to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 24.01.2023

Διεθνή

Βουλγαρία: Νέες εκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη στη χώρα

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ορίσει τη 2α Απριλίου ως την ημερομηνία διεξαγωγής των πέμπτων κοινοβουλευτικών εκλογών της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την αποτυχία των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης..


Ο Ράντεφ δήλωσε ότι η Βουλή θα διαλυθεί στις 3 Φεβρουαρίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βουλευτές θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο μέχρι τότε για να εγκρίνουν τη νομοθεσία που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα ότι θα διορίσει εκ νέου τον σημερινό μεταβατικό πρωθυπουργό Γκάλαμπ Ντόνεφ για να ηγηθεί της χώρας έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές.

Η χώρα αυτή των Βαλκανίων αντιμετωπίζει ένα πολιτικό αδιέξοδο που δεν έχει προηγούμενο από το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος της το 1989.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, το συντηρητικό κόμμα του οποίου, το GERB, ήρθε πρώτο στις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, δεν βρήκε συμμάχους και οι άλλοι σχηματισμοί δεν κατάφεραν επίσης να οικοδομήσουν ένα συνασπισμό.

«Δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί καμιά λύση για να επιλυθεί η πολιτική κρίση. Κατευθυνόμαστε συνεπώς προς νέες εκλογές», σχολίασε σήμερα ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, αναφερόμενος στις άκαρπες προσπάθειες των σοσιαλιστών ηγετών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Ράντεφ πρόκειται να ανακοινώσει τη διάλυση του κοινοβουλίου και οι εκλογές θα διεξαχθούν το νωρίτερο στις 2 Απριλίου, διευκρίνισε η Εκλογική Επιτροπή.

Οι αναλυτές είναι ωστόσο απαισιόδοξοι και προβλέπουν μια παρόμοια έκβαση, χωρίς σταθερή πλειοψηφία και με προοπτική να διεξαχθούν νέες εκλογές το φθινόπωρο.

Με εξαίρεση μια σύντομη παρένθεση μερικών μηνών το 2022 με μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση υπό τον απόφοιτο του Χάρβαρντ πρώην επιχειρηματία Κιρίλ Πετκόφ, προσωρινές κυβερνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη εδώ και δύο χρόνια και σημαντικά νομοσχέδια παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κεφάλαια του σχεδίου ανάκαμψης μετά την Covid, που επικυρώθηκε από την ΕΕ, φθάνουν με το σταγονόμετρο και ο στόχος μιας ένταξης στην ευρωζώνη το 2024 μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)