to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 17.01.2023

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης: «Ακόμη και από την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης, απουσιάζουν οι στόχοι κοινωνικής ατζέντας»

«Πώς με τα χρήματα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου πετυχαίνουμε στόχους για την ενίσχυση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής; Πώς προωθούμε την ισότητα των φύλων; Πώς προωθούμε την προστασία του περιβάλλοντος;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο Δ. Παπαδημούλης στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ευρωκοινοβουλίου


Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) και στη συζήτηση με θέμα τη «Μεθοδολογία Κοινωνικής Παρακολούθησης για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ».

Ο Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (ΤheLeft) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Νομίζω ότι η μελέτη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Το βασικό ερώτημα για εμάς και την Κομισιόν είναι πώς θα την αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στο πώς μετράμε τις επιπτώσεις σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα το κάνουμε ή αυτή η μελέτη θα πάει σε ένα "βαθύ συρτάρι", όπως πολλές άλλες μελέτες;

Αυτήν τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να μετράμε πώς με τα χρήματα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου πετυχαίνουμε στόχους για την ενίσχυση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής; Πώς προωθούμε την ισότητα των φύλων; Πώς προωθούμε την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας;

Έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε υποχρεωτικούς στόχους και κανόνες στα κράτη-μέλη για την επίτευξη τέτοιων στόχων;

Η μελέτη μας λέει ναι, αρκεί να κάνετε επιλογές και να δείτε τι θέλετε να μετράτε όσον αφορά τις επιπτώσεις. Το "μπαλάκι πέφτει σε εμάς": Τι θέλει το Ευρωκοινοβούλιο; Θέλουμε να μετράμε απλώς ελλείμματα και χρέη και, όταν μιλάμε για κοινωνικούς στόχους, να μη μετράμε; Όταν μιλάμε για την ισότητα φύλων, να μη μετράμε τις επιπτώσεις; Όταν μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος να μη μετράμε;

Αγαπητέ Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν τη μελέτη και να απαιτήσουμε και από την Κομισιόν να μας πει πώς σκοπεύει να την αξιοποιήσει.

Με τη διοργανική συμφωνία με την Κομισιόν, κάναμε ένα μικρό βήμα στα θέματα της ισότητας των φύλων, με το να αρχίσουμε να υπολογίζουμε πιλοτικά το πώς ο προϋπολογισμός θα μετρά τα βήματα των επιπτώσεων στην ισότητα των φύλων. Να το διευρύνουμε και στην κοινωνική και την περιβαλλοντική ατζέντα!

Είναι θέματα που μέχρι τώρα έχουν μείνει εκτός μέτρησης και αξιολόγησης. Ακόμη και στην αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κομισιόν δεν έχει βάλει στόχους κοινωνικής ατζέντας στην αξιολόγησή τους – έχει βάλει κάποιους ποσοτικούς στόχους για τα ψηφιακά και τα περιβαλλοντικά. Τα θέματα της κοινωνικής σύγκλισης και της ισότητας είναι εκτός.

Επομένως καταλήγοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι η μελέτη αυτή είναι πολύ χρήσιμη και δεν πρέπει να πάει σε ένα "βαθύ συρτάρι" και στις "ελληνικές καλένδες". Κι εμείς πρέπει να δούμε τι προτεραιότητες πρέπει να θέσουμε  - διότι σωστά μας είπαν οι καθηγητές ότι πρέπει να διαλέξουμε τι θέλουμε να μετράμε μιας και δεν μπορούμε να τα μετράμε όλα, γιατί αυτό έχει κόστος. Και η Κομισιόν από την πλευρά της να μας πει, πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτή την μελέτη».

Δείτε ολόκληρη την παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)