to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:55 | 13.01.2023

Διεθνή

Ρ. Μέτσολα: «Πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη που χτίζαμε για πάνω από 20 χρόνια»

H πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιθυμεί να ενισχύσει τον έλεγχο και τη συμμόρφωση με τους υφιστάμενους κανόνες. Προαναγγέλει ότι, το συντομότερο δυνατό, θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να προστατεύσει την ακεραιότητα και το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών.


«Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, η οποία χτιζόταν πάνω από 20 χρόνια και καταστράφηκε μέσα σε λίγες μέρες», δηλώνει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε συνέντευξή της στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιθυμεί να ενισχύσει τη συμμόρφωση και τον έλεγχο των υφιστάμενων κανόνων συμπεριφοράς και σκοπεύει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό για την προστασία της ακεραιότητας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ρομπέρτα Μέτσολα μιλά στη Soir για την πρόταση 14 σημείων που υπέβαλε, τονίζοντας ότι κάποιες ενέργειες μπορούν να εφαρμοστούν «τώρα».

«Ναι, θα ήθελα να δω τη δημιουργία ενός οργάνου υπεύθυνου για ηθικά ζητήματα, κοινό για όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Είναι μια συζήτηση που διαρκεί! Κάναμε προτάσεις για το σκοπό αυτό κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν», παραδέχεται η Ρ. Μέτσολα τονίζοντας ότι θέλει να διορθώσει τις «ελλείψεις που υπάρχουν». Επισημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως αν συμβεί ξανά μια τέτοια εγκληματική διαφθορά, θα υπάρχουν τα εργαλεία για να «χτυπήσει ο συναγερμός», να προστατευτούν οι βουλευτές, οι βοηθοί τους και το προσωπικό του Κοινοβουλίου.

Σημειώνει, επίσης, ότι οι υπάρχοντες κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ήδη πιο φιλόδοξοι από εκείνους ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων. «Αναφέρομαι στην υποχρέωση να δηλώνονται οι διορισμοί προέδρων επιτροπών, τα δώρα, τα ταξίδια. Όλα αυτά έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και πολύ καιρό», αναφέρει η Ρ. Μέτσολα.

«Σε αυτό το Κοινοβούλιο υπάρχουν σχεδόν 7.000 άνθρωποι που εργάζονται, θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι όλοι οι πόροι χρησιμοποιούνται σωστά. Και αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, για το μητρώο διαφάνειας, ότι πρέπει να ενισχύσω ουσιαστικά αυτήν την ομάδα και θα το κάνω εντός της διοίκησης. Ο νέος γενικός γραμματέας και οι δύο αναπληρωτές του θα ασχοληθούν με αυτό», τονίζει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παραδέχεται ότι όσον αφορά τη φιλία ή τις άτυπες ομάδες, είναι άγνωστο πόσες είναι, γιατί δεν υπάρχει λίστα.

Η Ρ. Μέτσολα πιστεύει ότι υπάρχει η δυναμική με την πολιτική βούληση να εφαρμοστούν νέα μέτρα μέσα σε ένα μήνα και να ενισχυθούν οι κανόνες που υπάρχουν ήδη και καταλήγει λέγοντας ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «Η δική μου ευθύνη είναι να διασφαλίσω ότι αυτό το Κοινοβούλιο μπορεί να είναι περήφανο για την ακεραιότητά του, την ανεξαρτησία του, την υπευθυνότητά του και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», τονίζει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέλος, σε ερώτηση αν η υπόθεση διαφθοράς στο ΕΚ σταματά στα ονόματα που έχουν ήδη αναφερθεί, η Ρ. Μέτσολα απαντά: «Δεν έχω λάβει καμία νέα πληροφορία ή νέο αίτημα για άρση της ασυλίας». Εξομολογείται επίσης ότι δεν έχει κοιμηθεί πολύ τον τελευταίο μήνα. «Πριν από ένα χρόνο προετοιμαζόμουν για την εκλογή μου στην Ολομέλεια στις 18 Ιανουαρίου και σκεφτόμουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν να βγούμε από την πανδημία, ήθελα επίσης να μεταρρυθμίσω την ολομέλεια. Είμαι στην πολιτική εδώ και πολύ καιρό, οπότε ξέρω ότι ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα φέρει το αύριο. Αυτό που υποσχέθηκα τον Ιανουάριο και συνεχίζω να κάνω είναι ότι όταν λαμβάνω ερωτήσεις, τις απαντώ, όσο δύσκολες κι αν είναι. Δεν πειράζει! Αν δεν το έκανα, θα έκανα κακό στο ΕΚ. Και δεν νομίζω ότι αυτό θα έδειχνε σεβασμό προς τους πολίτες που θα κληθούν το 2024 να μας εμπιστευτούν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)