to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 19.01.2023

Πολιτική

Σε πανικό η ΝΔ μετά το αίτημα Ράμμου να ενημερώσει τη Βουλή: Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στη Θεσμών και Διαφάνειας, αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αρνούνται να ανταποκριθούν στο αίτημα Ράμμου οι βουλευτές της ΝΔ - Ανοίκειες επιθέσεις στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ - Γ. Κατρούγκαλος: «Θλιβερή η σημερινή μέρα για τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό, ένας ακόμη κρίκος σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα με τελευταία την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου»


*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Τασούλα: «Ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημα Ράμμου»

Πρωτοφανείς σκηνές έντασης προκάλεσαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές το πρωί της Πέμπτης στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση των συνακροάσεων-υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στον Περισσό, από το 2016 έως και τον Απρίλιο του 2022.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφεραν στη συζήτηση το αίτημα του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστου Ράμμου, σχετικά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε να διαβαστεί η επιστολή του κ. Ράμμου αλλά και να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για το συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κ. Μπούρας, υποκρίθηκε ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο θέλει ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχή να μιλήσει ενώπιόν της, απαιτώντας δεύτερη επιστολή στην οποία θα αναλύει το αντικείμενο της συνεδρίασης.

Η αντιπολίτευση συντάχθηκε με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τόσο ο κ. Μπούρας όσο και ο βουλευτής της Ν.Δ., Δημήτρης Μαρκόπουλος, αρνήθηκαν σθεναρά με αποτέλεσμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν. Μάλιστα, ο δεύτερος έκανε μάλιστα λόγο για... πολιτικοποίηση του κ. Ράμμου υποστηρίζοντας ότι δεν κινείται εντός των ορίων του Συντάγματος.

Οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλοντας τη συνεχιζόμενη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών αλλά και την ανοίκεια επίθεση στο πρόσωπο του Χρήστου Ράμμου,  προέδρου της ΑΔΑΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μίλησε για «σόου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θλίβει. Στην σημερινή συνεδρίαση συζητούμε την υπόθεση παρακολουθήσεων του ΚΚΕ μετά από αίτημα που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσχηματικά τα όσα είπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία διάθεση να φτάσει μέχρι τέλους η υπόθεση των παρακολουθήσεων στα γραφεία του ΚΚΕ».

Γ. Κατρούγκαλος: Θλιβερή η σημερινή μέρα για τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό

Δήλωση έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος στο περιστύλιο της Βουλής, για την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας:

Θλιβερή η σημερινή μέρα για τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό.

Η πλειοψηφία της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε ουσιαστικά την αυτοκατάργησή της ,να μην ασκήσει  δηλαδή τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος ζήτησε να προσέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Βουλευτές  της πλειοψηφίας επιτέθηκαν στον ίδιο και στην Αρχή με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις  αυτοκαταργώντας  τις αρμοδιότητες της Επιτροπής.

Σ´ αυτή την προσπάθεια, συνωμοσία θα έλεγα συσκότισης που θέλει να επιβάλει η Κυβέρνηση στο μέγα αυτό σκάνδαλο των υποκλοπών.

Και  δυστυχώς δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, η απαράδεκτη σήμερα στάση της  ΝΔ.

Είναι  ένας ακόμη  κρίκος σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα με τελευταία την  αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που καταδικάστηκε σύσσωμα από το σύνολο των συνταγματολόγων.

Η ΝΔ δεν θα μπορέσει  να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του τον Πρωθυπουργό, ο οποίος  βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθεαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του.

Θα έρθει ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις δυνατότητες που δίνει στην αντιπολίτευση ο Κανονισμός της Βουλής

Το στίγμα όμως της σημερινής αντικοινοβουλευτικής τακτικής θα βαραίνει για πάντα τη ΝΔ.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το αίτημα Ράμμου

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Κ. Μπούρα, τη σύγκληση της Επιτροπής, σχετικά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής.

Ο κ. Ράμμος σημειώνει ότι το αίτημα, που κοινοποιήθηκε στις 17/1 και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κ. Τασούλα, υποβλήθηκε στο πλαίσιο της συνταγματικής αποστολής ανταποκρινόμενης στην υποχρέωση κοινοβουλευτικής λογοδοσίας ΑΔΑΕ.

Είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της Αρχής στον υπουργό Δικαιοσύνης για να πληροφορηθεί από τους υπουργούς, που εισηγήθηκαν τον νέο νόμο 5002/2022, πως αντιλαμβάνονται τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 4 § 7 του εν λόγω νόμου.

Ωστόσο, το περιεχόμενο της επιστολής παρερμηνεύτηκε σκοπίμως από ΜΜΕ -συμπτωματικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο- ενώ ο ίδιος ο Κώστας Τσιάρας προχώρησε σε... νουθεσίες προς τον κ. Ράμμο αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ο δεύτερος δεν έχει κατανοήσει τον νόμο και πως, αν τον μελετήσει, θα βρει τις απαντήσεις.

Ως εκ τούτου ο πρόεδρος αναγκάστηκε να στείλει χθες νέα διευκρινιστική επιστολή. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η ΑΔΑΕ θέλει να ενημερώσει τη Βουλή.

Επιχείρηση κατενάτσιο από τον Τασούλα

Όπως ανέφερε νωρίτερα η «Αυγή», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Τασούλας θα επιχειρήσει να χρονοτριβήσει και να παίξει καθυστερήσεις, με το επιχείρημα ότι για τον μήνα Ιανουάριο έχει ήδη οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα  τις  συνακροάσεις-υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ.

Να σημειωθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής για το αίτημα του ΚΚΕ, το οποίο υποστηρίχθηκε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη (19/1).

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οποιαδήποτε προσπάθεια κωλυσιεργίας δεν έχει πλέον κανένα νόημα

Ανακοίνωση με αφορμή την επστολή Ράμμου εξέδωσε στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

Μετά από έξι μήνες συσκότισης και συγκάλυψης η ώρα της αλήθειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών έφτασε.

Μετά την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ που ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών της, ο Πρόεδρος της Βουλής, οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να ορίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Οποιαδήποτε προσπάθεια κωλυσιεργίας από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει πλέον κανένα νόημα.

Η αλήθεια -είτε κάποιοι το επιθυμούν είτε όχι- είναι βέβαιο ότι θα αποκαλυφθεί και ο ελληνικός λαός θα μάθει ποιους και γιατί παρακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τον παρακρατικό του μηχανισμό.

Ποιοι έχουν κληθεί σε ακρόαση για τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι παρά τα στοιχεία αρχές δεν ερεύνησαν ως όφειλας όλες τις υποθέσεις υποκλοπών σε βάρος του κόμματος και ότι θα οδηγούνταν στο αρχείο, όπως επιδίωκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν παρέμβαινε το ΚΚΕ.

Το αίτημα του για τη σημερινή συνεδρίαση υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. Προς ακρόαση έχουν κληθεί ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, υποστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι εξής:

- Χρήστος Ζαμπίρας, πρώην πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
- Γεώργιος Μπακάλης, μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ
- Παναγιώτης Ριζομυλιώτης, τέως μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ
- Σπυρίδων Σκουλαρίκης, μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ
- Νικόλαος Παπαδάκης, μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ
- Δημήτρης Βεργάδος, μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ
- Παναγιώτης Τρακάδας, πρώην ειδικός επιστήμονας ΑΔΑΕ
- Παναγιώτης Μπάμπαλης, ειδικός επιστήμονας ΑΔΑΕ
- Βασίλειος Σταθόπουλος, ειδικός επιστήμονας ΑΔΑΕ
- Αργυρώ Αμίδη, δικηγόρος ΑΔΑΕ
Από την Εισαγγελία, οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση:

- Γεώργιος Νούλης, εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών
- Βάια Ακριβού, εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας
- Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης, εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών
Από την Κρατική Ασφάλεια, που ενήργησε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση:

- Ιωάννης Στούκας, αστυνόμος Β'
- Βασίλειος Μπερτάνος, αστυνομικός διευθυντής
- Αθανάσιος Πράπας, πρώην αστυνομικός διευθυντής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)