to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 17.01.2023

Πολιτική

Γ. Ραγκούσης: Ο νέος κατώτατος επισφραγίζει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων

«Ο νέος κατώτατος που φέρνει η κυβέρνηση επισφραγίζει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και όχι την αύξησή της», σημείωσε, μιλώντας στη Βουλή, ο Γ. Ραγκούσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ


Τοποθετούμενος στη συζήτηση για το σ/ντου Υπουργείου Εσωτερικών (για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση»), ο Γ.  Ραγκούσης απευθυνόμενος στον υπ. Εργασίας, τόνισε πως «όταν ο κατώτατος μισθός έχει χάσει 19% της αγοραστικής του δύναμης και αυτό είναι αναντίρρητη, αναντίλεκτη αλήθεια κύριε Χατζηδάκη , δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ και να χρησιμοποιείτε ένα λεξιλόγιο περί αύξησης του κατώτατου μισθού. Διότι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους θα είναι να έχουν απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης. Μείωση του μισθού τους. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα».

Και ο Γ. Ραγκούσης πρόσθεσε: «Αυτό οφείλεται στις πολύ μεγάλες αυξήσεις που υπάρχουν, ειδικά γι’ αυτό το κομμάτι των εργαζομένων, στα βασικά είδη διατροφής. Αυξήσεις που τις αντιμετωπίζει αυτός ο πενιχρός μισθός που παίρνουν στα χέρια τους, χωρίς η δική σας κυβέρνηση να έχει νοιαστεί και να έχει φροντίσει να τους υπερασπιστεί, να τους περιφρουρήσει.

Έχετε αφήσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στα ύψη που βρισκόταν πριν από τον πληθωρισμό πριν από αυτήν την έκρηξη της ακρίβειας. Γιατί το έχετε κάνει αυτό;

Για τον απλούστατο λόγο  ότι θέλατε να αυξήσετε τα φορολογικά έσοδα ,για να μπορέσετε μετά να ασκήσετε αυτού του τύπου τις -που πολλοί τις έχουν χαρακτηρίσει- τις επιδοματικές πολιτικές αντί να κάνετε και να ακολουθήσετε τον δρόμο που έχουν ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία που μηδένισε τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη για τους πολίτες, προκειμένου έτσι να περιφρουρήσει το εισόδημά τους.

Εσείς λοιπόν εδώ τι κάνετε; Αφήνετε το εισόδημα να χτυπιέται βάναυσα, καμία προστασία, έρχεστε μετά να δώσετε έναν κατώτατο μισθό ανεπαρκέστατο σε σχέση με τα αντικειμενικά, τα πραγματικά δεδομένα, για να μείνει το εισόδημα των εργαζομένων εκεί που ήταν πέρυσι.

Άρα, στην πραγματικότητα που οδηγείτε τους εργαζόμενους;Επίσημα και προεκλογικά πια, κ. Χατζηδάκη. Σε μείωση του εισοδήματός τους σε σχέση με την περσινή χρονιά κι επειδή είπατε και κάτι για την ανεργία και για τις θέσεις εργασίας.

κ. Χατζηδάκη, αυτές είναι κάποιου τύπου επιχειρήματα μπορεί να τα χρησιμοποιεί κάποιος πιστεύοντας και ποντάροντας ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν και  δε γνωρίζουν .

Όσο όμως απευθύνεστε σε ανθρώπους που και γνωρίζουν και καταλαβαίνουν έχετε να αντιμετωπίσετε και επ΄ αυτού μία πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα και μαζί με εσάς δυστυχώς βεβαίως κι εμείς.

Τα πράγματα δεν είναι έτσι ρόδινα, όπως θέλετε να τα παρουσιάσετε κ. Χατζηδάκη για την ελληνική οικονομία, γιατί αν ήταν ρόδινα για την ελληνική οικονομία και κάλπαζε η ελληνική οικονομία, τότε κ Χατζηδάκη, όχι μόνο την επενδυτική βαθμίδα θα είχαμε κατακτήσει, αλλά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας που είναι ο καθρέφτης για την υγεία μιας οικονομίας, δεν θα είχε επιδεινωθεί στον βαθμό που έχει επιδεινωθεί επί των ημερών σας με ελάχιστη  αύξηση  των  εξαγωγών και έκρηξη των εισαγωγών.

Άρα,  είναι εντελώς προεκλογικός ο χειρισμός που κάνετε, το σημαντικότερο όμως ότι είναι εντελώς ανεπαρκής για τους εργαζόμενους, ιδίως αυτούς που είναι και οι πιο ευάλωτοι στην ελληνική κοινωνία που βασίζονται στον κατώτατο μισθό, γιατί με αυτό που αποφασίζετε να κάνετε είναι βέβαιο ότι τους αφήνετε έρμαιο  σ΄ αυτό το κύμα της αισχροκέρδειας  και της ακρίβειας που έχετε συνειδητά επιτρέψει να τους χτυπάει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)