to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κόκκινα δάνεια: 700.000 ακίνητα στο έλεος των τραπεζών και των funds

Πρακτικά η εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου της κυβέρνησης χωρίς κωλύματα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.


Θετική, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι η εισήγηση προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου -που συνέρχεται την προσεχή Πέμπτη 26 Ιανουαρίου- για την άρση της απόφασης 822/22. Πρόκειται για την απόφαση σύμφωνα με την οποία οι διαχειριστές δανείων αλλά και funds που είχαν αποκτήσει την κυριότητα δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, βασιζόμενες στον νόμο για την τιτλοποίηση δανειακών χαρτοφυλακίων του 2003, δεν είχαν δικαίωμα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Κατά αυτόν τον τρόπο, 700.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ θα βρεθούν στην κυριολεξία στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών δανείων (servicers). Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων αυτών είναι κατοικίες διαφόρων κατηγοριών αλλά και μικρά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα κ.ά. Πρακτικά η εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου της κυβέρνησης χωρίς κωλύματα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Η έκδοση της προηγούμενης απόφασης του Αρείου Πάγου, της οποίας είχαν προηγηθεί ανάλογες αποφάσεις των Εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην πράξη αμφισβητήθηκε εμπράκτως, καθώς το ισχυρό λόμπι των ιδιοκτητών και διαχειριστών δανείων πέτυχε σε πολλές περιπτώσεις με προσφυγές σε Πρωτοδικεία όλης της χώρας την έκδοση αποφάσεων οι οποίες ξεμπλόκαραν τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

Εφαρμογή μετά τις εκλογές;

Με βάση την υφιστάμενη πρακτική, η επίσημη δημοσίευση και έναρξη ισχύος της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου πραγματοποιείται μετά τρίμηνο από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Δεδομένου ότι η περίοδος Απριλίου-Μαΐου θεωρείται ως η επικρατέστερη για την περίοδο των εκλογών, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το τι ακριβώς θα συμβεί στο μέτωπο αυτό, των πλειστηριασμών και λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μέχρι τότε. Ειδικότερα αν, σύμφωνα με ένα σενάριο, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου), κάτι που σημαίνει ότι πιθανές επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν αρχές Μαΐου.

Πρακτικά, μέχρι την εκλογή και ανακήρυξη της νέας κυβέρνησης θα είναι αρκετά δύσκολο να ισχύσει η πιθανότατα νέα απόφαση του Αρείου Πάγου. Πολλώ δε μάλλον που, πλην της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υποστηρίζει τον υφιστάμενο Πτωχευτικό Νόμο, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ρητά ταχθεί εναντίον του, θέση που είναι βασική στα προεκλογικά τους προγράμματα, και πολύ δύσκολα θα συμπτύξουν την όποια κυβερνητική συμμαχία αν δεν εμπεριέχεται ρητά η κατάργηση του υφιστάμενου Πτωχευτικού Νόμου (4738/2021).

Εκτός αν το πανίσχυρο λόμπι συμφερόντων τραπεζών, funds και servicers επιτύχει την άμεση εφαρμογή της απόφασης. Δημιουργούνται όμως πολλά ερωτήματα για το τι θα γίνει την επόμενη των εκλογών, καθώς όλα συγκλίνουν στο ότι η σχετική νομοθεσία θα αλλάξει.

Κινητοποίηση

Πάντως, η επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχει προκαλέσει την κινητοποίηση πολλών οργανώσεων δανειοληπτών και συλλογικοτήτων, οι οποίες αντιτίθενται στον Πτωχευτικό Νόμο της κυβέρνησης και είναι αρκετά πιθανό η κινητοποίηση αυτή «να οδηγήσει» στο κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)