to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 20.01.2023

Πολιτική

Π. Πέρκα: Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε αυτή την εκρηκτική απόσταση μεταξύ μισθών και ακρίβειας

«Παρόλο που φαίνεται μια ανάπτυξη στο ΑΕΠ, δε συνδυάζεται με κοινωνική ευμάρεια. Έχουμε τεράστια αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων και πλήγματα στην κοινωνική συνοχή»


Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αρχικά σχολίασε ότι η μείωση του πληθυσμού στη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία δεν αφορά μόνο στον δείκτη γεννήσεων-θανάτων, αλλά κυρίως στην τεράστια μετανάστευση και φυγή των νέων στο εξωτερικό. «Στην περιοχή μας έχουμε τρομερή μετανάστευση των νέων ανθρώπων λόγω ανεργίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι δεν έχουμε φτάσει το επίπεδο του κοινωνικού κράτους εκεί που θα έπρεπε».

Στη συνέχεια, η Π. Πέρκα, σχολιάζοντας τις υποθέσεις για την ημερομηνία των επερχόμενων εκλογών, σημείωσε: «Όταν είσαι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που περιμένεις την επόμενη μέρα να κυβερνήσεις και βλέπεις να εφαρμόζεται μια πολιτική που καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία, ζητάς να γίνουν όσο νωρίτερα γίνεται οι εκλογές. Η οικονομία μας είναι σε άσχημη κατάσταση. Παρόλο που φαίνεται μια ανάπτυξη στο ΑΕΠ, δε συνδυάζεται με κοινωνική ευμάρεια. Έχουμε τεράστια αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων και πλήγματα στην κοινωνική συνοχή. Επίσης, με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές φαίνεται πως έχουμε μια συνεχώς μειούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς».

Σχετικά με τις αναγγελίες αυξήσεων στους μισθούς, σχολίασε: «Ενώ προβλέπεται αύξηση, μέχρι στιγμής λόγω της τεράστιας πληθωριστικής κρίσης, έχει ήδη εξανεμιστεί. Είναι σημαντικό να λέμε ότι δεν προβλέπεται να γίνουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ούτε ξεπάγωμα των τριετιών, με αποτέλεσμα οι ενδιάμεσοι μισθοί -πάνω από τον κατώτατο- δεν θα έχουν καμία αύξηση. Συγχρόνως, έχουμε την μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη…και ενεργειακή αλλά και στο ράφι. Ποτέ άλλοτε μετά την Μεταπολίτευση δεν είχαμε αυτή την εκρηκτική απόσταση μεταξύ μισθών και ακρίβειας. Ο πληθωρισμός λειτουργεί ως μέσο άδικης αναδιανομής του πλούτου. Κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Επιμένω στο θέμα της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Είναι τρομερό αυτό που γίνεται».

Έπειτα, αναφερόμενη στην αισχροκέρδεια στην ενέργεια, σημείωσε: «Σε ποιο ποσό εφαρμόζεται το 90% ώστε να φορολογηθεί η αισχροκέρδεια; Εμείς έχουμε υπολογίσει 2,2 δις για τον Ιούνιο 2021 έως Ιούλιο 2022 και δεν μας έχουν πει σε πιο σημείο έχουμε κάνει λάθος. Η ΡΑΕ για ένα 9μηνο είχε υπολογίσει 927 εκ. Η κυβέρνηση με κόλπα τα 2,2 δις τα μείωσε σε 416 εκ. Έχουμε ζητήσει το πόρισμα της ΡΑΕ από το Υπουργείο για να δούμε πώς προκύπτει αυτό το ποσό και δεν μας έχει δοθεί. Φαίνεται πως κάνουν 1,8 δις δωράκι στους πέντε καθετοποιημένους παραγωγούς».

«Να λέμε όλη την Ιστορία όσον αφορά στα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη γνώμη του ελληνικού λαού αφού εκβιάστηκε από τους Θεσμούς, έπειτα από την τραγική κατάσταση που τον έφεραν οι πολιτικές που εφάρμοσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έκανε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, έβγαλε το 2018 την χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος και άφησε 37δις στα ταμεία», σχολίασε σχετικά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, δήλωσε: «Εμείς φέραμε τον νόμο της απλής αναλογικής και εννοείται ότι επιθυμούμε συνεργασίες και είμαστε ένα κόμμα που πιστεύει σε αυτές. Η χώρα καταστράφηκε και οδηγηθήκαμε σε οικονομική κρίση από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ξέρετε ότι την τελευταία εικοσαετία, το κόμμα της ΝΔ βρίσκεται σε κυβέρνηση τα 15 χρόνια είτε συμμετέχοντας είτε μόνη της. Λέμε λοιπόν ότι θα κάνουμε μια προοδευτική κυβέρνηση και είναι προφανές ότι απευθυνόμαστε σε όλα τα προοδευτικά κόμματα. Όλα θα κριθούν μετά τις εκλογές, υπάρχουν ήδη δείγματα καλής συνεργασίας σε επιμέρους θέματα παρότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά το να κάνεις ένα προοδευτικό πρόγραμμα με βασικά στοιχεία είναι εφικτό να δημιουργήσει μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει ισότητα και δικαιοσύνη».

Ακόμη, σχετικά με τη συζήτηση για νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει τη Δημοκρατία από τα φασιστικά μορφώματα, δήλωσε: «Είναι μια δύσκολη ισορροπία. Εμείς επιστρατεύσαμε το νομικό μας επιτελείο ώστε να προτείνουμε μια τροπολογία, η οποία αφενός να μην αντίκειται στο Σύνταγμα και αφετέρου, να γίνεται σαφές ότι αφορά μόνο στις ναζιστικές-εγκληματικές οργανώσεις. Η Ιστορία μας έχει δείξει πολλά κακά παραδείγματα και καλό είναι αυτά να τα διασφαλίζουμε προς όφελος της Δημοκρατίας και του πλουραλισμού».      

Στη συνέχεια, σημείωσε σχετικά με τις προγραμματικές θέσεις: «Είναι λίγο άκομψο να πιέζονται τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να πουν προεκλογικά με ποιον θα συνεργαστούν, ενώ πολιτικά και προγραμματικά η στάση ενός κόμματος καθορίζεται από την κατάθεση προτάσεων. Εμείς συνεχώς καταθέτουμε προτάσεις με το Κοινοβουλευτικό μας έργο, τις παρεμβάσεις του Προέδρου, τις προγραμματικές θέσεις της ΔΕΘ, του Συνεδρίου μας, τις δημόσιες εκδηλώσεις των Οργανώσεών μας…Το τι υποσχόμαστε για την επόμενη μέρα έχει ήδη κατατεθεί στον δημόσιο λόγο. Σε πάρα πολλά από αυτά θα μπορούσαμε να βρούμε ταυτίσεις».    

Κλείνοντας, σχολίασε για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων: «Το ψηφοδέλτιο είναι καθρέφτης. Είναι σημαντική η αντιπροσωπευτικότητα, η εκπροσώπηση των φύλων. Απεικονίζει τι εκπροσωπείς και τις πας να υλοποιήσεις. Να έχεις ικανά στελέχη, από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Για να αποφύγεις λοιπόν φαινόμενα Πάτση, το σίγουρο μέσο είναι να γίνονται συλλογικές διαδικασίες. Εμείς έχουμε ένα κόμμα που λειτουργεί και τα προτεινόμενα ονόματα μπαίνουν στη βάσανο των συλλογικών διαδικασιών και οι οργανώσεις των περιοχών μπορούν να προτείνουν και ξέρουν να προστατεύουν. Η πρώτη ευθύνη είναι του κόμματος στο τι προσφέρει στο ψηφοδέλτιο για να διαλέξει ο λαός, από κει και πέρα και ο ίδιος ο λαός έχει κριτήρια. Στις μικρές περιφέρειες, ο κόσμος μας βλέπει και μας ξέρει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)