to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:12 | 12.01.2023

Διεθνή

QatarGate: Παραιτήθηκε απ' την αντιπροσωπεία σε χώρες του Κόλπου ο Μαρκ Ταραμπέλα

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής που αντιμετωπίζει διαδικασία άρσης ασυλίας παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος και μέλος της Επιτροπής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο


Την παραίτησή του ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα από μέλος και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Κατάρ και σε άλλες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, γνωστής ως DARP, όπως μεταδίδει το Politico.

Ο Ταραμπέλα είναι ένας από τους δύο ευρωβουλευτές που αντιμετωπίζουν την άρση της νομικής ασυλίας τους για το σκάνδαλο ότι πολιτικοί της ΕΕ δέχθηκαν χρήματα από το Κατάρ και το Μαρόκο. Σημειώνεται ότι ο Ταραμπέλα έχει επανειλημμένα επιμείνει στην αθωότητά του.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Χάνα Νόιμαν, ο Ταραμπέλα «δήλωσε ότι έλαβε αυτή την απόφαση υπό τις παρούσες συνθήκες προς το συμφέρον της καλής συνέχισης των δραστηριοτήτων της DARP». Ενώ πρόσθεσε ότι η επόμενη συνεδρίαση της DARP θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών «για να γίνει απολογισμός του αντίκτυπου του λεγόμενου Qatargate στις σχέσεις ΕΕ-Κόλπου».

Ο Ταραμπέλα είχε αποβληθεί από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του ευρωκοινοβουλίου Κοινοβουλίου, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βαλλονίας έχει ανακαλέσει την ιδιότητα του ως μέλους.

Ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Ανδρέα Κοζολίνο επίσης από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης άρση της ασυλίας και αρνείται τα αδικήματα, ανέστειλε τη συμμετοχή του στην πολιτική του ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι Ταραμπέλα και Κοζολίνο δεν εμφανίζονται πλέον στην ιστοσελίδα του S&D. Οι σελίδες τους εμφανίζουν τώρα το μήνυμα «access denied» (άρνηση πρόσβασης).

Η απόφαση του Ταραμπέλα να παραιτηθεί από την DARP έρχεται μία ημέρα μετά την παραίτηση της συναδέλφου του ευρωβουλευτού του S&D, Μαρία Αρένα από την προεδρεία της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λίγες ώρες αφότου το Politico δημοσίευσε ότι δεν είχε δηλώσει πληρωμένο ταξίδι από το Κατάρ.

Τον περασμένο μήνα ο Κοζολίνο ανακοίνωσε την «προσωρινή αυτόματη αναστολή» της θέσης του ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου σε χώρες του Μαγκρέμπ, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)