to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 20.01.2023

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η πράσινη μετάβαση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας για όλες και όλους

«Με την «κατάργηση» της ρήτρας είχαμε και τη νέα γενιά υπερκερδών στην προμήθεια που από τον Σεπτέμβριο και μετά «έτρεχε» περίπου στα 500 εκατ. ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε και πάλι μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναγνωρίσει τα νέα αυτά υπερκέρδη και, αν και είχε νομοθετήσει να τα φορολογήσει έως τα τέλη του 2022, από εχθές διαβάζουμε για χρονική μετάθεση της φορολόγησής τους», τόνισε σε συνέντευξή το ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


«Η κρίση ακρίβειας στην ενέργεια είναι πλέον ένας από τους βασικούς συντελεστές που δεν τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά και οι παραγωγικοί μας φορείς. Στα σοβαρά αυτά προβλήματα ακρίβειας που φτωχοποιούν πλέον μεγάλο μέρος της κοινωνίας και απειλούν την επιβίωσή του, προστίθενται τα σοβαρότατα ζητήματα δημοκρατίας. Στην Ελλάδα ζούμε ένα παράλληλο σχέδιο υποβάθμισης της ποιότητας ζωής για τους πολλούς και αναβάθμισης για τους λίγους και εκλεκτούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και υποβάθμισης της δημοκρατίας για να εξελίσσεται ανενόχλητο το πλιάτσικο», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Απόστολο Λυκεσά.

«Τα όσα συμβαίνουν πλέον στη χώρα ξεπερνούν κάθε φαντασία», πρόσθεσε «δεν υπάρχει συνταγματικός κανόνας, ούτε κοινοβουλευτικός κανόνας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε καν κοινή λογική την οποία επικαλούνται πολλές φορές τα στελέχη της ΝΔ. Είναι ανήκουστο να ζητάει ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κος Ράμμος, να ενημερώσει τη Βουλή για θέματα αρμοδιότητάς του σχετικά με τις υποκλοπές και να μην το δέχεται η κυβέρνηση. Το δεδομένο αυτό επιβεβαιώνει την προσπάθεια κουκουλώματος, καθώς και ότι οι υποκλοπές είναι σχέδιο και όχι απλή ανεπάρκεια της κυβέρνησης».

Σχολίασε πως οι κυβερνητικές επιλογές και κινήσεις πλήττουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αλλά και οι καθυστερήσεις στη διερεύνηση πλήττουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη δικαιοσύνη. «Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε ένα ριπαρό κέντρο στην ΕΥΠ που σχετίζεται με τις παρακολουθήσεις. Έχει διερευνήσει όμως η δικαιοσύνη αυτές τις παρακολουθήσεις; Έχουν απαγγελθεί κατηγορίες; Ποιος τους εξετάζει και γιατί εδώ και τόσους μήνες δεν έχουμε μάθει τίποτα; Πρέπει η δικαιοσύνη γρήγορα να δώσει απαντήσεις. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να τα κουκουλώσει όλα για να ξεπεράσει τον "κάβο" των εκλογών».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στη συνέχεια στην άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το πόρισμα που έχει διαβιβάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τα υπερκέρδη στο ρεύμα. Υπενθύμισε επίσης ότι η δήθεν κατάργηση της ρήτρας Μητσοτάκη οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση των τιμών 2 και 3 φορές σε σχέση με τις τιμές με ρήτρα. «Με την «κατάργηση» της ρήτρας είχαμε και τη νέα γενιά υπερκερδών στην προμήθεια που από τον Σεπτέμβριο και μετά «έτρεχε» περίπου στα 500 εκατ. ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε και πάλι μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναγνωρίσει τα νέα αυτά υπερκέρδη και, αν και είχε νομοθετήσει να τα φορολογήσει έως τα τέλη του 2022, από εχθές διαβάζουμε για χρονική μετάθεση της φορολόγησής τους. Πιθανώς, όπως καταγγέλλουμε και σε χθεσινή σχετική μας ανακοίνωση, για να τα μαγειρέψει και να τα μειώσει υπέρ του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε μέρα έχουμε από μία είδηση που επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίζει την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη. Η φορολόγηση δε των υπερκερδών των διυλιστηρίων μετατίθεται χρονικά για τον Ιούλιο. Έξι (6) δισ. ευρώ είναι το σύνολο των υπερκερδών στο ρεύμα και στα διυλιστήρια που έχουν στερηθεί τα νοικοκυριά και η οικονομία».

Έκανε αναφορά σε εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις έξι το απόγευμα από τις Οργανώσεις Μελών Πανεπιστημιακών, Μηχανικών και Λευκού Πύργου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα την ενεργειακή πολιτική και κλιματική πολιτική σε ευρωπαϊκό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και το «πάρτι» αισχροκέρδειας στην ενέργεια, με ομιλητές τον ίδιο τον Σ.Φάμελλο, τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρο Κόκκαλη, καθώς και με συμμετοχή εκπροσώπου του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).

Σχετικά με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είπε: «Είναι ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει την Ελλάδα, την κοινωνία, την παραγωγή και την οικονομία στον τεράστιο αυτό μετασχηματισμό, στην πράσινη μετάβαση με τελικό στόχο την κλιματική ουδετερότητα. Στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας, για εμάς, θα έπρεπε και πρέπει να είναι η διασφάλιση της πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας για όλες και όλους και ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω σε αυτή τη μετάβαση. Οι βασικοί όμως άξονες του δεύτερου ΕΣΕΚ που καταθέτει η κυβέρνηση ΝΔ δεν κινούνται καθόλου σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά, δείχνουν ότι η κυβέρνηση αναιρεί τον εθνικό στόχο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας το 2050. Θυμίζω ότι η Ελλάδα είχε δεσμευτεί έναντι του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας για πρώτη φορά διά του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούνιο του 2019 και τον οποίο υιοθέτησε στη συνέχεια και η παρούσα κυβέρνηση».

Ειδικότερα σημείωσε πως η νέα πρόταση ΕΣΕΚ της κυβέρνησης υπερδεσμεύει και πάλι την ηλεκτροπαραγωγή στο ορυκτό φυσικό αέριο και επισήμανε ακόμη τα πολυάριθμα προβλήματα στην εξοικονόμηση ενέργειας τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. «Η πράσινη μετάβαση απαιτεί μεν πολύ μεγάλες επενδύσεις αλλά τίθεται και το σημαντικό ζήτημα του ποιος θα πληρώσει αυτές τις επενδύσεις και πώς θα κατανεμηθούν τα οφέλη της μετάβασης αφού, το σχέδιο της ΝΔ είναι οφέλη και κέρδη για λίγους στις πλάτες των πολλών. Εμείς θέλουμε πλουραλισμό στην παραγωγή καθαρής ενέργειας με αυτοπαραγωγή και ενεργειακές κοινότητες όπως και κεντρικό ρόλο για την πολιτεία που θα εγγυηθεί αφενός την μετάβαση και αφετέρου την επίτευξή της με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΔΕΗ πρέπει να επανακτήσει τον διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και τον δημόσιο έλεγχο ώστε να σπάσει το καρτέλ της αγοράς ενέργειας και να μειωθούν οι τιμές ρεύματος».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)