to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:27 | 23.01.2023

Πολιτική

Οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία του Υμηττού

Η ομιλία του Χρήστου Σπίρτζη στο 2ο φόρουμ του ΣΠΑΥ


Η ομιλία του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Χρήστου Σπίρτζη στο 2ο forum του ΣΠΑΥ:

Κύριοι δήμαρχοι να ευχαριστήσω με τη σειρά μου για την πρόσκληση στο δεύτερο φόρουμ του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού. Πήραμε πάρα πολλά από το πρώτο φόρουμ, πραγματικά, και νομίζω παρότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο - και είναι πολλά αγαπητέ Υπουργέ αυτά που είπες, κάποια μας προκαλούν κιόλας, υπάρχει μια ένταση, υπάρχουν τα κομματικά χρώματα - υπάρχουν ευτυχώς στο ΣΠΑΥ και τη σημερινή εκδήλωση τα αυτοδιοικητικά χρώματα. Γι' αυτό θέλουμε να σας δώσουμε και συγχαρητήρια.

Εμείς έχουμε αποδείξει και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, ότι είναι ανοιχτές και ήταν ανοιχτές πάντα οι πόρτες μας στην αυτοδιοίκηση, όχι ανάλογα με τα χρώματα που είχε ο κάθε δήμαρχος και όσον αφορά τη συνεργασία και όσον αφορά τη στήριξη, αλλά και τη χρηματοδότηση. Και ελπίζω στον απολογισμό η απελθούσα κυβέρνηση να έχει δείξει μια τέτοια λογική και εκείνη.

Θέλω να συγχαρώ για τη δράση σας, για την αξιοποίηση και την ενεργοποίηση του εθελοντικού κινήματος. Είναι πραγματικά συμπολίτες μας αξιοθαύμαστοι, δίνουν έναν κώδικα αξιών στην ελληνική κοινωνία που λείπει αυτές τις μέρες. Και βέβαια για τη συνεισφορά σας για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα ευχόμουνα και για την αποκατάσταση να αρχίσετε να έχετε αρμοδιότητες και χρηματοδότηση γιατί και στον Υμηττό, αλλά κυρίως στην Πάρνηθα είναι πολύ δυσάρεστο να παρακολουθούμε και να παρακολουθεί και όλη η Ευρώπη, 2 χρόνια μετά από φυσικές καταστροφές, άρον άρον να σπεύδει η μισή κυβέρνηση προκειμένου να κοπούν κάποια καμένα πεύκα επ' ευκαιρία της κηδείας του έκπτωτου βασιλιά. Νομίζω μας ενώνουν αυτά, δεν είναι κριτική, μας ενώνουν.

Το πρόβλημα, λοιπόν, που συνήθως αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση στο εύρος μιας θητείας είναι η έλλειψη μελετών και ώριμων έργων για να μπορέσει η αυτοδιοικητική αρχή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το πρόγραμμα για το οποίο την έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου πολύ μεγάλη αδικία ο ΣΠΑΥ να έχει καταθέσει εδώ και 2 χρόνια συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον Υμηττό και να μην έχει εγκριθεί. Θυμάμαι την ανακοίνωση που είχαμε βγάλει τον Ιούνιο του 2022, θυμάμαι το έγγραφο που είχατε στείλει και στον πρωθυπουργό και σε όλη την κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, δεν είχαν καλυφθεί. Είχαμε μια πολύ μεγάλη καταστροφή από τη Γλυφάδα μέχρι τη Βούλα. Ευτυχώς που υπήρχαν οι εθελοντές, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι θυσίες των πυροσβεστών.

Και νομίζω ότι αυτό δείχνει ότι το παράπονο που κάνετε, κύριε Πρόεδρε, ότι έχει χρηματοδοτηθεί μόνο το μισό μέρος αυτού του ώριμου έργου είναι ενδεικτικό. Δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια, μιλάμε μόλις για 17 εκατομμύρια. Θα έπρεπε να είχαν δοθεί και νομίζω και κάνω και έκκληση στον υπουργό που είναι εδώ τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές να τα εγκρίνετε, νομίζω υπάρχει διακομματική συναίνεση σε τέτοιες δράσεις. Θέλω επίσης να πω ότι είναι κρίμα όταν τρέχει το "Αντώνης" Τρίτσης και όταν υπάρχουν τόσα χρήματα για την πολιτική προστασία από την Ευρώπη να έχουν πάρει ατομικό εξοπλισμό προστασίας μόνο 200 από τους 1200 εθελοντές του ΣΠΑΥ. Υπάρχουν και χειρότερα να ξέρετε. Στην Ανατολική Αττική δεν έχουν πάρει ούτε 200 γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχος ΣΠΑΥ να τρέχει τα πράγματα και σε αυτό θα ήθελα να ζητήσω από τους παριστάμενους υπουργούς, και εκεί υπάρχει διακομματική συναίνεση, οφείλουμε σαν πολιτεία να έχουν όλοι οι εθελοντές πλήρη εξοπλισμό για την προστασία τους. Οφείλουμε να στηρίξουμε και τον κώδικα αξιών που δείχνουν στην ελληνική κοινωνία και το μεγάλο κοινωνικό τους έργο.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να καταθέσω κάποιες προτάσεις, αλλά και τις δεσμεύσεις μας σε σχέση με το ΣΠΑΥ, την τοπική αυτοδιοίκηση και την προστασία του Υμηττού. Προτείνουμε και δεσμευόμαστε διότι υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις κενές σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό είναι πραγματικά ελπιδοφόρο, η μικρή ομάδα που έχετε στο ΣΠΑΥ να βοηθάει και άλλες περιοχές της χώρας μας, αλλά νομίζω ότι πρέπει και θεσμικά να κατοχυρωθούν τέτοιοι σύνδεσμοι αλλά και ένα στελεχωθούν επιστημονικά σε επιστημονικό προσωπικό και στις ειδικότητες που χρειάζονται στη δράση με προτεραιότητα στους ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί και που έχουν δώσει τη ζωή τους και δείχνουν καθημερινά την αγάπη τους για τον Υμηττό και τα δάση και μιλάω για τους εθελοντές. Έχουν εκπαιδευτεί σε μια σειρά από δραστηριότητες αλλά είναι χειριστές μηχανημάτων που λείπουν από την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι διαδημοτικές δράσεις, μπορεί μέσω τέτοιων συνδέσμων να καλυφθούν οι ανάγκες της πολιτικής προστασίας, αλλά και των Δήμων.

Προτείνουμε επίσης και δεσμευόμαστε για έναν ειλικρινή διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και συνδέσμους σαν το δικό σας κύριοι δήμαρχοι για να διευκολυνθούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς να αποφύγουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αν θυμάμαι καλά η επιστολή που στείλατε στον πρωθυπουργό, 2 χρόνια πριν σχεδόν, αναφέρει 17 ή 18 βήματα γραφειοκρατικών διαδικασιών. Δεν έχει γίνει κάποια απλοποίηση. Δυστυχώς είναι περισσότερες οι διαδικασίες από τους δήμους στο σύνδεσμο, στην περιφέρεια, στην αποκεντρωμένη και στα υπουργεία, παρά ο χρόνος του να γίνει το έργο και να δοθεί στους δημότες και στην προστασία του Υμηττού.

Και τέλος δεσμευόμαστε για τη θεσμοθέτηση αυτών που προανέφερα όχι στην κατεύθυνση της έκπτωσης της διαφάνειας, όχι στη λογική των απευθείας αναθέσεων που απ' ότι φάνηκε είναι αναποτελεσματική. Οι νομικοί ακροβατισμοί που ζήσαμε αυτή τη θητεία οδήγησαν και την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συνδέσμους σαν τον ΣΠΑΥ μάλλον σε αδιέξοδα. Ζητάτε είπε ο υπουργός, τον άκουσα έτσι με πολύ μεγάλη προσοχή, ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση παραδείγματος χάρη για τον εξοπλισμό, αλλά αν γινόντουσαν διαγωνισμοί από τα 8,5 δισ. απευθείας αναθέσεων με 20% έκπτωση θα έχουν διασφαλιστεί 2 δισ. περίπου. Και θα υπήρχαν χρήματα.

Τέλος, θέλω να πω και είναι το μόνο που θα πω προς τον Υπουργό ότι όντως οι αποφάσεις είναι επιχειρησιακές, δεν είναι πολιτικές άρα η Πυροσβεστική δεν μπορεί να αλλάζει τον αρχηγό της σε λίγους μήνες. Ήταν άξιος αρχηγός, να ευχηθώ με την ευκαιρία και καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση της Πυροσβεστικής. Ούτε επίσης μπορεί να υποκαθίσταται η ηγεσία της πυροσβεστικής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και αυτό το ζήσαμε στο παρελθόν. Θέλω να δηλώσω ότι οι εθελοντές και οι δήμαρχοι όχι μόνο δεν είναι επαίτες, δεν πρέπει να αισθάνονται και επαίτες άρα πρέπει η χρηματοδότηση να είναι διασφαλισμένη.

Να ευχηθώ και σε αυτό το φόρουμ καλές εργασίες, καλή επιτυχία, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Να είναι το ίδιο χρήσιμα όπως και αυτά του πρώτου φόρουμ κύριοι δήμαρχοι και να προχωρήσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος να ομονοήσει σε αυτά που θα προτείνετε και να τα υλοποιήσει. Ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή δουλειά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)