to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 26.01.2023

Πολιτική

Για να μη βγει στο σφυρί η πρώτη κατοικία: Διαμαρτυρία έξω από τον Άρειο Πάγο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Για να μη βγει στο σφυρί η πρώτη κατοικία: Σε διαμαρτυρία έξω από τον Άρειο Πάγο καλεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διεκδικώντας δίκαιη λύση για τα θύματα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ.


-- Εικόνες: Left.gr / Άγγελος Καλοδούκας

Οι εισπρακτικές προχωρούν εδώ και καιρό παράνομα σε πλειστηριασμούς, αφού ο νόμος (βάσει του οποίου έχουν γίνει οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων), δεν τους νομιμοποιεί να ενεργούν διαδικαστικές πράξεις για λογαριασμό των funds. Με βάση το γεγονός αυτό, έχουν ήδη εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις τμημάτων του Αρείου Πάγου,  που ακυρώνουν πλειστηριασμούς. Με σειρά αποφάσεών του, όπως με την υπ´ αριθ. 822/22, κατέληξε ότι οι εισπρακτικές –που κατά πρόβλεψη της κυβέρνησης χρησιμοποιούν νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές και να μην δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες– δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς.

Πλήθος κόσμου έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο έχει συγκεντρωθεί  κρατώντας πανό, την ώρα που η ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να αποφασίσει αν θα νομιμοποιήσει τους πλειστηριασμούς κύριων κατοικιών από τις εισπρακτικές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε διαμαρτυρία έξω από τον Άρειο Πάγο, σήμερα Πέμπτη 26 Γενάρη 2023 από τις 8.30 π.μ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί δίκαιη λύση για τα θύματα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ, ζητώντας να μην νομιμοποιήθεί η πρακτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια, παρακάμπτοντας εσκεμμένα τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4354/2015) λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει.

«Οι συνθήκες που διαμόρφωσαν οι  πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πλέον μη ανεκτές από το σύνολο της κοινωνίας. Η ΝΔ υπό την καθοδήγηση του “Κυβερνήτη” και του κύκλου συνεργατών του σε Μαξίμου και Υπουργικά γραφεία, ταυτίζεται σαφώς με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είτε αυτοί βρίσκονται στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, είτε βρίσκονται στο τραπεζικό κλάδο, είτε αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά το κάλεσμα που είχε απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε τις φωτογραφίες του Left.gr και του Άγγελου Καλοδούκα:

Η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Σκουρλέτη στο left.gr

Τι κρίνεται στην Ολομέλεια του Άρειου Πάγου

Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άνοιξαν το δρόμο για:

- πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών
- καμία προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της αγροτικής γης
- πλήρη ασυδοσία στη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών

Σήμερα η ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να αποφασίσει:

- Θα νομιμοποιήσει τους πλειστηριασμούς κύριων κατοικιών από τις εισπρακτικές; 

- Θα νομιμοποιήσει την πρακτική που ακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια, παρακάμπτοντας εσκεμμένα το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4354/2015) λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει;

Δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη λύση του προβλήματος

Σύμφωνα με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί τόσο στο κάλεσμα, όσο και στον δημόσιο διάλογο όλο το προηγούμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευθεί στην κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και τη δημιουργία πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Έχει δεσμευθεί επίσης σε θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ολιστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει:

- Δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, μέσω εύχρηστης ψηφιακής πλατφόρμας με δεσμευτικό πλαίσιο για τους πιστωτές.

- Δυνατότητα δικαστικής προσφυγής στις περιπτώσεις, που δεν παράγεται ικανοποιητική λύση μέσω της πλατφόρμας.

- Σχήμα 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κούρεμα βασικής οφειλής.

Αλ. Φλαμπουράρης: Πιστεύουμε ότι ο Άρειος Πάγος θα συμμεριστεί την αγωνία χιλιάδων αδύναμων δανειοληπτών

«Πιστεύουμε ότι η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αν θέλει να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο, θα συμμεριστεί την αγωνία χιλιάδων αδύναμων δανειοληπτών, να μην χάσουν τη μοναδική τους κατοικία και με την απόφαση της να κόψει το δρόμο στους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς» που ετοιμάζουν οι «servicers», τονίζει σε δήλωσή του ο Αλ. Φλαμπουράρης, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία.

Αναμένοντας την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την υπ. αριθμ. 822/22 απόφαση του τμήματος για την απαγόρευση των πλειστηριασμών από τους servicers, ο Αλ. Φλαμπουράρης, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Συντονιστής ΕΠΕΚΕ και Υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα της Κ.Ο, τονίζει:

«Αύριο στις 26.1.2023 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητάει την υπ’ αριθμ. 822/22 απόφαση του τμήματος βάσει της οποίας απαγορεύεται στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων  (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες με το Ν.3156/2003.

Ελπίζουμε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου να μη διαπράξει αυτό που δεν τόλμησε η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, να ανατρέψει δηλαδή την απόφαση του τμήματος η οποία βάζει εμπόδια στους servicers να προχωράνε σε πλειστηριασμούς. Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό δεν είναι ένα απλό «τυπικό νομικό» θέμα όπως παρουσιάζεται, αλλά αντίθετα, η τυχόν ανατροπή του ανοίγει διάπλατα το δρόμο στους πλειστηριασμούς 700.000 ακινήτων που βρίσκονται στα χέρια των servicers.

Πιστεύουμε ότι η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αν θέλει να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο, θα συμμεριστεί την αγωνία χιλιάδων αδύναμων δανειοληπτών, να μην χάσουν τη μοναδική τους κατοικία και με την απόφαση της να κόψει το δρόμο στους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση με την υποστήριξη του κράτους και με «διευκολύνσεις» των τραπεζών να αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)