to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 24.01.2023

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Στα χρόνια του Μητσοτάκη η χώρα οπισθοδρόμησε τραγικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, με επίκεντρο το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε «στο Κόκκινο» και είπε: «Για να γίνεται τέτοια παραβίαση του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να παρεμποδιστεί η ΑΔΑΕ και ο κ. Ράμος να κάνουν τη δουλειά τους, δεν υπάρχει ένα... δήθεν αυτόνομο ρυπαρό δίκτυο εντός ΕΥΠ -που και αυτό θα ήταν πρόβλημα. Προφανώς ο αρχικοριός είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης!»


«Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής PEGA για το σκάνδαλο έχει ετοιμαστεί ένα κείμενο σύστασης προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο για να ασχοληθούν με την υπόθεση της Ελλάδας, και εκτιμώ ότι θα εγκριθεί. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τις δυνάμεις της συγκάλυψης, πιστεύω ότι θα αποτύχουν. Η κα Σόφι ιν Βελτ, επικεφαλής της PEGA, είναι ένα από τα πρόσωπα υψηλού κύρους στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι κεντροδεξιά, ανήκει στην ομάδα του Μακρόν. Και όπως ο κ. Ράμος στην Ελλάδα, έτσι κι αυτή θέλει να κάνει τη δουλειά της σωστά».

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει μια μεγάλη σταθερή πλειοψηφία η οποία επιθυμεί τη διαλεύκανση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, και επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για την τεράστια οπισθοδρόμησή της στο σεβασμό του κράτους δικαίου. Και λόγω του σκανδάλου αλλά και της ακραίας προσπάθειας συγκάλυψής του», συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Εδώ, στις Βρυξέλλες, δεν είναι κουτόφραγκοι. Καταλαβαίνουν ότι για να γίνεται τέτοια παραβίαση του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να παρεμποδιστεί η ΑΔΑΕ και ο κ. Ράμος να κάνουν τη δουλειά τους δεν υπάρχει ένα... δήθεν αυτόνομο ρυπαρό δίκτυο εντός ΕΥΠ -που και αυτό θα ήταν πρόβλημα. Καταλαβαίνουν ότι ο αρχικοριός είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης!».

«Ωστόσο, ούτε στην ΕΕ είναι όλα μέλι-γάλα. Η καθυστερημένη απάντηση της Κομισιόν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και πέντε μήνες μετά τη σχετική ερώτηση που είχα υποβάλλει, δείχνει ότι με πρωταρχική ευθύνη της φον ντερ Λάεν η Κομισιόν κάνει τα στραβά μάτια, αβαντάρει τον Μητσοτάκη ως ομογάλακτο της ίδιας της προέδρου, και δεν φρουρεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κανόνες που επιβάλλουν στην Κομισιόν να προστατεύει το ευρωπαϊκό δίκαιο», είπε ο Δημ. Παπαδημούλης.

«Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Η κα φον ντερ Λάεν είναι εδώ και έξι μήνες απούσα και άφωνη για το θέμα αυτό, ενώ η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η κα Μέτσολα, που εξίσου ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μου απάντησε ήδη από τις 18 Αυγούστου 2022, καταδικάζοντας τις παρακολουθήσεις και την παραβίαση του απορρήτου», σημείωσε.

Τέλος ερωτηθείς για το QatarGate και την υπόθεση της Εύας Καϊλή δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σκάνδαλο από το οποίο βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Κάνει τεράστια ζημιά στο Ε/Κ, στην ΕΕ, στη δημοκρατία, αλλά και στη χώρα μας.  Το μνημόνιο συνεργασίας Παντσέρι με τις βελγικές αρχές που θα αρχίσει σήμερα να "εφαρμόζεται", πιθανότατα θα επιταχύνει τη διαλεύκανση και πιθανόν να δώσει νέα ονόματα. Εκτιμώ ότι πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους. Βλέποντας, πάντως, μια δήλωση του συνηγόρου της κας Καϊλή, περίπου προαναγγέλλει ότι μπορεί να ακουστούν ονόματα από την Ελλάδα. Περιμένω από τις βελγικές αρχές να δώσουν συνέχεια στην έρευνα. Και φυσικά αν τις συγκρίνουμε με τις αναβολές και γνωμοδοτήσεις Ντογιάκου, τις ζηλεύω...»

«Πρέπει να κάνουμε δική μας υπόθεση το "Μένουμε Ευρώπη" για να κάνουμε την Ελλάδα μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, διότι στα χρόνια του Μητσοτάκη η χώρα οπισθοδρόμησε τραγικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, η διαφθορά, μειώθηκαν ο πλουραλισμός και η ελευθερία του Τύπου. Αυτό πρέπει ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να το αναδείξουμε και στις επικείμενες εκλογές», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)