to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:18 | 28.01.2023

Κοινωνία

ΕΛΑΣ και Μπακογιάννης έδωσαν άδεια συγκέντρωσης στη Χρ. Αυγή - Σε εξέλιξη αντιφασιστική κινητοποίηση

Η ΕΛΑΣ και ο δήμος Αθηναίων επιτρέπουν την εξαγγελθείσα συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για την επέτειο των Ιμίων - Σε εξέλιξη από το πρωί αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλ. Ρηγίλλης για να ματαιωθεί η συγκέντρωση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που, για πρώτη φορά μετά το 2016, έβγαλαν δημόσιο κάλεσμα για συγκέντρωση σήμερα // Σε αντιφασιστική – αντιπολεμική – διεθνιστική συγκέντρωση στις 4 μ.μ. καλεί ο Αντιφασιστικός Συντονισμός - Χρήστος Σπίρτζης: «Συγχαρητήρια κ. Θεοδωρικάκο… Ξεπλένετε τους εγκληματίες ναζιστές ως πατριώτες»


(από την αντιφασιστική συγκέντρωση το πρωί στην πλ. Ρηγίλλης - φωτ. Γ. Παναγόπουλος/Eurokinissi)

Σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί, σήμερα Σάββατο 28/1, αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης ώστε να διασφαλιστεί ότι η πανελλαδική ναζιστική φιέστα που έχει εξαγγείλει η ΧΑ δεν θα πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, το αντιφασιστικό κίνημα καταγγέλει τον δήμαρχο Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη και της ηγεσία της αστυνομίας που έδωσαν άδεια στους νεοναζί της ΧΑ να πραγματοποιήσουν δημόσια συγκέντρωση.

(φωτ. από το fb)

Ο  Μπακογιάννης συμφώνησε στη διεξαγωγή της συγκέντρωσης

Σημειώνεται πως η αστυνομία επιτρέπει τη συγκέντρωση των χρυσαυγιτών, καθώς σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως, αφού έστειλε «e-mail προς τον κ. Δήμαρχο Αθηναίων για διατύπωση γνώμης»,  επιβάλλονται περιορισμοί στη συγκέντρωση και συγκεκριμένα «η συγκέντρωση των συναθροιζόμενων θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ρηγίλλης, χωρίς να καταλαμβάνουν μέρος του λοιπού οδοστρώματος των πέριξ οδών» - οπότε συνάγεται ότι ο Κ. Μπακογιάννης δεν εξέφερε αντίρρηση στη διεξαγωγής της νεοναζιστικής συγκέντρωσης:

Υπενθυμίζεται πως ο Αντιφασιστικός Συντονισμός καλεί όλες και όλους στην αντιφασιστική συγκέντρωση στις 4 στην πλατεία Ρηγίλλης:

Όπως τονίζει ο Αντιφασιστικός Συντονισμός για τη σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση (εδώ το σχετικό εβέντ):

Η νεοναζιστική εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, για πρώτη φορά μετά το 2016, έβγαλε δημόσιο κάλεσμα για συγκέντρωση το Σάββατο 28 Γενάρη στην πλατεία Ρηγίλλης για τα Ίμια.

Στην ανακοίνωσή του Μετώπου νεολαίας της την αποκαλεί «συγκέντρωση σύμβολο των εθνικιστών» και ναυλώνει λεωφορεία από Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για να μεταφέρει φασίστες.

Μετά τις συγκεντρώσεις στις Θερμοπύλες, στου Μακρυγιάννη, στην Φλώρινα, η Χρυσή Αυγή θέλει τώρα να εμφανιστεί ξανά στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας παρόν στο πολιτικό σκηνικό.

ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

Στις 30 Ιανουαρίου 1996 Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν ένα βήμα πριν τον πόλεμο με αφορμή τις βραχονησίδες των Ιμίων.
Από τότε κάθε χρόνο η Χρυσή Αυγή με αφορμή την επέτειο των Ιμίων πραγματοποιούσε μια πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία εγχώριων και διεθνών ναζί. Αυτές οι πορείες –κάποτε πολύ μαζικές- κατά κανόνα κατέληγαν σε πογκρόμ σε βάρος μεταναστών, αντιφασιστών και γενικά ανθρώπων που δεν ταίριαζαν με τα φασιστικά πρότυπα.

Από το 2016 το αντιφασιστικό κίνημα έχει καταφέρει να στερήσει κάθε δυνατότητα για δημόσια καλεσμένες ναζιστικές φιέστες στο κέντρο της Αθήνας και στην πλατεία Ρηγίλλης όπου βρίσκεται και το μνημείο των Ιμίων.
Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος.

Χρυσή Αυγή και Κασιδιάρης, ειδικά φέτος ενόψει βουλευτικών εκλογών, θέλουν να κάνουν συγκεντρώσεις για τα Ίμια στο μνημείο στην πλατεία Ρηγίλλης. Μέχρι πέρυσι το έκαναν στα κρυφά σε άλλο σημείο ή σε άλλη μέρα.

Η Χρυσή Αυγή και ο Κασιδιάρης πραγματοποιούν δημόσιες συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα κα παρότι έχουν καταδικαστεί ως εγκληματική ναζιστική οργάνωση και οι ηγεσίες τους βρίσκονται στην φυλακή. Αυτό αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα κλείσιμο του ματιού από την μεριά της κυβέρνησης για ελεγχόμενη αξιοποίησή τους την επόμενη περίοδο.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Παράλληλα η φετινή κινητοποίηση για τα Ίμια διεξάγεται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι πρόσφατες δηλώσεις Θεοδωρικάκου για επιπλέον ενίσχυση και επέκταση του φράκτη στον Έβρο (στα 140 χλμ) και οι συνεχιζόμενες κούρσες εξοπλισμών δυναμιτίζουν το σκηνικό και η απειλή ενός θερμού επεισοδίου είναι η μεγαλύτερη μετά το 1996.

Πρόκειται για σύγκρουση 2 αστικών τάξεων, της ελληνικής και της τουρκικής, στα πλαίσια μιας ευρύτερης διεθνούς αναταραχής, του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ –ΕΕ – Ρωσία).

Ο διεθνισμός και η κοινή πάλη των λαών σε Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρο ενάντια στις κυβερνήσεις και τον ιμπεριαλισμό είναι η δική μας απάντηση στον πόλεμο και τον εθνικισμό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες θύματα της δολοφονικής πολιτικής των επαναπροωθήσεων και της απαράδεκτης συμφωνίας Ελλάδας –Τουρκίας για το μεταναστευτικό το 2016.

Το Σάββατο 28 Γενάρη στην πλατεία Ρηγίλλης, το αντιφασιστικό κίνημα ενωτικά και μαχητικά μαζί με Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, θα στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα αγώνα και αντίστασης σε ένα σύστημα που κάνει χειρότερες τις ζωές μας όταν δεν μας σκοτώνει. Και αυτό το σύστημα πρέπει να το ανατρέψουμε!».

Χρ. Σπίρτζης: Συγχαρητήρια κ. Θεοδωρικάκο … Ξεπλένετε τους εγκληματίες ναζιστές ως πατριώτες»

Ανακοίνωσε εξεδωσε και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης, στην οποία ασκεί σκληρή κριτική στην υποκρισία και στην ανοχή την οποία επιδεικνύει η κυβέρνηση όχι μόνο στις ακροδεξιές αντιλήψεις και πολιτικές, αλλά και στην ίδια τη ναζιστική και καταδικασμένη ως εγκληματική οργάνωση "Χρυσή Αυγή", την οποία μέσω αυτής της άδειας αναγνωρίζει εκ νέου ως κόμμα και δη πατριωτικό!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη:

«Έδωσαν άδεια στη Χρυσή Αυγή να κάνει συγκέντρωση στην Πλατεία Ρηγίλλης για τους νεκρούς Αξιωματικούς των Ιμίων, αναγνωρίζοντας ως κόμμα τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή!!!!

Ο φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ δεν έχει όριο!!! Συγχαρητήρια κ. Θεοδωρικάκο… Ξεπλένετε τους εγκληματίες ναζιστές ως πατριώτες.

Ότι η ΝΔ φιλοξενεί την σκληρή ακροδεξιά στο εσωτερικό της, το ξέρουμε πλέον όλοι.

Το ότι επανειλημμένα ο κ. Θεοδωρικάκος μας έχει επιβεβαιώσει ότι ισχύει και τηρείται ο νόμος Μητσοτάκη της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και ο νόμος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επίσης.

Ότι υπάρχει ανοχή από την πρώτη μέρα της επιτελικής διακυβέρνησης σε ακροδεξιά στοιχεία εντός της ΕΛ.ΑΣ, είναι επίσης αποδεδειγμένο, με όσα έχουν γίνει τα χρόνια Μητσοτάκη.

Ότι λειτουργούν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ τα ναζιστικά σύμβολα, τα πανώ και οι ταμπέλες της εγκληματικής οργάνωσης είναι ακόμη εκεί, με προκλητικό τρόπο δίπλα στα Δικαστήρια, το βλέπει κάθε πολίτης στην είσοδο της Θεσσαλονίκης, μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε.

Ότι άφησαν τον Κασιδιάρη από τη φυλακή να κάνει εκπομπές, προεκλογική εκστρατεία και να οργανώνει κόμμα για τη συμμετοχή στις εκλογές επίσης.

Αλλά ότι λίγες ημέρες μετά το προπαγανδιστικό εγχείρημα για δήθεν νόμο απαγόρευσης της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Κασιδιάρη, θα έδιναν άδεια συγκέντρωσης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, στο κέντρο της Αθήνας, τα αποδεικνύει όλα.

Αποδεικνύει ότι η ΝΔ έχει διολισθήσει επικίνδυνα…

Οι πρακτικές των παρακολουθήσεων, της καταστολής, της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων έρχονται και ταιριάζουν με την αντίληψη των ακροδεξιών πρακτικών και με την ανοχή όχι απλά στις ακροδεξιές πολιτικές και πρακτικές, αλλά και στην ανοχή της κοινής αντίληψης σε πλήθος θεμάτων με την ακροδεξιά και με την ανοχή της δράσης ακόμη και της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή".

Προφανώς ο Νόμος Μητσοτάκη απαγόρευσης των συναθροίσεων σχετίζεται μόνο με τους νέους ανθρώπους, τους φοιτητές και με όποια ομάδα πολιτών διαφωνεί με τη ΝΔ και την ανάλγητη αντικοινωνική πολιτική της.

Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Θεοδωρικάκο, ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ… και για την ανοχή και για το «πατριωτικό» ξέπλυμα στους εγκληματίες ναζιστές.

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος σας το μόνο τέρμα που μπορεί να έχει είναι η απάντηση του ελληνικού λαού στις εκλογές».

Νάσος Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση και ο Μπακογιάννης νομιμοποιούν ανοιχτή συγκέντρωση των νεοναζί

Έντονη ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσου Ηλιόπουλου. Με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια αναφέρει: «Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει μια παράξενη ανοχή στην προεκλογική καμπάνια που κάνει από τις φυλακές ο νεοναζί Η. Κασιδιάρης. Σήμερα νομιμοποιούν ανοιχτή συγκέντρωση των νεοναζί».

Παράλληλα, τονίζει ότι η «κυβέρνηση Μητσοτάκη και δημοτική αρχή Μπακογιάννη οφείλουν να απολογηθούν. Οι γειτονιές μας ήταν και είναι πιο ασφαλείς χωρίς την εγκληματική δράση των νεοναζί δολοφόνων».

ΜέΡΑ25: «Οι ίδιοι που απαγορεύουν σωρηδόν τις συγκεντρώσεις εργαζομένων, φοιτητών και νεολαίας, κλείνουν το μάτι στους φασίστες»

«Ναζιστική φιέστα έχει εξαγγείλει η Χρυσή Αυγή σήμερα στις 19.00 στην πλατεία Ρηγίλλης για τα Ίμια και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έσπευσαν να δώσουν άδεια στα ακροδεξιά μορφώματα για να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη δημόσια συγκέντρωση», τονίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει:

«Οι ίδιοι δηλαδή, που απαγορεύουν σωρηδόν τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, των φοιτητών και της νεολαίας, κλείνουν το μάτι στους φασίστες που δήθεν θέλει να τους απαγορεύσει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την κάθοδο στις εκλογές και τους επιτρέπουν την αποψινή ναζιστική φιέστα. Η απόφαση αυτή είναι αδιανόητη και προκλητική και καλούμε για την άμεση ανάκληση της, καθώς πρόκειται για μια ντροπιαστική κίνηση Μπακογιάννη-ΕΛ.ΑΣ.. Να απαγορευτεί η ναζιστική φιέστα και να σταματήσει η εξουσία, Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, ΕΛ.ΑΣ. κλπ. να υποθάλπουν τους νεοναζί εγκληματίες».

Ο Δήμος Αθηναίων πετά την μπάλα στην εξέδρα

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί να πετάξει την... μπάλα στην εξέδρα, αφού διευκρινίζει ότι ούτε του ζητήθηκε, ούτε έδωσε άδεια, δεν μας εξηγεί ωστόσο για ποιο λόγο παρείχε στο σχετικό ερώτημα της ΕΛ.ΑΣ «σύμφωνη γνώμη για τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια», αντί να επισημάνει ότι η συγκέντρωση του νεοναζιστικού κόμματος, που έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση, δεν θα έπρεπε να επιτραπεί με κανέναν τρόπο. Με ανάρτησή του μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης μιλά για κάποιους «που ψάχνονται για τζάμπα καυγά»!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων:

«Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και ανακοίνωση των εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, από το Δήμο Αθηναίων διευκρινίζεται: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων παρείχε σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων κ. Βασίλειος Κορομάντζος απαντώντας στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, σημείωνε: « Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και παρέχουμε σύμφωνη γνώμη για τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)