to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:49 | 17.01.2023

Διεθνή

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι Ολ. Αρεστόβιτς

Οι ατυχείς δηλώσεις του για το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην Ντνίπρο οδήγησαν σε παραίτηση τον σύμβουλο του Ζελένσκι - Στους 9.000 υπολογίζει τους άμαχους νεκρούς του πολέμου η ουκρανική πλευρά


Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβις υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε επειδή υπονόησε ότι καταρρίφθηκε από την Ουκρανία ο ρωσικός πύραυλος που έπληξε πολυκατοικία στη Ντνίπρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άνθρωποι.

Το πολύνεκρο πυραυλικό πλήγμα στην πολυκατοικία στη Ντνίπρο είχε προκαλέσει βαθύτατη θλίψη στην Ουκρανία, που κατηγόρησε τη Ρωσία για «τυφλό χτύπημα».

Όμως, ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, προκάλεσε σάλο με την προ τριών ημερών δήλωσή του, στην οποία υποστήριξε ότι η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε τον ρωσικό πύραυλο και τα συντρίμμια του έπεσαν στην πολυκατοικία προκαλώντας δεκάδες θανάτους, πολλούς τραυματισμούς και τεράστιες υλικές ζημιές. Είπε επίσης ότι οι Ρώσοι δεν χτυπούν κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας θύελλα οργής και αντιδράσεων.

Σήμερα, ο Αρεστόβιτς ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω Facebook αφού ζήτησε δημοσίως συγνώμη και πήρε πίσω τις δηλώσεις που είχε κάνει σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η πολυκατοικία στη Ντνίπρο επλήγη από ρωσικό πύραυλο Kh-22, τον οποίο το Κίεβο δεν έχει τις δυνατότητες να καταρρίψει.

«Ζητώ ειλικρινά συγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς τους, τους κατοίκους της Ντνίπρο και όλους όσοι πληγώθηκαν βαθιά από τη βιαστική, λανθασμένη εκδοχή μου της αιτίας για το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον της πολυκατοικίας», τόνισε.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί εντοπίστηκε στα ερείπια της πολυκατοικίας στη Ντνίπρο το πτώμα ενός αγοριού, ανεβάζοντας σε 41 τους νεκρούς από το ρωσικό πλήγμα του Σαββάτου, ενώ άλλοι 25 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Στις 09:46 (τοπική ώρα) το πτώμα ενός παιδιού εντοπίστηκε στα ερείπια (…) του τέταρτου ορόφου», έγραψε στο Telegram ο Κίριλο Τιμοσένκο, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί (ανάμεσά τους 4 παιδιά), 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί (εκ των οποίων 16 παιδιά) και 39 άνθρωποι διασώθηκαν (ανάμεσά τους 6 παιδιά)» μετά το πλήγμα αυτό.

Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, με τις ομάδες των διασωστών να εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. «25 άνθρωποι αναζητούνται», ανέφεραν σήμερα το πρωί στο Telegram.

Πάνω από 9.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους μετά την εισβολή της Ρωσίας

Στο μεταξύ, πάνω από 9.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 453 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

«Έχουμε καταγράψει 80.000 εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους εισβολείς και πάνω από 9.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 453 παιδιά», είπε ο Αντρίι Γερμάκ, ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός στην Ελβετία.

«Δεν θα συγχωρέσουμε ούτε ένα βασανισμό ή φόνο. Κάθε εγκληματίας θα λογοδοτήσει», είπε ο ίδιος επαναλαμβάνοντας ότι η Ουκρανία επιθυμεί να δικαστούν από ειδικό διεθνές δικαστήριο Ρώσοι πολιτικοί ηγέτες και να δοθούν αποζημιώσεις για την καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα η εισβολή της Ρωσίας.

Χθες Δευτέρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)