to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:31 | 15.01.2023

Διεθνή

Ισραήλ: Μεγάλες κινητοποιήσεις σε τρεις πόλεις ενάντια στο «νόμιμο πραξικόπημα» Νεντανιάχου

Δριμείες κριτικές δέχεται ο πρόσφατα επανεκλεγμένος Νεντανιάχου για την δικαστική μεταρρύθμιση που προσπαθεί να περάσει στο Ισραήλ - Περισσότεροι από 80.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «νόμιμο πραξικόπημα» του Νεντανιάχου από τους διαδηλωτές


(φωτ.: Reuters)

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο (14/1)  σε τρεις μεγάλες πόλεις, κατά των σχεδίων του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για την δικαστική μεταρρύθμιση με τους διοργανωτές να τον κατηγορούν ότι υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επανεκλογή του.

Επικεφαλής ενός θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Νετανιάχου, που διανύει τώρα την έκτη θητεία του, θέλει να χαλιναγωγήσει το Ανώτατο Δικαστήριο σε αυτό που έχει περιγράψει ως «αποκατάσταση της ισορροπίας των τριών κυβερνητικών κλάδων».

Οι επικριτές του λένε ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα ακρωτηριάσουν τη δικαστική ανεξαρτησία, θα ενισχύσουν τη διαφθορά, θα πάνε πίσω τα δικαιώματα των μειονοτήτων και θα στερήσουν από το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ την αξιοπιστία του, η οποία συμβάλλει στην απόκρουση κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών που αντιτίθενται είναι ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Αφού ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ απηύθυνε έκκληση στους πολωμένους πολιτικούς να «κατεβάσουν τους τόνους» των συζητήσεων, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων - που πραγματοποιήθηκαν υπό ψυχρή χειμωνιάτικη βροχή - προσπάθησαν να χτυπήσουν μια νότα εθνικής ενότητας.

«Πάρτε μια ισραηλινή σημαία στο ένα χέρι, μια ομπρέλα στο άλλο και βγείτε έξω για να προστατεύσετε τη δημοκρατία και το δίκαιο στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο κεντρώος πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, αλλά, όπως και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης, δεν απηύθυνε χαιρετισμό.

«Διατηρούμε το κοινό μας σπίτι», έγραφε το πλακάτ ενός διαδηλωτή. Ο Νετανιάχου ήταν ένοχος ενός «νόμιμου πραξικοπήματος», είπε ένας άλλος.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τοποθετούν τον αριθμό των συμμετεχόντων σε περίπου 80.000, ενώ χιλιάδες άλλοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν έναν μικρό« αριθμό παλαιστινιακών σημαιών να επιδεικνύεται, σε πείσμα των ακροδεξιών συμμάχων του Νετανιάχου. Ένας από αυτούς, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, δήλωσε στο Kan TV ότι ήθελε να κατέβουν οι σημαίες αυτές, αλλά περίμενε τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα προτού διατάξει οποιαδήποτε καταστολή από την αστυνομία.

Ο 73χρονος Νετανιάχου σηματοδότησε την Παρασκευή κάποια ευελιξία όσον αφορά στο σχέδιο μεταρρύθμισης, λέγοντας ότι θα εφαρμοστεί «με προσεκτική εξέταση, ενώ θα ακουστούν όλες οι θέσεις».

Οι δημοσκοπήσεις έχουν αποκλίσεις ως προς τις απόψεις της κοινής γνώμης για τις μεταρρυθμίσεις. Το τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 TV διαπίστωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 53% των Ισραηλινών ήταν αντίθετο στην αλλαγή της δομής των δικαστικών διορισμών, ενώ το 35% ήταν υπέρ. Όμως το κανάλι 14 TV την Πέμπτη βρήκε 61% υπέρ και 35% κατά.

Οι επικριτές του Ανώτατου Δικαστηρίου λένε ότι αυτό υπερεκτείνεται και δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα. Οι υποστηρικτές του αποκαλούν το δικαστήριο ως μέσο για την επίτευξη ισορροπίας σε μια διχασμένη κοινωνία.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις αποψινές διαδηλώσεις. Στις εκλογές που διεξήχθησαν εδώ πριν από δυόμισι μήνες, εκατομμύρια έδωσαν το παρών», έγραψε στο Twitter ο Miki Zohar, ανώτερος νομοθέτης του συντηρητικού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.

«Υποσχεθήκαμε στο λαό αλλαγή, υποσχεθήκαμε διακυβέρνηση, υποσχεθήκαμε μεταρρυθμίσεις - και θα το κάνουμε πράξη».

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Ιωάννα Καρδούλια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)