to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 25.01.2023

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Πρόταση δυσπιστίας για τη κυβέρνηση των ενόχων - Να λογοδοτήσουν για τη δημοκρατική εκτροπή

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης υπεβλήθη από τον Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής υπογεγραμμένη από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία - Από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας, αποκάλυψε το περιεχόμενο του «φακέλου Ράμμου», το πόρισμα, δηλαδή, της ΑΔΑΕ που παρέλαβε από τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής την Τρίτη, όπως και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί - Κρύφτηκε στην... Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε χθες ανοίκεια επίθεση κατά του Χρ. Ράμμου, προσπαθώντας να μειώσει τη σημασία των αποκαλύψεών του - Σφοδρή η αντίδραση και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης


φωτΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε με αφορμή τις συγκλονιστικές αποδείξεις που περιέχονται στον «φάκελο Ράμμου» που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Τσίπρας και ουσιαστικά επιβεβαίωσε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει αυθημερόν, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και θα κορυφωθεί στο τέλος του τριημέρου με τη ψηφοφορία όπου θα γνωρίζουμε εάν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα διατηρήσει τη δεδηλωμένη.

«Για την πατρίδα, την κοινωνία, τα πολιτικά κόμματα, τους πολίτες, έρχεται κάποτε μια κρίσιμη ώρα, που καλούνται να πάρουν μια σαφή θέση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια τέτοια στιγμή βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μιλά αυτή την ώρα στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης «όχι μόνο ανίκανης, προσκολλημένης σε ιδιοτέλειες και συμφέροντα, αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους κανόνες της δημοκρατίας». Τόνισε ότι «κανείς και καμιά δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια γιατί αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο κάποιους έγκριτους συνταγματολόγους αλλά αφορά τη ζωή των ανθρώπων. Σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη των αποκαλύψεων για ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών. Στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες δικαίου που είδε η χώρα μετά το 1974».

Είπε ότι «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε "στόχους" κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου, θα έλεγα εγώ. Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος. Αλλά και για να τους έχει στο χέρι τους ίδιους, να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους». Πρόσθεσε ότι «το δίκτυο αυτό το οργάνωσε με πολύ σοβαρό σχεδιασμό από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου».

«Σήμερα θα μιλήσουμε στη βάση των αποδείξεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας πως ήρθε η ώρα να λύσει την απορία σε όσους αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος που κρατούσε όταν έβγαινε χθες από τα γραφεία της ΑΔΑΕ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρό της, Χρήστο Ράμμο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ειδικότερα ότι ο φάκελος περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσε εκείνος στην Αρχή στις 7/12 και που εμπλούτισε κατόπιν γραπτού αιτήματος της αρχής, με μεταγενέστερο αίτημά του στις 28/12. «Ο φάκελος λοιπόν περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κ. Μητσοτάκης, το ξεγύμνωμα του παρακράτους από την πιο αρμόδια αρχή του κράτους», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε ειδικότερα ότι «στις 28/12 λοιπόν, και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων η Ανεξάρτητη Αρχή είχε ήδη βρει ευρήματα επισυνδέσεων της ΕΥΠ, πέραν του κ. Ανδρουλάκη και κ. Κουκάκη, και για τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τέλογλου, ζήτησα επισήμως γραπτώς να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή, ώστε να διελευκάνει αν ετέθη πράγματι σε επισύνδεση από την ΕΥΠ με διάταξη υπογεγραμμένη από την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ, ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κ.κ. Λάγιος και Αλεξόπουλος». «Και η απάντηση που επίσημα έλαβα σε αυτόν τον κλειστό φάκελο, ήταν έξι στα έξι», τόνισε, «για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη».

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, με αποδείξεις πια, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της, ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του».

Για τους λόγους αυτούς, προσέθεσε, «υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης». Σημείωσε ότι η Βουλή επί τριήμερο θα συζητήσει, «ο κ. Μησοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ και να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει, να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή». Τόνισε πως «όποια και αν είναι η απάντηση, είμαι βέβαιος ότι σύντομα την οριστική και την ορθή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός».

H παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή:

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε από χθες, μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, τον Κυρ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί, και μίλησε για «κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από ένα πράγματι ρυπαρό δίκτυο. Από ένα εγκληματικό δίκτυο, θα έλεγα εγώ, που λειτουργούσε όμως εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιον τον Πρωθυπουργό»:

Oι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τη συνάντησή του με την ΠτΔ

Ανοίκεια επίθεση στον Χρ. Ράμμο από τον Γ. Οικονόμου και απάντηση καταπέλτης από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση, μετά στην καταιγίδα εξελίξεων με την αποστολή φακέλου από τον Χρ. Ράμμο προς τους πολιτικους αρχηγούς με τα στοιχεία των παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ προσώπων, επέλεξε να επιτεθεί κατά μέτωπο στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Ετσι, ο Γ. Οικονόμου με μακροσκελή ανακοίνωσή του κατηγορεί τον. Χρ. Ράμμο για «θεσμικό ατόπημα» και για «προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ», δείγμα του κυβερνητκού πανικού μπροστά στην επικείμενη αποκάλυψη των στοιχείων του φακέλου από τον Αλ. Τσίπρα σήμερα στη Βουλή. Στη λάσπη του Γ. Οικονόμου απάντησε σήμερα ο Χρ. Ράμμος, τονίζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ουδέποτε ζήτησε να τον συναντήσει, αλλά έχει συναντηθεί με Γ. Γεραπετρίτη και Κ. Τσιάρα, απαντά στη γνωμοδότηση Ντογιάκου και επισημαίνει πως θεωρεί «βαθύτατα προσβλητικό για την τιμή και υπόληψη μου τον ισχυρισμό ότι φιλοδοξώ να παίξω ρόλο πολιτικού παράγοντα».

*Διαβάστε ακόμη: Οι 13 κυβερνητικές «γραμμές» συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών

Ένας υπουργός και 5 στρατιωτικοί περιλαμβάνονται στον φάκελο Ράμμου

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στον «απόρρητο» φάκελο Ράμμου δεν υπάρχουν ονόματα προσώπων, όμως υπάρχουν άλλα στοιχεία που φωτογραφίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΑΔΑΕ, ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Όπως όλα δείχνουν,μέσα στον φάκελο υπάρχει ένας υπουργός της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να δείχνουν τον κύριο Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και δύο ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας τα ονόματα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος αποστρατεύτηκε πριν από λίγο καιρό με τις τελευταίες κρίσεις στο στράτευμα.

Παράλληλα, έχουν δει το φως και τα ονόματα δύο ακόμα αξιωματικών με θητεία στην ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και το όνομα του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Μαξίμου, κυρίου Αλέξανδρου Διακόπουλου.

«Έκθετος ο Μητσοτάκης»: Οι αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Έντονες αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αποδείξεις της ΑΔΑΕ που στάλθηκαν χθες σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Ν. Ανδρουλάκη να τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα για το κράτος δικαίου και να προκαλέσει αύριο την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», ενώ σύγκληση της Επιτροπής ζητάει και ο Δημ. Κουτσούμπας, ενώ το ΜέΡΑ25 τονίζει πως «η κυβέρνηση αντί να απολογηθεί ζητάει και τα ρέστα από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ» και ζητά «να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)