to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 22.01.2023

Πολιτική

Ράνια Σβίγκου: Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κοινωνική αναγκαιότητα

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις κάλπες της απλής αναλογικής ανοίγει το δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία δεν είναι απλώς ένας στόχος, είναι απαίτηση των καιρών και της κοινωνίας», είπε μεταξύ άλλων η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξή της


Σε συνέντευξή της στην και ιστοσελίδα libre.gr στον δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο,  η Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων  τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η παρακολούθηση του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ αποτελεί μια από τις κορυφαίες και τις πιο νοσηρές πράξεις του «Μαξίμου ΑΕ», που θέτει σε    διακινδύνευση ακόμα και την εθνική ασφάλεια της χώρας». Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο Κ, Μητσοτάκης «βρίσκεται απομονωμένος από το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων, σε διαρκή πανικό, τον οποίο μάταια προσπαθεί να τον κρύψει», προσθέτοντας ότι  «όσα έγιναν την περασμένη Πέμπτη από τους βουλευτές της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είναι άλλο ένα επεισόδιο στην μακρά σειρά των αντιθεσμικών και αντιδημοκρατικών εκτροπών που διαπράττει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την κάλπη της απλής αναλογικής, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αποτελεί απλώς μια προσδοκία του κόμματος, αλλά είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα», γιατί «ο ελληνικός λαός αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, με δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική προκοπή, κι όχι μια χώρα όπου οι πολίτες αγωνίζονται να βγάλουν το μήνα και στερούνται ακόμα και τα φάρμακά τους». Οι εκλογές, σύμφωνα με τη Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θα  είναι μια σκληρή μάχη, μέχρι την τελευταία μέρα, την οποία όμως θα την κερδίσουμε, με τις αξίες, τα επιχειρήματά μας και το πρόγραμμά μας».

Αναφερόμενη στα ζητήματα που θα κρίνουν τις εκλογές, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, τόσα πολλά τα δεινά που επιφέρει καθημερινά αυτή η κυβέρνηση του άγριου νεοφιλελευθερισμού, της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων, της διαφθοράς και της αντιδημοκρατικής εκτροπής», που θα δυσκολευόταν να τα απαριθμήσει, ενώ τόνισε ότι η «πρωτοφανής κερδοσκοπία στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά», και «το μέγιστο αντιθεσμικό σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων των πάντων, αλλά κι αυτό της προσπάθειας συγκάλυψής τους», είναι αλληλένδετα, «αφού οι αντιθεσμικές μεθοδεύσεις αποτελούν ένα  μέσον για να υλοποιήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την  αντιλαϊκή πολιτική της», προσθέτοντας ότι «όλα θα μετρήσουν την Κυριακή των εκλογών, και για όλα τα δεινά που έχει επιφέρει στους πολίτες, στους θεσμούς και την κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης, θα λάβει μια ηχηρή απάντηση».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η προοδευτική διακυβέρνηση είναι ευκταίος στόχος στις εκλογές, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις κάλπες της απλής αναλογικής ανοίγει το δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία δεν είναι απλώς ένας στόχος, είναι απαίτηση των καιρών και της κοινωνίας», κάτι το οποίο «θα το αντιληφθούν όλα τα προοδευτικά κόμματα, όπως το έχουν ήδη καταλάβει οι προοδευτικοί πολίτες». Γιατί «μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα καταστροφικά αδιέξοδα που την έχει οδηγήσει η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, μόνο με μια προοδευτική κυβέρνηση θα επιστρέψει η ελπίδα και η προοπτική στη χώρα»

Τέλος, απαντώντας σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε καθημερινά, από τις ουρές στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία και τα βενζινάδικα, μέχρι τις περιοδείες, τις εκδηλώσεις και τις  συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη τη χώρα» είναι ότι, «το αίτημα για την απομάκρυνση από την εξουσία αυτής της κυβέρνησης, αλλά και η ανάγκη για μια ριζική πολιτική και κοινωνική αλλαγή, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, κι αυτό, θα επιβεβαιωθεί και στις κάλπες».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Η επικαιρότητα σε σχέση με το ζήτημα των υποκλοπών τρέχει σε απίστευτους ρυθμούς. Το ΚΥΣΕΑ, μάλιστα προχώρησε σε ανανέωση της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου μία ημέρα μετά την αποκάλυψη της έκθεσης της ΕΥΠ – σύμφωνα με την εφημερίδα Documento – όπου περιγράφονται θέματα που αφορούν τόσο την προσωπική του ζωή όσο και τις σχέσεις του με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Πως τα σχολιάζετε;

Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο σαφές ότι  ο Κ. Μητσοτάκης, ο ιθύνων νους των παράνομων παρακολουθήσεων και της αντιθεσμικής εκτροπής, δεν ορρωδεί προ ουδενός. Η παρακολούθηση του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ αποτελεί μια από τις κορυφαίες και τις πιο νοσηρές πράξεις του «Μαξίμου ΑΕ», που θέτει σε    διακινδύνευση ακόμα και την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο, που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα είχε οδηγήσει την κυβέρνηση σε παραίτηση, ο κ. Μητσοτάκης απαντά με τη σιωπή του, με γελοίες κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναζητώντας στηρίγματα σε μια καταφανώς αντισυνταγματική και παράνομη Γνωμοδότηση, την οποία καταδίκασε σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας, όπως και οι κορυφαίοι Έλληνες συνταγματολόγοι. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται απομονωμένος από το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων, σε διαρκή πανικό, τον οποίο μάταια προσπαθεί να τον κρύψει. Γιατί όλες  οι προσπάθειες για συσκότιση αυτής της νοσηρής υπόθεσης, και παρεμπόδισης της ΑΔΑΕ να επιτελέσει την αποστολή  της, όπως αυτή ορίζεται από το Σύνταγμα, θα πέσουν στο κενό. Όσα έγιναν την περασμένη Πέμπτη από τους βουλευτές της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είναι άλλο ένα επεισόδιο στην μακρά σειρά των αντιθεσμικών και αντιδημοκρατικών εκτροπών που διαπράττει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όσο για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ούτε ο κ. Φλώρος δεν έχει απαντήσει ως τώρα όπως θα όφειλε να κάνει. Γιατί δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται υπόνοιες εκβιασμού του από τον Κ. Μητσοτάκη, μέσα από κατηγορίες για «μαύρο χρήμα», που περιγράφονται στα δημοσιεύματα.

Κυρία Σβίγκου, είναι θέμα χρόνου η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών. Είστε γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Ήθελα να σας ρωτήσω τι προσδοκίες έχει η ηγεσία του, από την κάλπη της απλής αναλογικής;

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  στην κάλπη της απλής αναλογικής δεν αποτελεί απλώς μια προσδοκία του κόμματος, αλλά είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα. Γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, με δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική προκοπή, κι όχι μια χώρα όπου οι πολίτες αγωνίζονται να βγάλουν το μήνα και στερούνται ακόμα και τα φάρμακά τους. Για αυτό το μέλλον αγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και γι’ αυτό θα βγει πρώτος στις εκλογές. Θα είναι μια σκληρή μάχη, μέχρι την τελευταία μέρα, την οποία όμως θα την κερδίσουμε, με τις αξίες, τα επιχειρήματά μας και το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα που απαντά σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που θέτει η συγκυρία, από αυτό της άμεσης ανακούφισης των πολιτών από τις συνέπειες της ενεργειακής και  οικονομικής κρίσης, της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και της επέλασης της αισχροκέρδειας, μέχρι τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κρατικός μηχανισμός και η χώρα μας, όπως η κατάρρευση του ΕΣΥ, η κρίση αξιοπιστίας των θεσμών, το πελατειακό κράτος.

Σε ποια ζητήματα θα κριθούν οι εκλογές; Ακρίβεια, υποκλοπές, αυτό που ονομάζουμε καθημερινότητα; Τι πιστεύετε;

Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, τόσα πολλά τα δεινά που επιφέρει καθημερινά αυτή η κυβέρνηση του άγριου νεοφιλελευθερισμού, της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων, της διαφθοράς και της αντιδημοκρατικής εκτροπής, που θα δυσκολευόμουν να τα απαριθμήσω. Διότι, τα τελευταία τριάμισι χρόνια τα έχουμε ζήσει όλα. Από την εγκατάλειψη  του δημόσιου συστήματος Υγείας, εν μέσω πανδημίας μέχρι μια βαθιά αντιλαϊκή μεταρρύθμιση στην Παιδεία, κι από την πρωτοφανή κερδοσκοπία στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά, μέχρι το μέγιστο αντιθεσμικό σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων των πάντων, αλλά κι αυτό της προσπάθειας συγκάλυψής τους. Γιατί ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και μια μακρά παράδοση δημοκρατικών αγώνων, κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την αντιδημοκρατική εκτροπή των παρακολουθήσεων ως ένα δευτερεύον ζήτημα, που τάχα δεν αφορά τους πολίτες, θα διαψευστούν. Άλλωστε, τα δυο θέματα είναι αλληλένδετα, αφού οι αντιθεσμικές μεθοδεύσεις αποτελούν ένα  μέσον για να υλοποιήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την  αντιλαϊκή πολιτική της.  Όμως, όλα θα μετρήσουν την Κυριακή των εκλογών, και για όλα τα δεινά που έχει επιφέρει στους πολίτες, στους θεσμούς και την κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης, θα λάβει μια ηχηρή απάντηση.

Η «προοδευτική διακυβέρνηση» πιστεύετε ότι είναι ευκταίος στόχος στις εκλογές που θα γίνουν;

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις κάλπες της απλής αναλογικής ανοίγει το δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση, η οποία δεν είναι απλώς ένας στόχος, είναι απαίτηση των καιρών και της κοινωνίας. Κι αυτό θεωρώ ότι θα το αντιληφθούν όλα τα προοδευτικά κόμματα, όπως το έχουν ήδη καταλάβει οι προοδευτικοί πολίτες. Και θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Διότι, εδώ που έχουμε φτάσει δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Γιατί μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα καταστροφικά αδιέξοδα που την έχει οδηγήσει η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, που θέλει να παρουσιάζεται ως δήθεν κεντρώος, αλλά δεν διστάζει και να «κλείσει το μάτι» στην ακροδεξιά, ακόμα και στους νοσταλγούς των Γλύξμπουργκ, όπως είδαμε και τις προηγούμενες μέρες.  Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα θέσει στο επίκεντρο τις ανάγκες και τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, τις ελπίδες και το μέλλον της νέας γενιάς, θα αυξήσει πραγματικά τους μισθούς και τις συντάξεις, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα, τόσο την άμεση ανακούφιση της κοινωνίας από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, όσο και την παροχή ποιοτικής, δημόσιας και δωρεάν Υγείας και Παιδείας για όλες και όλους, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας στην κατεύθυνση μιας κοινωνικά δίκαιης,  και οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης. Γιατί μόνο με μια προοδευτική κυβέρνηση θα επιστρέψει η ελπίδα και η προοπτική στη χώρα.

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται, με μικρή η μεγάλη διαφορά, δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις τι θα σημάνει αυτό, αν καταγραφεί και στην κάλπη;

Αν παρατηρήσει κανείς, στις περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας δεκαετίας, υπάρχει μια συστηματική υποεκπροσώπηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Πέρα από αυτό το δεδομένο, όμως, υπάρχει κι αυτό που βλέπουμε καθημερινά. Γιατί, από τις ουρές στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία και τα βενζινάδικα, μέχρι τις περιοδείες, τις εκδηλώσεις και τις  συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη τη χώρα, βλέπουμε ότι το αίτημα για την απομάκρυνση από την εξουσία αυτής της κυβέρνησης, αλλά και η ανάγκη για μια ριζική πολιτική και κοινωνική αλλαγή, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Κι αυτό, θα επιβεβαιωθεί και στις κάλπες.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΝ το 2008 είναι αναμφισβήτητα ο ηγέτης του κόμματος. Για πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει ο κ. Τσίπρας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Μετά από μια ήττα στις επόμενες εκλογές πόσο πιθανόν είναι να τεθεί θέμα αρχηγίας στο κόμμα;

Για όσο θέλουν τα μέλη του Κόμματος και ο ίδιος, είναι η απάντηση.

Ακριβώς επειδή είναι αναμφισβήτητα ο ηγέτης του κόμματος, και μάλιστα ένας ηγέτης με διεθνή ακτινοβολία και διεθνές στίγμα, εδώ και χρόνια επανέρχεται το ίδιο ερώτημα από συστημικά συμφέροντα: “πότε θα τελειώσουμε με τον Τσίπρα”. Η απάντηση προς αυτούς είναι ότι δεν θα τελειώσετε ούτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)