to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 12.01.2023

Κοινωνία

Μετάλλαξη Kraken: Με 6 κρούσματα έκανε την «άφιξή» της στην Ελλάδα - Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Έφτασε και επίσημα η αμερικανική μετάλλαξη Kraken στην Ελλάδα με 6 δείγματα - Tα 3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων


Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μετάλλαξη Κράκεν ήρθε και επίσημα στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν τα πρώτα 6 κρούσματα της μετάλλαξης «Κράκεν», αλλιώς υποπαραλλαγή XBB.1.5, του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Αναμένεται η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για γρίπη και κορονοϊό.

Γρίπη

Δύο νέοι θάνατοι ασθενών καταγράφηκαν αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις αρχές Οκτωβρίου είναι 9.

Την ίδια στιγμή, ακόμη επτά άτομα νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ με γρίπη συνολικά 36 άτομα.

Ωστόσο, η θετικότητα παρουσίασε μείωση, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, αναλύθηκαν στα 2 κέντρα αναφοράς 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στέλεχος τύπου Β.

Από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Κορονοϊός

Ακόμα 149 (141 την περασμένη εβδομάδα) θάνατοι ασθενών με Covid καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ενώ 128 άτομα είναι διασωληνωμένα σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για Covid-19 ήταν 1.632 (1.519 την περασμένη εβδομάδα) και ο επταήμερος μέσος όρος είναι 233 εισαγωγές την ημέρα, δηλαδή 7% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να είναι η συχνότερη. Η ποσοστιαία αναλογία της υποπαραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5 της Όμικρον.

Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.

Πληροφορίες: koutipandoras.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)