to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 13.01.2023

Διεθνή

Ουκρανία: Το Κίεβο έχει γίνει «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ, λέει ο υπουργός Άμυνας

Εν μέσω των ισχυρών συγκρούσεων για τον έλεγχο των πόλεων Σολεντάρ και Μπαχμούτ, οι δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Άμυνας μπορεί να θεωρηθούν προβληματικές όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από το ίδιο το ΝΑΤΟ


Η Ουκρανία έχει γίνει ντε φάκτο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, λέει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, καθώς οι δυτικές χώρες που κάποτε ανησυχούσαν ότι η στρατιωτική βοήθεια θα μπορούσε να θεωρηθεί κλιμάκωση από τη Ρωσία, αλλάζουν πλέον τον τρόπο που σκέπτονται.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ολέξι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία θα λάβει τα πολυπόθητα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών, καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις την άνοιξη.

«Αυτή η ανησυχία για το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης, για μένα, είναι ένα είδος πρωτοκόλλου», δήλωσε απορρίπτοντας τους φόβους ότι η προμήθεια νέων όπλων μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση από τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ. De facto, όχι de jure (εκ του νόμου)», δήλωσε, «διότι έχουμε τα όπλα και τη γνώση για το πώς να τα χρησιμοποιήσουμε».

«Είναι αλήθεια. Είναι γεγονός», πρόσθεσε, χωρίς να βλέπει «για ποιο λόγο» οι δηλώσεις αυτές μπορεί να είναι προβληματικές, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για το ίδιο το ΝΑΤΟ, αφού η συμμαχία έχει κινηθεί έτσι ώστε να μην εμφανίζεται ως μέρος της σύγκρουσης.

«Είμαι σίγουρος ότι, στο άμεσο μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ de jure», δήλωσε.

Επί του πεδίου, η κατάσταση στη Σολεντάρ είναι «πολύ δύσκολη» αλλά «υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Της ρωσικής επίθεσης στη Σολεντάρ ηγείται η μισθοφορική ομάδα Wagner, της οποίας ο ιδρυτής Γεβγκένι Πριγκόζιν, μακροχρόνιος σύμμαχος του Πούτιν, έχει ασκήσει έντονη κριτική για τις επιδόσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, ο κ. Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές του είχαν κερδίσει τον έλεγχο της πόλης, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από την Ουκρανία αλλά και από το ίδιο το Κρεμλίνο, κάτι που θεωρήθηκε απάντηση στην κριτική του Πριγκόζιν.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι οι μαχητές του Wagner χρησιμοποιήθηκαν σε αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων, επιφέροντας υψηλό αριθμό θανάτων, και ότι ο κ. Πριγκόζιν ενδιαφέρεται περισσότερο για τα πιθανά οικονομικά οφέλη από την κατάληψη της πόλης, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα αλατωρυχεία της Ευρώπης.

«Θα κερδίσουν χρήματα από το αίμα», είπε.

«Η οργάνωση «πρέπει με κάποιο τρόπο να αποδείξει ότι είναι καλύτερη από τον τακτικό στρατό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, «περίπου 500 ή 600» Ρώσοι μαχητές σκοτώνονται κάθε μέρα στη χώρα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, χάνει το ένα δέκατο του αριθμού αυτού, ισχυρισμοί που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)