to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:13 | 23.01.2023

Διεθνή

Αυτοκτόνησε ο ύποπτος του μακελειού στο Λος Άντζελες - Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρά του

Πρόκειται για άνδρα ασιατικής καταγωγής και ηλικίας 72 ετών, ο οποίος αποτελεί τον μοναδικό ύποπτο των φονικών πυρών - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε χθες βράδυ εντολή οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες σε απότιση φόρου τιμής στα θύματα της σφαγής


(φωτ.: ΑΡ/Damian Dovarganes)

Ο ύποπτος για τη σφαγή δέκα ανθρώπων το βράδυ του Σαββάτου σε αίθουσα χορού στην Καλιφόρνια βρέθηκε νεκρός περίπου 12 ώρες αργότερα, αυτοκτόνησε μέσα σε λευκό φορτηγάκι βάζοντας τέλος στο ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή (23/1) ο τοπικός σερίφης.

«Ο ύποπτος έφερε τραύμα από σφαίρα και ο θάνατός του διαπιστώθηκε επιτόπου», εξήγησε ο σερίφης Ρόμπερτ Λούνα, περιγράφοντας το τέλος της καταδίωξης με μια πιστολιά προερχόμενη από το εσωτερικό του οχήματος του φερόμενου ως δολοφόνου, όταν προφανώς αυτοκτόνησε.

Ο άνδρας κατονομάστηκε ως Χου Καν Τραν, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας 72 ετών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένας άλλος ύποπτος» για τη σφαγή, διευκρίνισε ο κ. Λούνα, προσθέτοντας πως το κίνητρο της επίθεσης στη Μόντερεϊ Παρκ παραμένει άγνωστο σε αυτό το στάδιο.

«Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Οι ερευνητές ανθρωποκτονιών εργάζονται νυχθημερόν για να συγκεντρώσουν επιπλέον πληροφορίες και να εξακριβώσουν το κίνητρο αυτού του εξαιρετικά τραγικού συμβάντος», είπε ο σερίφης Λούνα.

Η καταδίωξη του υπόπτου, που καλύφθηκε απευθείας από κάποια αμερικανικά ΜΜΕ, τερματίστηκε κάπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, όταν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης περικύκλωσαν το φορτηγάκι του.

Αστυνομικοί προσέγγισαν με προφυλάξεις, κατόπιν εισέβαλαν. Σε πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες και φωτοειδησεογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, διακρίνεται πτώμα στη θέση του οδηγού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε χθες βράδυ εντολή οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες σε απότιση φόρου τιμής στα θύματα της σφαγής ως τη δύση του ηλίου την Πέμπτη, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Καταδίωξη

Ανταποκρινόμενοι στις πρώτες κλήσεις στην άμεση δράση το Σάββατο στις 22:20 (τοπική ώρα· στις 08:20 χθες Κυριακή ώρα Ελλάδας), αστυνομικοί βρήκαν μέσα σε αίθουσα χορού δέκα ανθρώπους νεκρούς, πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες. Άλλοι δέκα άνθρωποι, τραυματίες, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται, σε «σταθερή» ως «κρίσιμη» κατάσταση.

Όπως κατέγραψαν πλάνα από κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, ο δράστης ήταν άνδρας ασιατικής καταγωγής, φόραγε μαύρο τζάκετ, μαυρόασπρο μάλλινο σκούφο και γυαλιά.

Χθες Κυριακή, μπροστά στις κορδέλες της αστυνομίας στο Μόντερεϊ Παρκ, κάτοικοι τράβαγαν βίντεο με τα κινητά τους, ενώ έμποροι είχαν αρχίσει να μαζεύουν την αγορά που είχε στηθεί για το κινεζικό νέο έτος, μετά την ακύρωση των εορτασμών.

Σοκαρισμένοι, αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι έγινε τέτοια σφαγή σε αυτή την πόλη με κατά πλειονότητα κατοίκους ασιατικής καταγωγής, γνωστή για την ηρεμία της.

Προσευχές

Ο Ντέιβιντ Κουάν έμαθε τι έγινε χθες το πρωί. «Είναι λυπηρό», είπε ο φύλακας, με καταγωγή από τη Μαλαισία, ακόμη αποσβολωμένος. «Βρίσκομαι συχνά αντιμέτωπος με βία, αλλά σε διαφορετικές περιοχές του Λος Άντζελες. Είναι η πρώτη φορά που τη βλέπω στην ίδια μου την κοινότητα».

Η αστυνομία προσπαθεί ακόμη να επαληθεύσει τις πληροφορίες για δεύτερη απόπειρα επίθεσης το ίδιο βράδυ σε διαφορετική αίθουσα χορού, στη γειτονική πόλη Αλάμπρα.

«Ύποπτος ασιατικής καταγωγής μπήκε στην αίθουσα χορού με όπλο», το οποίο όμως του απέσπασαν δυο παριστάμενοι, προτού «τραπεί σε φυγή», είπε αρχικά ο σερίφης Λούνα.

Το όπλο που βρέθηκε δεν ήταν τουφέκι, διευκρίνισε χθες Κυριακή, αλλά «ημιαυτόματο πιστόλι εφόδου με γεμιστήρα» στο οποίο είχε προσαρμοστεί «γεμιστήρας μεγάλης χωρητικότητας».

Ο όρος «πιστόλι εφόδου» που χρησιμοποίησε ο σερίφης είναι αν μη τι άλλο ασυνήθιστος.

Φορτωμένος πυρομαχικά

Το βράδυ του Σαββάτου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήγαν να γιορτάσουν το σεληνιακό νέο έτος κοντά στην τοποθεσία όπου διαπράχθηκε η σφαγή στο Μόντερεϊ Παρκ.

Ο ιδιοκτήτης κοντινού εστιατορίου που μίλησε στην εφημερίδα Los Angeles Times αφηγήθηκε πως τρεις άνθρωποι όρμησαν στο κατάστημά του καθώς εκτυλισσόταν η σφαγή και του ζήτησαν να κλειδώσει την πόρτα.

Εξήγησαν πως είχαν δει άνδρα με ημιαυτόματο όπλο στην περιοχή, φορτωμένο πυρομαχικά, τόνισε στην εφημερίδα ο επιχειρηματίας της εστίασης.

Οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των πυροβόλων όπλων στην επικράτειά τους και για την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι Αμερικανοί.

Επίσης το Σάββατο το βράδυ, 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες σε νυχτερινό κέντρο στην Μπατόν Ρουζ, την πρωτεύουσα της Λουιζιάνας — ακόμα μια απόδειξη, αν χρειαζόταν κάποια, πως καμία τοποθεσία δεν είναι ασφαλής στη χώρα.

Το 2021, περίπου 49.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες στις ΗΠΑ, αριθμός που αποτελούσε θλιβερό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά· το 2020, καταγράφηκαν 45.000 θάνατοι. Με άλλα λόγια, καταγράφονταν πάνω από 130 θάνατοι την ημέρα, οι μισοί και πλέον από τους οποίους ήταν αυτοκτονίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)