to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 26.01.2023

Πολιτική

Στ. Κούλογλου στον Guardian: Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί

«Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα, Guardian, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Το σκάνδαλο «αποτελεί μια μεγάλη πολιτική ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση και μια πολύ μεγάλη ντροπή για τον κ. Μητσοτάκη, προσωπικά, στην ΕΕ», συμπλήρωσε


Η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα ένα εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, με αφορμή την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει συγκεκριμένα ο Guardian:

«Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως ενορχηστρωτή μαζικών υποκλοπών πολιτικών φίλων και εχθρών.

“Τους τελευταίους έξι μήνες, η ελληνική κοινωνία έχει γίνει μάρτυρας αποκαλύψεων ασύλληπτου αριθμού τηλεφωνικών υποκλοπών, τη βαθύτερη απόκλιση από το κράτος δικαίου που έχει δει η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατέθεσε την πρόταση. “Έχουμε ιστορικό καθήκον να δράσουμε”.

Κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι αναπαράγει μια “οργουελική δυστοπία”, ο Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο ενορχήστρωσε τις μαζικές υποκλοπές δημοσίων προσώπων όλου του φάσματος, αλλά προσπάθησε να κρύψει την “ηθική του χρεοκοπία” παρεμποδίζοντας την δικαστική έρευνα.

“Θα αναγκαστεί να έρθει στο κοινοβούλιο –ακόμα κι αν θέλει συνεχώς να το σκάει– για να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει, να απαντήσει”, είπε ο Τσίπρας, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός μεταξύ 2015 και 2019.

Η πρόταση, η οποία προκάλεσε αμέσως τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση, ήταν ένα πρώτο βήμα, είπε στους βουλευτές, “για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης”. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή.

Αν και η πλειοψηφία των 156 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Βουλή των 300 βουλευτών σημαίνει ότι η πρόταση είναι απίθανο να περάσει, η συντριπτική υποστήριξη που έχει λάβει από την αντιπολίτευση αναμένεται να προκαλέσει τη μέγιστη δυσφορία στην κυβέρνηση.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση μπήκε αρχικά σε άμυνα τον Αύγουστο όταν πρωτοξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, που περιγράφεται ως «ελληνικό Watergate».

Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να διώξει τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του και τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου που είχε επιφορτιστεί με αποκλειστική εποπτεία της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, ΕΥΠ, αφού προέκυψε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, είχε πέσει θύμα παρακολούθησης.

Ο Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής, τέθηκε υπό παρακολούθηση πριν από την εκλογή του ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της χώρας. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι είχε στοχοποιηθεί και αυτός με το ισραηλινής κατασκευής spyware γνωστό ως Predator.

Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε την παρακολούθηση παράνομη και εσφαλμένη, λέγοντας ότι ποτέ δεν θα το είχε εγκρίνει αν το γνώριζε. Όμως με την αποκάλυψη αναδείχθηκε η αμφιλεγόμενη απόφαση του Έλληνα ηγέτη να θέσει την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του γραφείου του, μέρες μετά την άνοδο στην εξουσία.

Από την αρχή, η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι αγόρασε ή χρησιμοποιούσε το Predator. Το κακόβουλο λογισμικό είναι ικανό να μετατρέψει ένα κινητό τηλέφωνο σε συσκευή ακρόασης ικανό να ενεργοποιήσει μικρόφωνα και κάμερες.

Όμως, με αποδείξεις ότι θύματα στοχοποιούνται και με τα δύο, οι ελληνικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στο spyware και στις παραδοσιακές μεθόδους υποκλοπής ως μέρος μιας διογκούμενης έρευνας για την υπόθεση.

Οι αποκαλύψεις μείωσαν το έως τότε διψήφιο προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με την Ελλάδα να ετοιμάζεται για γενικές εκλογές την άνοιξη.

Τον Δεκέμβριο, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά, ψηφίστηκε νόμος όχι μόνο για τη μεταρρύθμιση της ΕΥΠ, αλλά και για την απαγόρευση της πώλησης spyware, αφού μια αριστερή εφημερίδα, το Documento, ανέφερε ότι περισσότερα από 30 άτομα, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, βρίσκονταν υπό κρατική παρακολούθηση μέσω του κακόβουλου λογισμικού. Την περασμένη εβδομάδα, η λίστα μεγάλωσε καθώς το ερευνητικό μέσο Inside Story αποκάλυψε ότι περισσότερες από 20 άλλες προσωπικότητες είχαν στοχοποιηθεί από το Predator.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι το σκάνδαλο υποκλοπών ήταν το “μεγαλύτερο λάθος” της σχεδόν τετραετούς θητείας του. Την Τετάρτη, ο Τσίπρας είπε ότι το ανεξάρτητο όργανο που είναι επιφορτισμένο με τη διασφάλιση της ασφάλειας των επικοινωνιών και της ιδιωτικής ζωής (ΑΔΑΕ) επιβεβαίωσε ότι ένας υπουργός και ανώτερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είχαν επίσης τεθεί υπό παρακολούθηση.

Προσδιόρισε τους στόχους ως τον υπουργό Εργασίας, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον πρώην αρχηγό του στρατού, έναν πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και τους πρώην και νυν επικεφαλής προμηθειών αμυντικών όπλων. “Ποιος λόγος εθνικής ασφάλειας υπήρχε για να τεθούν υπό παρακολούθηση οι φρουροί της εθνικής μας ασφάλειας;” ρώτησε ο Τσίπρας.

Η Ελλάδα έχει επισημανθεί για ποινές από την εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστή ως Pega, που ερευνά την αυξανόμενη χρήση spyware από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. “Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί”, είπε ο Στέλιος Κούλογλου, αριστερός ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει στην επιτροπή. “Αποτελεί μια μεγάλη πολιτική ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση και μια πολύ μεγάλη ντροπή για τον Μητσοτάκη, προσωπικά, στην ΕΕ”.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)