to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 16.01.2023

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: Το βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες

«Ειδικά στα θέματα του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, των ίδιων πόρων και της συναπόφασης, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά με μεγάλη πλειοψηφία, να αντικατασταθεί η ομοφωνία με την αυξημένη πλειοψηφία. Η εργαλειοποίηση του βέτο, εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες» ​τόνισε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουστο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) και στη συζήτηση με θέμα: «Προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τροποποίηση των Συνθηκών (Εξέταση του σχεδίου γνωμοδότησης)».


Ο Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

«Το σχέδιο του συναδέλφου Ušakovs είναι μια καλή βάση. Αγαπητοί συνάδελφοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Συντηρητικών, νομίζω ότι πρέπει να σεβαστούμε τις θέσεις που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του, μετά τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης στις 9 Ιουνίου 2022. Και να ακούσουμε τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πολίτες. Όπως και να δούμε τι ζητούν οι πολίτες όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, όπως καταγράφεται κάθε μήνα στο Ευρωβαρόμετρο. Ζητούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ενωμένη και δημοκρατική, που να παίρνει γρήγορα καλές αποφάσεις, προσαρμοζόμενη στις συνθήκες – ζούμε σε εποχές κρίσης.

Υποστηρίζουμε, λοιπόν, την ανάγκη -ειδικά στα θέματα του προϋπολογισμού, των ίδιων πόρων, της συναπόφασης- να αντικατασταθεί η ομοφωνία με την αυξημένη πλειοψηφία. Αυτό ζητά επισήμως με το ψήφισμά του και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Έτσι, θα προστατεύσουμε το Ευρωκοινοβούλιο, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες μας από την παράλυση, τις καθυστερήσεις και την εργαλειοποίησή του βέτο για να υπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες. Αυτό το παιχνίδι το είδαμε να παίζεται από τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας σε βάρος των πολιτών, της οικονομίας μας, των αντοχών μας, της αλληλεγγύης μας προς τον ουκρανικό λαό. Μην κρυβόμαστε.

Πιστεύω ότι αυτή η γνωμοδότηση, πρέπει να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς τρεις κατευθύνσεις.

Η πρώτη: αυξημένη πλειοψηφία αντί για ομοφωνία.

Η δεύτερη: να διεκδικήσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει ισότιμο ρόλο, ως δημοσιονομική αρχή, με το Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει και το Άρθρο 122 – και αυτό να αφορά και τον Προϋπολογισμό και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τους ίδιους πόρους.

Επίσης, είναι ανάγκη να εισαχθεί ένα νέο Άρθρο που να αποτυπώνει τη θέση που έχουμε υιοθετήσει μόλις πριν λίγο καιρό στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου και ζητά τη δημιουργία ενός μόνιμου, ειδικού μηχανισμού πέραν των ανωτάτων δημοσιονομικών ορίων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου έτσι ώστε ο Προϋπολογισμός της Ένωσης να μπορεί να προσαρμόζεται καλύτερα και να αντιδρά γρήγορα σε κρίσεις και στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Αυτό απαιτεί, όπως ζητά και προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας. Το να μιλάμε για μια ενωμένη, ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση και να αρνούμαστε να δημιουργήσουμε τα εργαλεία που την υπηρετούν, νομίζω ότι είναι αντίφαση και υποκρισία.

Με αυτές τις σκέψεις, πιστεύω ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω στο σχέδιο γνωμοδότησης που μας παρουσίας ο συνάδελφος Ušakovs, μία καλή θέση και να την εγκρίνουμε με μεγάλη πλειοψηφία. Και φυσικά δεν είναι σωστό η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπονομεύει τις θέσεις που η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει σε αυτά τα θέματα. Ευχαριστώ».».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)