to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 17.01.2023

Πολιτική

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Σ.Φάμελλου με θέμα την αισχροκέρδεια και την αδιαφάνεια στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

«Οι πολίτες είναι αντιμέτωποι, εκτός από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια Μητσοτάκη, και με την αυθαιρεσία των παρόχων ρεύματος και αερίου που εκμεταλλεύονται, εν μέσω κρίσης, την ανοχή της κυβέρνησης για να τους χρεώσουν υψηλότατες τιμές ακόμα και για καταναλώσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση ερώτησης στη Βουλή με θέμα την αυθαιρεσία και την αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς φυσικού αερίου που παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2022.


Όπως αναφέρεται και στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οικιακοί κα​ταναλωτές φυσικού αερίου έλαβαν υψηλότατους έναντι λογαριασμούς μέσα σε καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς να υπάρχει κατανάλωση και ενώ οι λέβητες αερίου ήταν κλειστοί, και χρεώθηκαν με τις υπέρογκες τιμές που ίσχυαν εκείνη την περίοδο, διπλάσιες από τους προηγούμενες μήνες (πχ. Ιούνιο) και μάλιστα χωρίς επιδότηση.

«Υπάρχουν πολλά σπίτια στη Θεσσαλονίκη με χρεώσεις για καταναλώσεις 80 και 100 κυβικά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο χωρίς να έχουν κάνει χρήση φυσικού αερίου. Που υποχρεώθηκαν να πληρώσουν λογαριασμούς για καταναλώσεις που δεν έκαναν 250 και 300 ευρώ για να μην τους κοπεί το αέριο για τους επόμενους μήνες. Δεν αρκεί να γίνει μετέπειτα συμψηφισμός στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, ούτε είναι δυνατόν να επικαλείται η κυβέρνηση την ατομική ευθύνη του καταναλωτή να κοινοποιήσει την κατανάλωσή του ή να ζητήσει καταμέτρηση. Η πολιτεία οφείλει, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, να προλάβει τέτοια φαινόμενα αυθαιρεσίας, ζητώντας αύξηση της συχνότητας των καταμετρήσεων για όσο διάστημα χρειάζεται», υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος.

Επιπλέον έθεσε υπόψη του Υπουργού και το ζήτημα των χρεώσεων δικτύου των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, οι οποίες είχαν ανασταλεί και χρεώθηκαν αναδρομικά από τον Απρίλιο του 2022. «Και εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μάς ήρθαν καταγγελίες οι οποίες είχαν κατατεθεί και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Υπάρχει τουλάχιστον αδιαφάνεια, με δεδομένο ότι η ρύθμισή σας ψηφίστηκε με καθυστέρηση τον Δεκέμβριο του 2021 και δεν έλυσε προφανώς το πρόβλημα, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να παραπονούνται για διπλοχρεώσεις. Το ερώτημά μας είναι εάν αυτές οι καταγγελίες διερευνώνται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ποιο το αποτέλεσμα αυτής της διερεύνησης», επεσήμανε.

Κατόπιν έθεσε το ζήτημα των υπερκερδών στη χονδρεμπορική φυσικού αερίου, όπου και η ΡΑΕ τον Ιούνιο του 2022, στο συμπληρωματικό της πόρισμα, είχε επισημάνει την τεράστια αύξηση του περιθωρίου κέρδους της κρατικής ΔΕΠΑ Εμπορίας εν μέσω κρίσης από 7% το 2019 σε 24% το 2021. «Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ανάγκη επιδοτήσεων γιατί κρατήθηκαν χαμηλές οι τιμές και το περιθώριο κέρδους. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη πήγαν οι τιμές και τα υπερκέρδη στο Θεό! Εσείς αισχροκερδείτε εις βάρος των καταναλωτών και προσπαθείτε εκ των υστέρων να καλύψετε την αισχροκέρδεια του καρτέλ ενέργειας, χρηματοδοτώντας το με τις επιδοτήσεις που είναι πάλι λεφτά των πολιτών!».

Τέλος, ο Σ.Φάμελλος, σχολίασε την άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Εμείς θα φέρουμε το πόρισμα στη Βουλή και θα είστε εδώ και θα αναγκαστείτε να το υπερασπιστείτε και να απολογηθείτε για το ότι βάλατε πλάτη σε τέσσερις πέντε εταιρείες που έχουν κλέψει δισεκατομμύρια από τα νοικοκυριά και από τις επιχειρήσεις της χώρας μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)