to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 18.01.2023

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των συνταγματικών διατάξεων γιατί έχουμε ζήσει πολλά

«Είναι "πανδημοκρατικώς" και "πανπολικώς" δεκτό ότι​ η θέση των εγκληματιών είναι στη φυλακή και όχι στον πολιτικό βίο και στην πολιτική σκηνή. Είμαστε υπέρ λοιπόν σε αυτή τη λογική που προστάζει την απαγόρευση σε αυτές τις ομάδες να συμμετέχουν στις εκλογές. Αν και ακόμα δεν έχουμε δει κάποια συγκεκριμένη τροπολογία από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτό που εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσπαθούμε να αποφύγουμε είναι να εφαρμοστεί τελικά μια αντισυνταγματική διάταξη που να αφήνει έστω και το ελάχιστο ενδεχόμενο, να ενταχθούν και άλλα κόμματα σε αυτή την απαγόρευση» τόνισε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό « ACTION 24 TV»


Και συνέχισε: «Για παράδειγμα, το ΚΚΕ, άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ακόμα και η ίδια η σύμπραξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μιλούν στο καταστατικό τους για την αναγκαιότητα ανατροπής του συστήματος. Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι η τροπολογία που θα ψηφιστεί δεν θα μπορεί να περιλαμβάνει τέτοιες περιπτώσεις. Εξάλλου στην Ελλάδα, από παλιότερες εποχές, έχουμε ζήσει τα πάντα και πρέπει να μας κάνει όλους ιδιαίτερα προσεκτικούς. Κάποιος που νοιάζεται για τη δημοκρατία και για την τήρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να ενδιαφέρεται για όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει  ικανούς συνταγματολόγους, θα κατεβάσουμε μια  συνολική πρόταση και ας την κάνει δεκτή η κυβέρνηση ώστε να πάμε όλοι μαζί. Θα δούμε όμως και πολύ προσεκτικά την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση και αν αυτή είναι συνταγματικά ορθή. Μην ψηφίσουμε κάτι και μετά το ΣΤΕ την βγάλει άκυρη. Μια συνταγματικώς ορθή πρόταση ,εμείς έχουμε από την πρώτη στιγμή δηλώσει ότι θα την στηρίξουμε. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συμμετοχή των ναζιστικών και φασιστικών μορφωμάτων στις εκλογές. Αυτή η τροπολογία θα αποτελέσει κατά τη γνώμη μας συμπληρωματικό μέτρο, μια που το φασισμό τον αντιμετωπίζεις και τον νικάς στο πεδίο των ιδεών και των πολιτικών επιχειρημάτων και όχι μόνο μέσω των  απαγορεύσεων».

Ενώ σε άλλο σημείο της παρουσίασς του σχολίασε τα σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία: «Είναι καθαρή η αντίθεσή μας στην ύπαρξη της Πανεπιστημιακής αστυνομίας. "Δόξα τω κυρίω" Θεοδωρικάκο, είχαμε αρκετές περιπτώσεις το προηγούμενο διάστημα, που η αστυνομία μπήκε στα πανεπιστήμια και εν δυνάμει, αυτό είναι δυνατόν  να ξανασυμβεί. Επειδή λοιπόν η ΝΔ προσπάθησε μέσω αυτών των καταστάσεων στα πανεπιστήμια, να κάνει πράξη και να υλοποιήσει τις πάγιες θέσεις της, είναι αναγκασμένη τώρα να υποστεί και τις συνέπειες και είναι υπεύθυνη για ότι κακό προκύψει.

Μια προοδευτική – δημοκρατική κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση νόμο που θα προβλέπει ότι  την ευθύνη για την  τήρηση της ευπρέπειας  και της ασφάλειας εντός των πανεπιστημίων , θα πρέπει να την έχει το πανεπιστημιακό κίνημα ( σύλλογοι φοιτητών-καθηγητών κλπ) σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Δεν είναι δυνατόν κάθε τρεις και λίγο σε ότι συμβαίνει σήμερα στη χώρα, να επεμβαίνει η αστυνομία με βία. Κάτι τέτοιο διαταράσσει σοβαρά την κοινωνική συνοχή με απρόβλεπτες συνέπειες»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)