to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:02 | 24.01.2023

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Χωρίς σχολικά γεύματα 15.000 παιδιά και φέτος

H Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, με 42 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έφεραν στη Βουλή το παραπάνω θέμα με ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων.


Τα σχολικά γεύματα τα ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 2019 έφθασαν να διανέμονται καθημερινά σε 185.000 παιδιά, με στόχο το 2022-23 να καλύψουν όλα τα 600.000 παιδιά του δημοτικού. Η ΝΔ που ως αντιπολίτευση τα λοιδορούσε ως «συσσίτια» δεν τόλμησε ως κυβέρνηση να τα καταργήσει, γιατί είχαν εδραιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας, αλλά τα κράτησε παγωμένα στα επίπεδα που της παραδόθηκαν το 2019 έως και το 2021, λόγω και του κορωνοϊού. Μετά, διεξήγαγε νέο διαγωνισμό για τρία χρόνια (έως το 2023-24) αυξάνοντάς τα ελάχιστα, αλλά περιλαμβάνοντας, για πρώτη φορά, όρους που οδήγησαν στην επιλογή ημέτερων μεγάλων εταιρειών ως αναδόχων. Αυτό προκάλεσε την ακύρωση του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε μεγάλο μέρος τμημάτων του, ως αντίθετου στις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή έωλη ρύθμιση (αφού δεν συνέτρεχαν οι νόμιμοι λόγοι), για παραπομπή του διαγωνισμού σε διαδικασία διαπραγμάτευσης ώστε να νομιμοποιήσει την επιλογή των ημέτερων μεγαλοεπιχειρηματιών μέχρι να ξεμπλοκάρει ο διαγωνισμός και αρνήθηκε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έδινε τη δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων των παρόχων του 2019-20, μέχρι τη διευθέτηση των θεμάτων νομιμότητας του νέου διαγωνισμού.

Ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός όμως προκάλεσε ενστάσεις οι οποίες δεν έχουν κριθεί οριστικά μέχρι σήμερα, 1,5 χρόνο μετά. Έτσι, παρά την έναρξη διανομής των γευμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας τον Μάρτιο του 2022, 7 δήμοι, με μεγάλο ποσοστό λαϊκών στρωμάτων, συνολικά 15.000 παιδιά, δεν παίρνουν γεύματα μέχρι σήμερα. Κι αυτό στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, που ροκανίζουν το εισόδημα και των νοικοκυριών. Καταρρέουν οι κομπασμοί της κας Μιχαηλίδου ότι θα δοθούν γεύματα φέτος και σε νέα σχολεία, όταν εξαιρούνται και τα παλιά σχολεία!

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό:

  1. Τι θα πράξει ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διανομή των σχολικών γευμάτων στους 7 δήμους για τους οποίους ακόμη εκκρεμούν ενστάσεις επί του τριετούς διαγωνισμού που είχε διενεργηθεί το 2022 και
  2. Θα επανεξετάσει την πρόταση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επέκταση ή επαναφορά της ανάθεσης του έργου στους αναδόχους των γευμάτων του διαγωνισμού του 2019-20 στις συγκεκριμένες περιοχές, έως ότου κριθούν οριστικά οι ενστάσεις του τριετούς διαγωνισμού;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)