to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 20.01.2023

Κοινωνία

Κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα μέχρι τη Δευτέρα - Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού εκδόθηκε από την ΕΜΥ για το νέο κακοκαιρίας που ήδη έχει επισκεφθεί μεγάλο μέρος της χώρας - Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν προβλήματα


Ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και καταιγίδες εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης 19/01 προς Παρασκευή 20/01. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 08:30 περίπου της Παρασκευής 20/01 καταγράφηκε από τους σταθμούς του Λάππα Αχαΐας και των Λαγκαδίων Αρκαδίας και ήταν ίσο με 45 χιλιοστά. Στον πίνακα της Εικόνας 1 παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 08:30 της Παρασκευής 20/01.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 20/01 φαινόμενα καταγράφονται σε μεγάλο μέρος της χώρας. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την νέα υπηρεσία “METEONOW”. Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης. Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην Εικόνα 2 παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση ή χιονόπτωση κατά το διάστημα λίγο πριν τις 08:00 της Παρασκευής 20/01.

Μετεωρολογική βόμβα τα φαινόμενα

Μετεωρολογική «βόμβα» από την Ιταλία φέρνει κακοκαιρία στη χώρα μας, από την Παρασκευή. Χαρακτηριστικά φαινόμενα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και οι χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, πολικές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και, μάλιστα, θα φτάσουν μέχρι και την Ιταλία όπου εκεί καθώς θα συγκρουστούν με θερμότερες και υγρότερες από την κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να σχηματίσουν «μετεωρολογική βόμβα», δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Στον πρώτο χάρτη, που αναρτά ο μετεωρολόγος, επισημαίνεται με ένα πλαίσιο την περιοχή όπου θα λάβει χώρα αυτή η εκρηκτική κυκλονογέννεση.

Καθώς αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει κακοκαιρία στη χώρα μας το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια στα βουνά μας αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις στη δυτική Μακεδονία, καθώς και τις ισχυρές βροχές - καταιγίδες.

«Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνονται οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα ενώ τέλος ακολουθεί βίντεο στα σχόλια με την πορεία - εξέλιξη των βροχοπτώσεων όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα αναμένουμε», αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Ιωάννινα: Ανεμοστρόβιλος χτύπησε χωριά της Παραμυθιάς

Καθώς οι ώρες περνάνε, όλο και περισσότερες ζημιές καταγράφονται στα χωριά της Παραμυθιάς που επλήγησαν το βράδυ της Πέμπτης από ανεμοστρόβιλο. Ξεριζωμένα δένδρα, κομμένες κολόνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, διάσπαρτα κεραμίδια, ηλιακοί θερμοσίφωνες, δεξαμενές, μηχανήματα εξαερισμού, κεραίες και κόσμος σε απόγνωση, είναι οι εικόνα τα χωριών με το φως της ημέρας.

Τα συνεργεία του Δήμου καταγράφουν τις ζημιές, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.

Μέχρι στιγμής 40 σπίτια στα χωριά Αγορά και Σκάνδαλο, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Από θαύμα δεν θρηνούμε θύματα, λένε σοκαρισμένοι οι κάτοικοι, καθώς λόγω της κακοκαιρίας ήταν όλοι στα σπίτια τους.

Ήταν τέτοια η δύναμη του αέρα που μετέφερε δεκάδες μέτρα μακριά πολύ βαριά αντικείμενα, όπως μια δεξαμενή Τυροκομείου στο χωριό Σκάνδαλο.

Η περιοχή από χθες το βράδυ αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνία. Στην Ποταμιά κατέρρευσαν σταβλικές εγκαταστάσεις, έπεσαν 2 κολόνες της ΔΕΗ υψηλής τάσης και 4 του ΟΤΕ.

Ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης που βρίσκεται από τη νύχτα στα χωριά θα ζητήσει όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Δείτε live την εξέλιξη των φαινομένων

Θεσσαλονίκη: Πτώσεις δέντρων σε περιοχές της πόλης λόγω των ισχυρών ανέμων

Πτώσεις δέντρων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν, χθες, λόγω των ανέμων εντάσεως 5-6 μποφόρ που επικρατούσαν στην πόλη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπήρξαν οκτώ πτώσεις δένδρων στα σημεία Μαρασλή 3, Τούρκικο Προξενείο, Επταπυργίου πριν από την είσοδο στα κάστρα, Ροτόντα (Εκκλησία Αγίου Γεωργίου), Πλαστήρα με Ν. Ζαρντινίδη, Πλούτωνος με Παπανδρέου, Βούλγαρη 31 και Μητροπόλεως 63.

Τα δένδρα που έπεσαν, παρά το γεγονός ότι δεν εμφάνιζαν κανένα εξωτερικό σύμπτωμα σαθρότητας, μετά την πτώση διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζαν σαθρό ριζικό σύστημα. Όλα τα προαναφερόμενα δένδρα ήταν ακλάδευτα, ενώ από τις πτώσεις δεν προκλήθηκαν υλικές ζημίες.

Σε όλες τις περιπτώσεις επενέβη το συνεργείο επιφυλακής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πρασίνου & Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σημαντική ήταν η συνεισφορά της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα φαινόμενα έχουν αποκλιμακωθεί, ενώ για το Σαββατοκύριακο προβλέπονται βροχοπτώσεις.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) σήμερα Παρασκευή (20-01-2023) στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και από το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο προβλέπεται να ενισχυθούν και πάλι από τα δυτικά.

β) από τις πρωινές μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.

γ) από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000-1200 μέτρα).

Από το Σάββατο (21-01-2023) έως και τη Δευτέρα (23-01-2023)

1) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έως το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και εκ νέου από το βράδυ της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

β) από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και εκ νέου από το μεσημέρι της Δευτέρας έως το βράδυ.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα) κατά τη διάρκεια του Σαββάτου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)