to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:26 | 19.01.2023

πηγή: News247

Πολιτική

Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή

Στη φυλακή παραμένει η Εύα Καϊλή για ακόμη ένα μήνα, μετά την απόρριψη για δεύτερη φορά του αιτήματος αποφυλάκισής της από τη βελγική Εισαγγελία - Σύμφωνα με πληροφορίες, την καίει με τη μαρτυρία του ο Παντσέρι


Στη φυλακή θα παραμείνει η Εύα Καϊλή για ακόμη ένα μήνα, στο πλαίσιο των ερευνών για ενδεχόμενη εμπλοκή της στο σκάνδαλο QatarGate.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου, μετά την απολογία της ενώπιον των δικαστών, αποφασίστηκε για την Εύα Καϊλή να παραμείνει υπό κράτηση.

Έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση για την απόφαση αυτή εντός 24 ωρών.

Στη σχετική απόφαση αναφέρεται:

«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας σχετικά με φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η E.K. εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού τμήματος του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Στη διάταξή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της E.K.

Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν προς το παρόν περαιτέρω πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων τύπου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και του Star, ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι μίλησε με αρνητικό τρόπο για την Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δύο από τα τρία μέλη του προδικαστικού συμβουλίου εισηγήθηκαν να μην αφεθεί η Εύα Καϊλη ελεύθερη τονίζοντας πως συντρέχουν λόγοι για τους οποίους η Εύα Καιλή πρέπει να παραμείνει φυλακισμένη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι θεωρείται ύποπτη φυγής γιατί είναι Ελληνίδα και θα μπορούσε ενδεχομένως να φύγει από τη χώρα. Θεωρείται ύποπτη για συνέργεια ακόμα και με τρίτα πρόσωπα που ενδεχομένως βρίσκονται έξω και θα αποκρύψουν ή καταστρέψουν στοιχεία αλλά και ύποπτη για την αλλοίωση στοιχείων της δικογραφίας.

Ακόμα και η απόφαση του Παντσέρι να συνεργαστεί με τις Αρχές έπαιξε σημαντικό ρόλο. Οι μυστικές του ακροάσεις θα ξεκινήσουν από την Τρίτη και από τότε οι Αρχές θεωρούν ότι θα ξετυλιχθεί το κουβάρι της υπόθεσης του Qatargate.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνήγορος της κ. Καϊλή Μιχάλης Δημητρακόπουλος, κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησης της πελάτισσάς του. «Ήταν για αρκετές ώρες στην απομόνωση, της είχαν πάρει το μπουφάν ενώ κρύωνε και δεν την άφηναν να περιποιηθεί τον εαυτό της» είπε αρχικά.

«(…)Δεν της επέτρεψαν ούτε να πλυθεί, όλα αυτά σημαίνουν βασανιστήρια, όλα αυτά θυμίζουν Μεσαίωνα» είπε ο κ. Δημητρακόπουλος στις κάμερες. Παράλληλα, στην απολογία της Εύας Καϊλή αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «έχει ένα παιδί 22 μηνών που δεν μπορεί να μένει μόνο του, καθώς το βλέπει μόνο μια φορά τον μήνα».

Η ευρωβουλευτής μάλιστα φέρεται να είπε ότι δέχεται να της επιβληθούν ακόμη και πολύ αυστηροί περιοριστικοί όροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή της, δηλαδή, πέρα από το βραχιολάκι να τεθεί υπό 24ωρη παρακολούθηση και το κινητό της τηλέφωνο, προκειμένου να μην αλλοιωθούν κρίσιμα στοιχεία της δικογραφίας, επικαλούμενη την αναγκαιότητα να βρίσκεται κοντά στο παιδί της. 

Ως προς την υπερασπιστική της γραμμή, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», τονίζοντας ότι «άλλοι ευρωβουλευτές είναι ελεύθεροι και ετοιμάζουν την υπερασπιστική τους γραμμή, ενώ η ίδια είναι στην φυλακή».

Ειδικότερα, ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε:

«Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας για την κυρία Εύα Καϊλή. Θα λέω συνέχεια ότι η Εύα Καιλή είναι αθώα. Η Εύα Καϊλή μου ζήτησε να σας μεταφέρω τα εξής. Η Εύα Καϊλή δεν είχε καμιά επαγγελματική συνεργασία με τον κύριο Παντσέρι. Και τώρα τα δύσκολα και στενάχωρα: Η Εύα Καϊλή από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν σε απομόνωση με απόφαση του ανακριτή. Για 16 ώρες ήταν σε ένα κελί στην Αστυνομία, όχι στην φυλακή, με κρύο, ζήτησε μια δεύτερη κουβέρτα και δεν της έδωσαν, της πήραν το παλτό. Αυτά είναι βασανιστήρια. Το φως ήταν συνεχώς αναμμένο, δεν μπόρεσε να κοιμηθεί για ένα λεπτό, είχε περίοδο με πολύ αίμα και δεν της επέτρεψαν να πλυθεί. Αυτό συνιστά βασανιστήριο. Η Εύα Καϊλή κατηγορείται αλλά υπάρχει πάντα το τεκμήριο αθωότητας, είμαστε στην Ευρώπη! Αυτές οι πράξεις παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι βασανιστήρια, είναι Μεσαίωνας. Σας παρακαλώ όλους, δημοσιοποιείστε τα αυτά, η δημοσιότητα είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Ελπίζω σε μια δίκαιη δίκη, είμαστε στην Ευρώπη!»

Η Εύα Καϊλή φέρεται να ακολούθησε την ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτή στις προηγούμενες απολογίες της, δηλαδή αυτή της αθωότητάς της. Φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη βαλίτσα και τα χρήματα και ότι δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς.

Η αιτιολόγηση της παράτασης της προφυλάκισής της φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο να της δοθεί η ευκαιρία να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία, ενώ οι δικηγόροι της επισημαίνουν ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ των κατηγορουμένων ή των υπόπτων για διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο και υποστηρίζουν πως οι λόγοι που αντιμετωπίζεται έτσι η κ. Καϊλή είναι πολιτικοί. 

Ωστόσο, αυτό που αποτελεί νέο δεδομένο στην υπόθεση και ενδεχομένως επηρεάσει την απόφαση για την Εύα Καϊλή είναι η απόφαση του φερομένου ως εγκεφάλου στην υπόθεση Qatargate Αντόνιο Παντσέρι να υπογράψει μνημόνιο με τις βελγικές Αρχές δίνοντας ονόματα και διευθύνσεις των εμπλεκόμενων, με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση για τον ίδιο.

Ο πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να έχει ήδη ομολογήσει τον χρηματισμό του Βέλγου ευρωβουλευτή Ταραμπέλα με 140.000 ευρώ, ενώ συνελήφθη σήμερα και η λογίστρια του Παντσέρι, καθώς "ξέπλενε" ποσά που έφταναν από Κατάρ και Μαρόκο.

Απ' ό,τι φαίνεται, ούτε αυτή τη φορά η κ. Καϊλή θα κάνει έφεση κατά της απόφασης, και θα επανέλθει με αίτημα αποφυλάκισης μετά από ένα μήνα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)