to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 26.01.2023

Πολιτική

Θεοδώρα Τζάκρη: Κοντά στους πληγέντες από τις πλημμύρες

Κοντά στους επιχειρηματίες, τους πολίτες και τους αγρότες που τα καταστήματα, τα σπίτια και οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τις πλημμύρες της 23ης Ιανουαρίου βρέθηκε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει και θα πιέσει για την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών και τη στήριξή τους


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Θεοδώρα Τζάκρη, αμέσως μετά την επιστροφή της από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν από την Δευτέρα για την χειμερινή Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου είναι μέλος, βρέθηκε σήμερα το πρωί  κοντά στους επιχειρηματίες της Αλμωπίας, τα καταστήματα των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, στους πολίτες των οποίων τα σπίτια τους πλημμύρησαν όπως και στους αγρότες του Δήμου Σκύδρας των οποίων οι καλλιέργειες ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένες.

Η κ. Τζάκρη έχει καταθέσει ήδη ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς  Εσωτερικών, Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Υποδομών και Μεταφορών με την οποία ζήτησε:

  • Να κηρυχθεί η ΠΕ Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν.4662/2020
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών σε καταστήματα, κατοικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εξοπλισμούς.
  • Να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή εξ άπαξ προκαταβολών για την αντιμετώπιση των πρώτων εξόδων, στα οποία  ήδη έχουν υποβληθεί οι πληγέντες  προκείμενου να καταστήσουν τις επιχειρήσεις και τα σπίτια τους λειτουργικά.
  • Να ανασταλεί η πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πληγέντων.
  • Ο ΕΛΓΑ μετά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων να προβεί άμεσα στην καταγραφή των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο των καλλιεργειών που επλήγησαν.

Η κ. Τζάκρη βρήκε τους επιχειρηματίες αναστατωμένους από το μέγεθος των ζημιών καθώς, στην περιοχή πέριξ της Εκκλησίας και της Κεντρικής Πλατείας, ολόκληροι χείμαρροι νερού μπήκαν μέσα στα καταστήματά τους προκαλώντας καταστροφές σε προϊόντα, εμπορεύματα, φάρμακα και πάγιους εξοπλισμούς (έπιπλα γραφείου, υπολογιστές, επαγγελματικά ψυγεία κλπ), οι οποίοι σε μια δύσκολη ούτως ή άλλως περίοδο κλήθηκαν να τα αντικαταστήσουν με δικές τους δαπάνες για να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους λειτουργικές.

Το ίδιο συνέβη και με τους πολίτες που τα σπίτια τους πλημμύρισαν και έχουν καταστραφεί οι οικοσκευές τους.

Όπως ενημέρωσαν την κ. Τζάκρη  οι καταστηματάρχες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προβεί ήδη στην καταγραφή των συμβάντων και στην καταγραφή των ζημιών σ’ ένα γενικό πλαίσιο, η οποία όμως επ’ ουδενί υποκαθιστά την καταγραφή των ζημιών.

Όσοι έχουν υποστεί ζημιές στα καταστήματα, στα σπίτια τους,  στον πάγιο εξοπλισμό τους (αποθήκες, συστήματα άντλησης κλπ) κλπ,  θα πρέπει  να καταθέσουν αιτήσεις στους κατά τόπους δήμους, και στην συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από την Περιφέρεια και το Δήμο θα καταγράψουν επί τόπου τις ζημιές όσων υπέβαλαν αιτήσεις.

Οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες πλημμύρισαν και έχουν υποστεί ζημία στο φυτικό κεφάλαιο θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να υποβάλουν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ.

Η κ. Τζάκρη μετέφερε στους πληγέντες ότι θα επιδιώξει την καταβολή εξ άπαξ προκαταβολών άμεσα από την Κρατική Αρωγή και ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι την ολοσχερή αποκατάσταση των ζημιών τους, όπως ο νόμος προβλέπει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)