to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:22 | 26.01.2023

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: Με ευθύνη Συμβουλίου και Eurogroup δεν εφαρμόστηκε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS)

Διάλογος για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) με την αρμόδια Επίτροπο Μακ Γκίνες, στην Επιτροπή Oικονομικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου. «Η πρόταση της Κομισιόν για το EDIS, κατατέθηκε το 2015. Έκτοτε, με ευθύνη του Συμβουλίου και του Eurogroup, το θέμα έχει μεταφερθεί στις καλένδες».


Διάλογο με την αρμόδια Επίτροπο, Μαρέιντ Μακ Γκίνες, είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων (ECON) και στη συζήτηση με θέμα: «Διαρθρωμένος διάλογος με τη Mairead McGuinness, Επίτροπο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ένωση κεφαλαιαγορών».

Ο Δημ. Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της ECON, αλλά και ως Σκιώδης Εισηγητής αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS).
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Δημ. Παπαδημούλης:

«Καλωσορίζω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την κα Επίτροπο και παλαιά συνάδελφο και στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS). Η ερώτησή μου είναι απλή: Η πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν για την δημιουργία του Τρίτου Πυλώνα, χωρίς τον οποίο δεν υπάρχει Τραπεζική Ένωση, κατατέθηκε το 2015, πριν από οκτώ περίπου χρόνια.

Έκτοτε, με ευθύνη του Συμβουλίου και του Eurogroup, που δηλώνει συνεχώς πως εργάζεται ακατάπαυστα αλλά αποτέλεσμα δεν έχει βγει, το θέμα πρακτικά έχει μεταφερθεί στις ‘’αρχαίες ελληνικές καλένδες’’.

Κι ενώ έρχεται η μία κρίση μετά την άλλη, τραπεζική ενοποίηση δεν έχουμε και οι ανισότητες, οικονομικές και κοινωνικές, στη μεταχείριση των επιχειρήσεων, τραπεζικών καταθετών, δανειοληπτών, αυξάνονται μαζί με τους συστημικούς κινδύνους.

Κάθε φορά που ρωτώ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέει “εμείς το υποστηρίζουμε θερμά”. Πριν από λίγες εβδομάδες, τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια εντυπωσιακή ενότητα -6 από τις 7 Πολιτικές Ομάδες-  ζήτησε από την Κομισιόν να μην αποσύρει από το τραπέζι την πρόταση του 2015, αλλά να κάνει κάτι για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση. Εάν λοιπόν δεν είσαστε ικανοποιημένοι με αυτή την εικόνα της στασιμότητας και της αποτυχίας στο θέμα αυτό, πείτε μου τι σκοπεύετε να κάνετε;»

Μακ Γκίνες:

«Σας ευχαριστώ που επαναφέρετε στη συζήτηση ένα θέμα που είναι προσφιλές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων, αλλά γνωρίζουμε και την εντολή που λάβαμε από το Eurogroup. Είμαστε ρεαλιστές. Εμείς θα προτιμούσαμε μια πιο φιλόδοξη εντολήαλλά εντολή υπάρχει για να προχωρήσουμε στο θέμα της διαχείρισης των κρίσεων και την ασφάλιση καταθέσεων. Να είστε βέβαιος ότι δεν έχουμε αποσύρει την πρόταση για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS). Η πρόταση υπάρχει ακόμα, είναι έγκυρη. Και είναι ένδειξη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε. Αλλά μας καθοδηγεί και η δήλωση και η εντολή του Eurogroup.

Τον Μάρτιο θα υποβάλλουμε την πρόταση για την διαχείριση των κρίσεων και αυτή την στιγμή εξετάζουμε το πώς μπορούμε να κινηθούμε προς μια πιο φιλόδοξη πορεία. Μερικές από τις δυσκολίες που αφορούν γενικά την τραπεζική Ένωση, θα ανακύψουν ακριβώς στη συζήτηση για την διαχείριση των κρίσεων – γιατί υπάρχουν κάποια αναπόφευκτα θέματα. Και όντως είναι αλήθεια ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε τραπεζική Ένωση.

Επίσης, από την χρηματοπιστωτική κρίση έχουμε περισσότερο εθνική προσέγγιση για τις τραπεζικές υποδομές και τα κράτη μέλη υποστηρίζουν τις εθνικές τους θέσεις στο Συμβούλιο, όπως είναι αναμενόμενο. Βέβαια υπάρχει και η άποψη ότι έχουμε ανάγκη από μια τραπεζική Ένωση…

Οπότε, θα πρέπει να άρουμε τα εμπόδια στην πορεία αυτή.

Δεχθήκαμε την εντολή του Eurogroup να προχωρήσουμε στο θέμα της διαχείρισης των κρίσεων. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση και ελπίζω να μας υποστηρίξει και η Επιτροπή σας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να βάλουμε μπροστά το σχέδιο».

Δημ. Παπαδημούλης:

«Τα ίδια ακούω και από εσάς και από τους προκατόχους σας περίπου οκτώ χρόνια. Και στο μεταξύ η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Τι θα κάνετε, ως φρουρός και φύλακας των Συνθηκών, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση; Αυτός είναι ο ρόλος της Κομισιόν. Επισημάνατε ότι έχουμε να κάνουμε με εθνικούς εγωισμούς και με στενά εγωιστικά συμφέροντα, που εμποδίζουν το κοινό καλό και το ευρωπαϊκό συμφέρον.
Τι θα κάνετε γι ‘αυτό; Γιατί αυτή η διαχείριση κρίσεων αποδεικνύεται εδώ και οκτώ χρόνια εντελώς αποτυχημένη».

Μακ Γκίνες:

«Πρώτα απ’ όλα, σας ευχαριστώ για το πάθος που δείχνετε για το θέμα αυτό και για τον ενθουσιασμό σας. Όντως έχετε δίκιο, είμαστε υπό πίεση – κι εγώ δεν το λέω αυτό οκτώ χρόνια, αλλά δύο. Τουλάχιστον είμαστε συνεπείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή… Πιστεύουμε στην ανάγκη θέσπισης ενός ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων. Και χωρίς πολιτική συμφωνία, δεν πρόκειται να το θεσπίσουμε. Υπάρχει αντίσταση προς το παρόν.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πρώτα πρόοδο στη διαχείριση των κρίσεων, εκεί θα γίνουν αρκετά δύσκολες οι συζητήσεις, για να δούμε την μελλοντική μας πορεία. Πάντως, εντολή υπάρχει αυτή την στιγμή για την διαχείριση των κρίσεων και φυσικά δεν είναι όλα αποτυχημένα, έχουν γίνει πολλά για την τραπεζική Ένωση χάρη και στους προκατόχους μου, και για τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Σίγουρα η τελική ευθεία είναι και η πιο δύσκολη, γιατί εκεί έχουμε πολλές φορές αμετάκλητες θέσεις προς την πορεία που κρίνουμε εμείς σωστή. Ας μας υποστηρίξει το Συμβούλιο εάν συμφωνεί με αυτή την πορεία.

Και έχουμε ακούσει και από τους πολίτες το αίτημα να είμαστε φιλόδοξοι όσον αφορά την τραπεζική Ένωση. Φτάσαμε στην 30η επέτειο της Ενιαίας Αγοράς και κρίμα που δεν έχουμε ενιαία Αγορά Κεφαλαίων. Μακάρι το 2023 να γίνει χρονιά που οι συνομοθέτες με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φυσικά, θα αναλάβουν αυτό το έργο και να μας ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση της Ενιαίας Αγοράς Κεφαλαίων που θα λειτουργεί για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Σας ευχαριστώ γιατί είστε διάπυρος υποστηρικτής αυτού του θέματος. Φυσικά θα πρέπει να κάμψουμε τις αντιστάσεις που υπάρχουν και να μην ξεφύγουμε από την πορεία μας. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων παραμένει επί τάπητος αλλά η επόμενη πρόταση που θα λάβετε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αφορά την διαχείριση την κρίσεων… Ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)