to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:36 | 26.01.2023

Κοινωνία

Μαίνεται η κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα - Με «112» απαντά το επιτελικό κράτος

Δείχνει τα «δόντια» της η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, με ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρότατους ανέμους- Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 το οποίο έχει καταστεί η μοναδική «προληπτική» δράση της κυβέρνησης Μητσοτάκη - 394 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έως τώρα - Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ενώ πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια - Καθίζηση του οδοστρώματος στη Χαριλάου Τρικούπη


(φωτ.: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Η δυνατή νεροποντή που επηρέασε και την Αττική από το πρωί της Πέμπτης (26/1) έφερε σωρεία προβλημάτων σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, ιδιαίτερα σε σημεία της Αθήνας. Μπορεί τα περισσότερα προβλήματα να έχουν αποκατασταθεί, όμως η δυνατή νεροποντή και το χαλάζι ανέδειξαν για ακόμη μια φορά τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της Αττικής.

«Για μια ακόμα χρονιά, η πρώτη νεροποντή του χειμώνα βρίσκει την Αθήνα ευάλωτη, με βουλωμένα φρεάτια και δρόμους-ποτάμια που θυμίζουν Βενετία, όχι όμως με καλό τρόπο», τονίζει ενδεικτικά η «Ανοιχτή Πόλη» σε ανάρτησή της στο Facebook, συνοδεύοντάς της με βίντεο από την περιοχή του Θησείου και της λεωφόρου Αλεξάνδρας που μιλάνε από μόνα τους:

Η πρώτη νεροποντή του χειμώνα έκανε το κέντρο της Αθήνας απροσπέλαστο σε σημεία όπως η περιοχή του Θησείου, ενώ προκάλεσε και φθορές σε κτίρια όπως αυτό στην οδό Ερμού όπου τμήμα του μπαλκονιού κατάρρευσε, ευτυχώς χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΕΡΜΟΥ

(φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Πέτρες από μπαλκόνι στην Ερμού

(φωτ.: INTIME/ΙΣΜΗΝΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ)

Κλειστοί δρόμοι και εγκλωβισμένοι οδηγοί

394 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων λόγω της κακοκαιρίας δέχτηκε πανελλαδικά η Πυροσβεστική. Στην περιοχή της Αττικής, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί έως τώρα περίπου 150 κλήσεις, εκ των οποίων 49 για αντλήσεις υδάτων, 40 για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ εξαιτίας διακοπών στην ηλεκτροδότηση κυρίως από το κέντρο της Αθήνας, 7 απεγκλωβισμοί οδηγών και μεταφορές σε ασφαλές σημείο και δύο κοπές δέντρων.

Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε νωρίτερα στην υπόγεια διάβαση στη συμβολή της Κηφισίας και της Σπύρου Λούη στο Μάρουσι, όπου συγκεντρώθηκαν νερά και οχήματα εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να έχει κλείσει μερικώς ο δρόμος.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, που είχε διακοπεί το πρωί στους εξής δρόμους:

-Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσής της με την οδό Πέτρου Ράλλη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

-Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσής της με την οδό Χαμοστέρνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

-Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα, απά το ύψος της οδού Ανθέων έως την οδό Ζέππου.

-Στην έξοδο Λαχανά επί της λεωφόρου Κηφισού στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

-Στη Νέα Παραλιακή.

-Στην οδό Ωκεανίδων στον Ασπρόπυργο.

Χάος επικράτησε και στις 3 γραμμές του μετρό. Αρχικά σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας της γραμμής 1 στο σταθμό Ειρήνη, με αποτέλεσμα οι συρμοί να ακινητοποιηθούν και να παραμείνουν στους σταθμούς μέχρι την επανεκκίνηση των συστημάτων.

Στη συνέχεια, καθυστερήσεις σημειώθηκαν μετά τις 15:00 και στις γραμμές 2 και 3 του μετρό. Σύμφωνα με την ΣΤΑ.ΣΥ. σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε υποσταθμούς της ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία των γραμμών και να καθυστερούν οι συρμοί.

Νερά από τη βροχή σε σταθμό του μετρό

(φωτ.: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Λαχτάρα στο 3ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας - Δεν θα λειτουργήσουν τα απογευματινά και νυχτερινά σχολεία

Νωρίτερα επικράτησε αναστάτωση στο 3ο νηπιαγωγείο Καλλιθέας, καθώς το προαύλιο γέμισε με νερά και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών από τις σχολικές αίθουσες.

Μάλιστα, η περιφέρεια αποφάσισε να παραμείνουν, σήμερα, κλειστά τα εσπερινά και νυχτερινά σχολεία, ενώ αργότερα θα ληφθούν αποφάσεις για την Παρασκευή.

Νηπιαγωγείο

(φωτ.:EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων

Η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να μετακινηθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών της Τροχαίας, καθώς και άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Είσης, όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, στην ιστοσελίδα της (www.astynomia.gr) υπάρχει ειδική ενότητα για τα σημεία όπου διακόπτεται η κυκλοφορία, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια.

Πλημμύρισαν πανεπιστήμια της Αθήνας - Έδωσαν εξετάσεις με φακούς

Αμφιθέατρα πανεπιστημίων πλημμύρισαν ενώ στο ΕΜΠ φοιτητές και φοιτήτριες έδωσαν εξετάσεις με τους φακούς των κινητών τους καθώς σημειώθηκε διακοπή ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας (διαβάστε αναλυτικά).

Πλημμύρισε και το κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ

Προβλήματα καταγράφηκαν και στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ.

Όπως ενημερώνει ο ΣΕΓΑΣ με ανάρτηση στο facebook, πλημμύρισε το προπονητήριο. «Το σημείο που ξεχειλίζουν τα νερά είναι στο διάδρομο του μήκους εκεί όπου μεταξύ πολλών εξαιρετικών αλτών, γυμνάζεται και ο κορυφαίος στον κόσμο Μίλτος Τεντόγλου», σημειώνεται στην ανάρτηση.

Αρκείται στο μήνυμα του 112 ο κρατικός μηχανισμός

Στις 10:57 οι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, που τους καλεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

ΑΘΗΝΑ ΜΗΝΥΜΑ 112

«Η Αττική ήδη επηρεάζεται ήδη από τώρα , ενώ το σύστημα θα απομακρυνθεί νωρίτερα αργά το απόγευμα» γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς ενώ σημειώνει ότι το μεσημέρι θα υπάρξει νέα επικαιροποίηση του εκτάκτου. Την ανάρτησή του συνοδεύει και γραφικό που δείχνει την κίνηση όλης της διαταραχής που κατευθύνεται ανατολικότερα και το βράδυ θα έχει φτάσει στη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο.

Εκτός από το 112, οι αρμόδιοι συσκέπτονται...

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, σχετικά με την κακοκαιρία που μαστίζει την χώρα. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει από χθες συνολικά 394 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες κοπές δέντρων και απομακρύνσεις συνανθρώπων μας προς ασφαλή σημεία.

Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στην Αττική, όπου η Πυροσβεστική δέχτηκε 204 κλήσεις. Παράλληλα, και στην Ζάκυνθο το Πυροσβεστικό Σώμα δέχτηκε 100 κλήσεις.

Η ενεργοποίηση του "112" για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

 Μήνυμα από το 112 στην Αττική

Μήνυμα του 112 και στους κατοίκους της Εύβοιας

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Εύβοιας, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena

Ζάκυνθος: Προβλήματα σε όλο σχεδόν το νησί

Η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν τη Ζάκυνθο, προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα σε όλο το νησί.

Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και του Δήμου από νωρίς το πρωί βρίσκονται στους δρόμους ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας δέχτηκε τέσσερις κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί επιχείρηση διάσωσης από σπίτια που είχαν πλημμυρίσει.

Ακόμα η τεράστια ποσότητα βροχής που έπεσε στη Ζάκυνθο μετέτρεψε τους δρόμους σε απέραντα ποτάμια, με αποτέλεσμα να γίνουν απροσπέλαστοι για τα αυτοκίνητα. Μέχρι αυτή την ώρα, είναι κλειστή η επαρχιακή οδός Ζακύνθου - Καλαμακίου ενώ σημειώθηκαν πτώσεις βράχων και φερτών υλικών στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου - Βασιλικού στη θέση Ξηροκάστελο.

   Ακόμα στην περιοχή της Λιθακιάς από την έντονη βροχόπτωση έπεσε στον δρόμο μια πέτρινη μάντρα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές 'Αγιος Σώστης, Καλαμάκι, Λαγανάς, Τσιλιβή και Σαρακινάδο.

Μήνυμα από το «112» στη Μαγνησία - Πυκνό χιόνι πέφτει στο Πήλιο

Το «112» έστειλε στις 13.00 μήνυμα στους χιλιάδες κατοίκους του Βόλου, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στη Μαγνησία γενικότερα, με την προτροπή να περιοριστούν οι μετακινήσεις ενω έχουν ήδη προκληθεί μικρά προβλήματα στην κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το απόγευμα και συνεχίζεται η βροχόπτωση, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα. Στο Πήλιο πέφτει πυκνό χιόνι, αλλά ο συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου και κυρίως στο άξονα Βόλου-Χανίων -Ζαγοράς διατηρεί τους δρόμους καθαρούς, ενώ παράλληλα μηχανήματα ρίχνουν και αλατι για να μην παγώσει το οδόστρωμα.

Η χιονόπτωση συνεχίζεται στα Χάνια, όπου το ύψος του χιονιού έχει φθάσει σχεδόν τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες αγγίζει τα 25 εκατοστά. Η κακοκαιρία στην περιοχή συνεχίζεται και η χιονόπτωση έχει επεκταθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα και χιονίζει από την Πορταριά και πάνω.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η χιονόπτωση είναι προς το παρόν ήπια, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα από χθες που καθαρίζουν συνεχώς τον δρόμο και ρίχνουν αλάτι. Ελέγχουμε την κατάσταση πλήρως. Το ίδιο συμβαίνει και στα ορεινά του Αλμυρού όπου στην Ανάβρα χιονίζει, ενώ στην υπόλοιπη Μαγνησία βρέχει από χθες».

Προειδοποιήσεις και στους κατοίκους της Δωδεκανήσου

Προειδοποιητικό μήνυμα για αυξημένη προσοχή λόγω των καιρικών φαινομένων στάλθηκε πριν από λίγη ώρα στους κατοίκους της Δωδεκανήσου από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι κάτοικοι των νησιών ειδοποιούνται για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων(ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους) από τις πρωινές ώρες της 27ης Ιανουαρίου.

Ήδη με αποφάσεις που εξέδωσαν όλοι οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου τα σχολεία αύριο θα είναι κλειστά ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων

Πλημμύρες στην Ημαθία

Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται και στην Ημαθία, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί δήμοι του νομού Πέλλας, λόγω εκτεταμμένων καταστροφών, όπως στην Αριδαία.

Οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας προκαλούν δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων στο Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ χρειάζονται αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού στα Γρεβενά, στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου), στην Εθνική Οδό Γρεβενών - Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών - Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών - Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ και στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών - Περιβολίου - Αβδέλλας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.

Επίσης από την 03:22΄ ώρα της Πέμπτης (26-01-2023) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου) και στην Εθνική Οδό Γρεβενών - Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.

Στην Καστοριά χρειάζονται αλυσίδες, στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο χλμ. έως το 46ο χλμ στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.

Χρειάζονται αλυσίδες στην Εθνική Οδό Φλώρινας - Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας - Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 22ο χλμ. έως το 35ο χλμ, στην Επαρχιακή Οδό Αετού - Νυμφαίου, από το 4ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Αμυνταίου - Καστοριάς (μέσω Σκλήθρου), από το 17ο χλμ. έως το 31ο χλμ.

Στον δήμο Φλώρινας η έναρξη όλων των σχολικών μονάδων της εκπαίδευσης θα γίνει στις 9 το πρωί.

Ήπειρος: Χιονίζει στα ορεινά

Χιονίζει από τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα.

Σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο εργάζονται πυρετωδώς μηχανήματα αποχιονισμού και μπουλντόζες, προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ασφαλείς για τους οδηγούς, ενώ γίνονται και ρίψεις αλατιού.

Ειδικότερα χιονίζει στα χωριά της Κόνιτσας, του ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου, των Τζουμέρκων και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα. Στις 09:30 έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για νταλίκες και φορτηγά, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί από τις 03:30 τα ξημερώματα, στα διόδια του Δροσοχωρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων Γρεβενών και Τρικάλων.

Αλυσίδες στη Φθιώτιδα

Έντονη βροχόπτωση και χιονοπτώσεις σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους έχουμε τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Φθιώτιδας όπως σημειώνει το lamianow.

Η κίνηση πραγματοποιείται με αντιολισθητικές αλυσίδες προς Καρπενήσι αφού έχουμε έντονη χιονόπτωση από Άγιο Γεώργιο και πάνω και προς Τυμφρηστό με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των κατά τόπους δήμων να βρίσκονται στις επάλξεις. Αλυσίδες χρειάζονται και στα σημεία των ορεινών όγκων της περιοχής…

“Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, τα μηχανήματα δουλεύουν συνεχώς στο κομμάτι της Δυτικής Φθιώτιδας και ειδικά στο σημείο του Τυμφρηστού. Χιόνι δεν πέφτει για την ώρα στο κομμάτι προς Μπράλο.Μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Χρειάζονται αλυσίδες προς Καρπενήσι. Προς Δομοκό έχουμε χιονόπτωση αλλά όχι προβλήματα. Μηχανήματα ενεργούν και στο 51′ όπου η θερμοκρασία αγγίζει το μηδέν ενώ υπάρχει μηχάνημα και προς το χιονοδρομικό του Παρνασού” σημειώνει στο lamianow.gr ο προιστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ζώης Πολύζος.

Με πληροφορίες από: avgi.gr, naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)