to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:41 | 19.01.2023

Διεθνή

Εσθονία: Έντεκα χώρες του ΝΑΤΟ υπόσχονται νέα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία

Έντεκα χώρες υπόσχονται νέα, άνευ προηγουμένου, στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία - Εμπλοκή ΗΠΑ-Γερμανίας για τα άρματα μάχης - Πρώτη σε βοήθεια στην Ουκρανία η Εσθονία με όρους ΑΕΠ


Ομάδα ένδεκα χωρών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Πολωνία και η Ολλανδία, υποσχέθηκαν σήμερα να συνεχίσουν να παρέχουν ένα «άνευ προηγουμένου σύνολο δωρεών» συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε συλλογικά την παράδοση ενός άνευ προηγουμένου συνόλου δωρεών, συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης, βαρέος πυροβολικού, αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικών και οχημάτων μάχης πεζικού στην άμυνα της Ουκρανίας», αναφέρεται σε κοινή δήλωση.

Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, έγινε από τους υπουργούς Άμυνας της Βρετανίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και από εκπροσώπους της Δανίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας μετά μια συνάντηση στην Εσθονία και ενόψει της κρίσιμης συνάντησης για τα όπλα που προορίζονται για το Κίεβο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία την Παρασκευή.

Η στρατιωτική βοήθεια θα συμπεριλάβει δεκάδες συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stinger, αντιαεροπορικά πυροβόλα s-60, πολυβόλα και εκπαίδευση και άλλο εξοπλισμό και υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εμπλοκή με τα άρματα μάχης

Η Πολωνία και η Φινλανδία έχει δηλώσει ήδη ότι θα στείλουν Leopard, εάν η Γερμανία άρει το βέτο της. Σε ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας, η Πολωνία υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να το κάνει, ακόμη κι αν η Γερμανία προσπαθήσει να το εμποδίσει.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία προσπάθησαν σήμερα να επιλύσουν ένα αδιέξοδο σε σχέση με τα Leopard, τα οποία η γερμανική κυβέρνηση αντιστέκεται μέχρι στιγμής να προμηθεύσει στην Ουκρανία, αλλά επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί κανένα συμπέρασμα.

Ο Όλαφ Σολτς επιμένει στην ανάγκη να διασφαλιστεί πως το ΝΑΤΟ δεν θα συμμετέχει με κανέναν τρόπο στον πόλεμο και δεν θα προκληθεί η Μόσχα.

Η Γερμανία παράλληλα φαίνεται να επιδίδεται  σε «παζάρια» με τις ΗΠΑ καθώς, σύμφωνα με το Reuters, πηγή της κυβέρνησης είπε ότι το Βερολίνο θα άρει τις αντιρρήσεις του εάν η Ουάσιγκτον στείλει τα δικά της άρματα μάχης Abrams.

Ο  Κόλιν Καλ,  κορυφαίος σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα Abrams δεν είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο επόμενο  πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσινγκτον ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα τεθωρακισμένα Stryker και Bradley, να είναι από τα βασικά οπλικά συστήματ απου θα περιέχει.

«Το άρμα Abrams είναι ένα πολύ περίπλοκο κομμάτι εξοπλισμού. Είναι ακριβό. Είναι δύσκολο να εκπαιδευτείς σε αυτό. Έχει κινητήρα τζετ».

Οι δύο χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν την αντιπαράθεση καθώς ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο. Αλλά δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το εάν σημειώθηκε πρόοδος ενόψει της συνάντησης δεκάδων συμμάχων την Παρασκευή στο Ραμστάιν, την κύρια ευρωπαϊκή αεροπορική βάση της Ουάσιγκτον, στο Βερολίνο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι  άσκησε συγκαλυμμένη κριτική στη Γερμανία για τη στάση της

«Είμαι ισχυρός  αλλά θα βοηθήσω αν βοηθήσει και κάποιος άλλος εκτός Ευρώπης  Μου φαίνεται ότι αυτή δεν είναι πολύ σωστή στρατηγική», είπε.

Η Εσθονία είναι η χώρα που χορήγησε τη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία με όρους ΑΕΠ

Η Εσθονία συγκεκριμένα δήλωσε σήμερα ότι θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική της βοήθεια στην Ουκρανία που είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία αυξάνοντάς την σε περισσότερο από το ένα τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της.

Η εσθονική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία το «μεγαλύτερο πρόγραμμα στρατιωτικής της βοήθειας έως τώρα, η οποία περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα καθώς και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ».

«Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα ανέλθει στα 370 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ της Εσθονίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτή η πρώην σοβιετική χώρα, που έχει 1,3 εκατομμύριο κατοίκους, υποστήριξε σθεναρά την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία -ένα από τα οικονομικά ινστιτούτα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία-, η Εσθονία χορήγησε τη μεγαλύτερη δημόσια βοήθεια σε όρους ΑΕΠ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατιωτική βοήθεια, αλλά και την ανθρωπιστική και την οικονομική, το ινστιτούτο δήλωσε ότι η συμβολή της Εσθονίας ανερχόταν ήδη στο 1,1% του ΑΕΠ στα τέλη Νοεμβρίου.

«Όλοι θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά η Ρωσία δήλωσε ξεκάθαρα ότι σκοπεύει να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο», δήλωσε η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

«Κατά συνέπεια, ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια σε όπλα στην Ουκρανία και αυτό σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και ταχύτητα», δήλωσε.

Η Εσθονία φιλοξένησε σήμερα τις πολυεθνικές διαπραγματεύσεις στη στρατιωτική της βάση στην Τάπα μαζί με άλλους διεθνείς δωρητές, όπως η Βρετανία, η οποία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που παρείχε βαρέα άρματα μάχης.

Μετά τη συνάντηση αυτή, θα διεξαχθεί την Παρασκευή μια ευρύτερη συνεδρίαση με τη συμμετοχή σχεδόν 50 χωρών, η οποία συγκλήθηκε από τις ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία, για να συζητήσουν για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

ΝΑΤΟ: Τα άρματα μάχης δεν είναι η «θαυματουργή λύση» για την Ουκρανία

Τα δυτικά άρματα μάχης δεν είναι «η θαυματουργή λύση» για την Ουκρανία, στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, υποστήριξε σήμερα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), παραμονή της κρίσιμης συνόδου της λεγόμενης «ομάδας επαφής» για την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο.

«Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο οπλικό σύστημα που να αποτελεί θαυματουργή λύση. Απαιτείται ισορροπία μεταξύ όλων των συστημάτων», είπε ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, μετά τη σύνοδο των επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Όμως είναι σαφές ότι η σύγχρονη δυτική τεχνολογία είναι πιο αποτελεσματική από τη ρωσική» στο πεδίο της μάχης, επισήμανε.

Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θα συνεδριάσει αύριο στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ραμστάιν, στη Γερμανία, για να συντονίσει την αποστολή βοήθειας στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένει από τους Δυτικούς πιο σύγχρονα, βαρέα όπλα και κυρίως άρματα μάχης και αντιαεροπορικά συστήματα.

«Εφόσον οι Ρώσοι μάχονται με άρματα, οι Ουκρανοί τα χρειάζονται επίσης», είπε ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ μετά τη σημερινή συνεδρίαση. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τους Ουκρανούς να διαθέτουν άρματα για να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους αλλά και για να ανακτήσουν τα εδάφη τους. Ο Μπάουερ θεωρεί «πιθανό» η Ρωσία να σχεδιάζει μια νέα επίθεση την άνοιξη, επειδή δεν έχει αλλάξει τους στόχους της στην Ουκρανία. «Για αυτό πρέπει να προετοιμαστούν οι Ουκρανοί», είπε.

Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θέλουν να καταλάβουν τι θα χρειαστούν περισσότερο οι Ουκρανοί ώστε να παράσχουν την υποστήριξή τους, πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας θα συμμετάσχει στην αυριανή σύνοδο του Ραμστάιν και θα περιγράψει τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)