to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 26.01.2023

Οικονομία

Με τα «κοράκια» ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου - Κίνδυνος για 700.000 δανειολήπτες

Σε δυο μήνες η απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ για το εάν μπορούν τα funds να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα που αγόρασαν κοψοχρονιά από τις τράπεζες - Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο (φωτ.-βίντεο)


Υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων servicers να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια, που αποτελούν πρώτη κατοικία, και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds, τάχθηκε ο εισαγγελέας της έδρας στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός ισχυρίστηκε ότι επειδή οι εν λόγω εταιρείες είναι γνωστής έδρας, υπόκεινται στους απαιτούμενους ελέγχους από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε αντίθεση με τα funds στο εξωτερικό, που δε μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από τους δανειολήπτες.

Τον λόγο στη δικαστική διαδικασία έλαβαν οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου fund, εκπρόσωποι ελληνικής τράπεζας, ενώ πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών έκαναν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου και το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης.

Το ζήτημα παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, που αναμένεται να εκδώσει την κρίσιμη για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες απόφαση σε δύο μήνες, μετά τις εφετειακές αποφάσεις σε βάρος των servicers και τις αντίθετες που αναγνωρίζουν την ικανότητά τους σε πλειστηριασμούς.

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Πλήθος διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το δικαστήριο με κεντρικά συνθήματα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και «όχι στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις».

Εξέφρασαν εκ νέου την κάθετη αντίθεσή τους στα ξεσπιτώματα πολιτών από τα funds, που έχουν αγοράσει «κόκκινα» δάνεια πολιτών κοψοχρονιά από τις τράπεζες, και να προστατευθεί ουσιαστικά η πρώτη κατοικία, όπως επίσης να διαγράφονται οι τοκογλυφικές χρεώσεις, τα χρέη ευάλωτων νοικοκυριών και να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Στη μαζική συγκέντρωση είχε καλέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος «διεκδικεί δίκαιη λύση για τα θύματα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ, ζητώντας να μην νομιμοποιήθεί η πρακτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια, παρακάμπτοντας εσκεμμένα τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4354/2015) λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει».

«Οι συνθήκες που διαμόρφωσαν οι  πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πλέον μη ανεκτές από το σύνολο της κοινωνίας. Η ΝΔ υπό την καθοδήγηση του “Κυβερνήτη” και του κύκλου συνεργατών του σε Μαξίμου και Υπουργικά γραφεία, ταυτίζεται σαφώς με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είτε αυτοί βρίσκονται στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, είτε βρίσκονται στο τραπεζικό κλάδο, είτε αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά το κάλεσμα που είχε απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη του οποίου συμμετείχαν στη διαδήλωση. 

Δείτε τις φωτογραφίες του Left.gr και του Άγγελου Καλοδούκα:

Αναλυτικά οι δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη λύση του προβλήματος:

Σύμφωνα με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί τόσο στο κάλεσμα, όσο και στον δημόσιο διάλογο όλο το προηγούμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευθεί στην κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και τη δημιουργία πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Έχει δεσμευθεί επίσης σε θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ολιστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει:

- Δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, μέσω εύχρηστης ψηφιακής πλατφόρμας με δεσμευτικό πλαίσιο για τους πιστωτές.

- Δυνατότητα δικαστικής προσφυγής στις περιπτώσεις, που δεν παράγεται ικανοποιητική λύση μέσω της πλατφόρμας.

- Σχήμα 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κούρεμα βασικής οφειλής.

Αλ. Φλαμπουράρης: Πιστεύουμε ότι ο Άρειος Πάγος θα συμμεριστεί την αγωνία χιλιάδων αδύναμων δανειοληπτών

«Πιστεύουμε ότι η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αν θέλει να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο, θα συμμεριστεί την αγωνία χιλιάδων αδύναμων δανειοληπτών, να μην χάσουν τη μοναδική τους κατοικία και με την απόφαση της να κόψει το δρόμο στους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς» που ετοιμάζουν οι «servicers», τονίζει σε δήλωσή του ο Αλ. Φλαμπουράρης, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία.

Αναμένοντας την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την υπ. αριθμ. 822/22 απόφαση του τμήματος για την απαγόρευση των πλειστηριασμών από τους servicers, ο Αλ. Φλαμπουράρης, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Συντονιστής ΕΠΕΚΕ και Υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα της Κ.Ο, τονίζει:

«Αύριο στις 26.1.2023 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητάει την υπ’ αριθμ. 822/22 απόφαση του τμήματος βάσει της οποίας απαγορεύεται στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων  (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες με το Ν.3156/2003.

Ελπίζουμε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου να μη διαπράξει αυτό που δεν τόλμησε η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, να ανατρέψει δηλαδή την απόφαση του τμήματος η οποία βάζει εμπόδια στους servicers να προχωράνε σε πλειστηριασμούς. Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό δεν είναι ένα απλό «τυπικό νομικό» θέμα όπως παρουσιάζεται, αλλά αντίθετα, η τυχόν ανατροπή του ανοίγει διάπλατα το δρόμο στους πλειστηριασμούς 700.000 ακινήτων που βρίσκονται στα χέρια των servicers.

Πιστεύουμε ότι η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αν θέλει να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο, θα συμμεριστεί την αγωνία χιλιάδων αδύναμων δανειοληπτών, να μην χάσουν τη μοναδική τους κατοικία και με την απόφαση της να κόψει το δρόμο στους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση με την υποστήριξη του κράτους και με «διευκολύνσεις» των τραπεζών να αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)