to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 18.01.2023

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Η ομολογία και συνεργασία Παντσιέρι ίσως επιταχύνει τη διαλεύκανση του σκανδάλου

Δήλωση στο ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews αναφορικά με το συνεχιζόμενο πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate έκανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης


Στο σκάνδαλο μέχρι στιγμής φέρονται ως εμπλεκόμενοι πολιτικοί, πολιτικοί υπάλληλοι, λομπίστες, δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειές τους, κατηγορούμενοι για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και οργανωμένο έγκλημα, με τη συμμετοχή των κρατών του Κατάρ και του Μαρόκου και με αντάλλαγμα την άσκηση επιρροής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εξέλιξη, o πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς, χθες, Τρίτη 17.1.23 κατέληξε σε συμφωνία με τις βελγικές αρχές.

Με αυτή τη λεγόμενη «συμφωνία για την εμβάθυνση της συνεργασίας του με τις αρχές», την οποία ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία κάνοντας λόγο για «σημαντική εξέλιξη», ο Παντσέρι όχι μόνο παραδέχεται την εγκληματική του συμμετοχή σε δωροδοκία αλλα και δεσμεύεται να μοιραστεί «αποκαλυπτικές πληροφορίες» για την εξελισσόμενη έρευνα.

«Είναι μόλις η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του σχετικού νόμου που το επιτρέπει, οι διαδικασίες αυτές να καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με κάποιον κατηγορούμενο", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εισαγγελία.

Μιλώντας στο φακό του Εuronews ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

«Η ομολογία ενοχής του Παντσέρι και η απόφασή του να συνεργαστεί με τις Βελγικές αρχές, ανοίγει ίσως ένα παράθυρο για την επιτάχυνση διαλεύκανσης αυτού του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε περισσότερα ονόματα εμπλεκομένων και θα πλησιάσουμε κοντύτερα στην αλήθεια».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Παντσέρι βρίσκεται στη φυλακή από τα μέσα Δεκεμβρίου, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως αρχηγός, για ξέπλυμα χρήματος και για ενεργητική και παθητική διαφθορά.

Ένα ακόμη μέλος του Ευρωκοινοβουλίου κρατείται επί του παρόντος: η ευρωβουλεύτρια του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, καθώς και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόργκι, ενώ οι βελγικές αρχές έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας δύο επιπλέον σοσιαλιστών ευρωβουλευτών: του Μαρκ Ταραμπέλα (Βέλγιο) και Αντρέα Κοτσολίνο (Ιταλία).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)