to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 21.01.2023

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι»

«Θεσμική αρμοδιότητα και πολιτική υποχρέωση του Κυρ. Μητσοτάκη να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών, όχι να ‘παίζει τον παππά’ και να απαντά με γρίφους – Ας μείνει το Πάσχα κινητή εορτή και όχι η ημερομηνία των εκλογών». Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στη Δέλτα Τηλεόραση Θράκης


 
 

Εφ’ όλης της ύλης μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στη Δέλτα Τηλεόραση Θράκης και την εκπομπή ‘’2ΜΑΖΙ’’ (Κατερίνα Καλεντερίδου/Παύλος Μιχαηλίδης). Ειδικότερα δήλωσε τα εξής:

Για την ημερομηνία των εκλογών  και την άτυπη προεκλογική περίοδο που έχει ξεκινήσει

 «Η ημερομηνία των εκλογών δεν θα έπρεπε να αποτελεί γρίφο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει να ‘’παίζει τον παπά’’ και να απαντά με γρίφους και ας ορίσει την ημερομηνία των εκλογών. Όπως έχει θεσμική αρμοδιότητα, έχει και πολιτική υποχρέωση. Ας μείνει το Πάσχα κινητή εορτή και όχι η ημερομηνία των εκλογών».

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας

«Ο κεντρικός μας στόχος στις εκλογές είναι να ηττηθεί και να φύγει αυτή η πλήρως αποτυχημένη κυβέρνηση. Διεκδικούμε την πρωτιά και μια κυβέρνηση συνεργασίας, όπως συμβαίνει στις 21 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες τα πηγαίνουν καλύτερα από την Ελλάδα.

Κλειδί για εμάς είναι η πρωτιά. Προσωπικά, πιστεύω ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι. Κάθε μέρα που περνά η απόσταση μειώνεται, κάτι που θα συνεχίσει και καταγράφεται ακόμη και στις δημοσκοπήσεις εκείνες που πριν λίγο καιρό έδειχναν 15 και 20 μονάδες μπροστά τη ΝΔ.

Σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τους πολίτες, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση σε εξέλιξη και την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα Ερντογάν, πρέπει να φύγουμε από τη λογική του ‘μέχρι να γίνει το δικό μου, θα πρέπει να στήνουμε κάθε τόσο κάλπες’. Το πρώτο κόμμα θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασίες με συγγενή κόμματα με βάση ένα πρόγραμμα. Εμείς διεκδικούμε να είμαστε πρώτοι και σε αυτή την περίπτωση θα απευθυνθούμε στο ΠΑΣΟΚ και σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Στην ίδια πατρίδα ζούμε και αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που διαμορφώνεται, δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Για τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και το ‘κράτος-λάφυρο’

«Έχουμε πάθει τεράστια ζημιά από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις: Αυτές χρεοκόπησαν την Ελλάδα, έκαναν το κράτος δικό τους λάφυρο, τίναξαν τα ελλείμματα και τα χρέη στα ύψη, διόρισαν τους δικούς τους σε διάφορα πόστα, ελέγχοντας και τη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τις κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα δεν τις έχουμε δοκιμάσει. Δεν μπορούμε να είμαστε ευρωπαίοι a la carte. Εγώ δεν δέχομαι το κόμμα της ΝΔ που λέει ότι είναι το πιο φιλοευρωπαϊκό από όλα να αρνείται τον ευρωπαϊκό κανόνα. Οι κυβερνήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από την Ελλάδα, είναι πλουσιότερες με ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, καλύτερη παιδεία και υγεία, περισσότερη αξιοκρατία και λιγότερη διαφθορά, κυβερνώνται εδώ και δεκαετίες με κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτοί είναι ‘κουτόφραγκοι κι εμείς πονηροί’;

Πιστεύω ότι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες για το πρόβλημα που έχουμε στη χώρα είναι ότι το πρώτο κόμμα τα παίρνει όλα και μετατρέπει το κράτος σε λάφυρο. Θεωρώ πως τα κόμματα πρέπει να μάθουν να συνομιλούν, να συνεργάζονται και να ακολουθούν τη λαϊκή πλειοψηφία. Εάν αποκτήσουμε κυβερνήσεις που είναι πραγματικά της λαϊκής πλειοψηφίας και δεν χρωστούν τη δύναμή τους στο μπόνους του εκλογικού νόμου, νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

Για την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, το QatarGate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή

«Υπάρχει αμηχανία και ένα αίσθημα ντροπής θα έλεγα. Αυτό το μεγάλο και πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς έχει κηλιδώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μπορεί ‘’τα σάπια μήλα’’ να είναι λίγα αλλά η ζημιά είναι μεγάλη για όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Θα προσέθετα και για την Ελλάδα ιδιαίτερα, γιατί έχει εμπλακεί με πρωταγωνιστικό ρόλο μία τέως Ελληνίδα Αντιπρόεδρος. Μετά από την γρήγορη καθαίρεση της κας Καϊλή εκλέξαμε αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια τον αντικαταστάτη της, έναν Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή από το Λουξεμβούργο και καλό συνάδελφο, τον κο Μαρκ Άντζελ.

Αυτό που έχουμε μπροστά μας τώρα είναι η διαλεύκανση του σκανδάλου και η τιμωρία των ενόχων. Ελπίζω ότι η τελευταία εξέλιξη με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο κος Παντσέρι με τους Βέλγους δικαστές και η δέσμευσή του για να δώσει ονόματα και στοιχεία, να βοηθήσει στην επιτάχυνση διαλεύκανσης αυτού του σκανδάλου. Η αίσθηση που έχω είναι ότι ακόμη βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου - αρκετοί θα έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις για το πώς θα οργανωθεί με μεγαλύτερη διαφάνεια η δουλειά μας έτσι ώστε να ‘’ξεχωρίσουν τα χλωρά από τα ξερά’’. Ελπίζω σε μια νέα αρχή και είμαι από αυτούς που προσπαθούν για να ενισχυθεί η διαφάνεια και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει να περιορίσουμε τις δυνατότητες για διάπραξη εγκληματικών ενεργειών και να αυστηροποιήσουμε τόσο τους κανόνες διαφάνειας, όσο και τις ποινές έτσι ώστε οι λίγοι να μην μπορούν να βρωμίζουν το σύνολο. Στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, με πρωτοβουλία της Προέδρου της κας Μέτσολα, η συζήτηση για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καλύτερη οργάνωση της άμυνας και των ελέγχων».

Για τις συνεχείς αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την στάση του Ευρωκοινοβουλίου

«Πιστεύω πως η αρμόδια Επιτροπή που διερευνά το μέγα σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα θα καταλήξει σε πορίσματα που δεν θα είναι καθόλου καλά για την ελληνική κυβέρνηση. Έχει διατυπώσει δριμεία κριτική για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα με αφορμή και τον νέο γύρο αποκαλύψεων για παρακολούθηση ακόμα και του επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων - πέρα από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, υπουργούς και δημοσιογράφους. Η εντύπωση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ κακή και η πολιτική ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος με απόφασή του πήρε απευθείας στον έλεγχό του την εποπτεία της ΕΥΠ και διόρισε σε καίρια πόστα τον ανιψιό του και τον κο Κοντολέοντα».

Για την παρέμβαση Ντογιάκου στην υπόθεση των υποκλοπών

«Η πρωτοβουλία του κου Ντογιάκου, η οποία είναι νομικά άκυρη και δεν έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα δεσμευτικό, έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακόμη και στους ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ίδια Πολιτική Ομάδα με τη ΝΔ, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διαπιστώνω μια αμηχανία στο να στηρίξουν τα όσα λαμβάνουν χώρα, γιατί πολύ απλά δεν είναι υπερασπίσιμα.

Η προσπάθεια να μην διαλευκανθεί το σκάνδαλο και η  αντισυνταγματική γνωμοδότηση Ντογιάκου έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά και στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό που διόρισε τον κο Ντογιάκο. Ο κος Ράμμος και ο κος Ντογιάκος είναι δύο κορυφαίοι δικαστικοί, ο ένας προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του με βάση το Σύνταγμα και ο άλλος προσπαθεί να εξυπηρετήσει αυτόν που τον διόρισε σε αυτό το πόστο, τον κο Μητσοτάκη.

Για τα ελληνοτουρκικά και την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική ρητορική Ερντογάν

«Παρά τις υπαρκτές διαφορές μας, όλοι οι ευρωβουλευτές του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού φάσματος έχουμε καταφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι πολύ πιο αυστηρό και καταδικαστικό απέναντι στην επιθετικότητα Ερντογάν απ ‘ότι είναι η Κομισιόν και το Συμβούλιο, δηλαδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψηφίσματά μας ζητάμε κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Δυστυχώς όμως όταν πάμε στις Συνόδους Κορυφής, κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και για κάθε ελληνική κυβέρνηση,  θα έλεγα πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφέρει ‘’όπλα’’ ούτως ώστε να έρθουν καλύτερα αποτελέσματα στις Συνόδους Κορυφής, όπου επικρατούν οι σκοπιμότητες, τα συμφέροντα και εκεί κακά τα ψέματα αποφασίζονται όλα. Τα ελληνοτουρκικά δεν προσφέρονται για μικροκομματική αντιπαράθεση και πρέπει να τα κρατήσουμε μακριά και από την προεκλογική αντιπαράθεση που θα είναι έντονη».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)