to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 11.01.2023

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Αικατερίνη Παπανικολάου: Η λειτουργία της ΑΔΑΕ δεν υπόκειται στον ιεραρχικό έλεγχο Ντογιάκου

Στην αποκάλυψη ότι οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ υπό τον Χρήστο Ράμμο στα αρχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη ξεκινήσει προέβη η νομικός και μέλος της ΑΔΑΕ


Επίσης, την πλήρη νομική διαφωνία της με την γνωμοδότηση Ντογιάκου σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ να ελέγχει τα αρχεία των παροχών κινητής τηλεφωνίας εξέφρασε μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Γιώργο Μελιγγώνη η νομικός Αικατερίνη Παπανικολάου, μέλος της ΑΔΑΕ. Η κυρία Παπανικολάου επέμεινε ότι η ΑΔΑΕ «οφείλει να παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως κάθε φορά που προκύπτουν θέματα ευρύτερου Δημοσίου ενδιαφέροντος». «Αυτά που συζητάμε για τις παρακολουθήσεις και την προστασία του απορρήτου είναι τέτοια θέματα και η αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών οφείλει κάθε φορά που ανακύπτουν τέτοια θέματα να παρεμβαίνει», επέμεινε.

Κληθείσα να σχολιάσει την γνωμοδότηση Ντογιάκου, το μέλος της ΑΔΑΕ υπογράμμισε με έμφαση ότι η ΑΔΑΕ είναι μία ανεξάρτητη αρχή που ο συντακτικός νομοθέτης «την έκρινε τόσο σημαντική ώστε να την συμπεριλάβει στο Σύνταγμα και να χαρακτηρίσει την λειτουργία της ως απολύτως απαραβίαστη». «Οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ ασκούνται χωρίς εποπτεία και ιεραρχικό έλεγχο. Η αρχή υπόκειται μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και πουθενά αλλού: ούτε οι υπουργοί ούτε δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί μπορούν να κατευθύνουν την λειτουργία της αρχής», ξεκαθάρισε η κυρία Παπανικολάου.

Αναφερόμενη στην γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το κατά πόσον οφείλουν να συνεργαστούν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας με την ανεξάρτητη αρχή, η κυρία Παπανικολάου έκανε λόγο για νομική παραδοξότητα: «Οι ελεγχόμενη δεν χρειάζεται να συμφωνούν. Οι έλεγχοι δεν διενεργούνται υπό την σύμφωνη γνώμη του ελεγχόμενου, αλίμονο αν γινόταν έτσι», είπε. Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Cosmote να ζητήσει την γνωμοδότηση του κυρίου Ντογιάκου πριν παράσχει στο κλιμάκιο της ΑΔΑΕ  τα στοιχεία που τής ζητούνταν, το μέλος της ανεξάρτητης αρχής επέμεινε ότι με βάση τα νομικά που ξέρει, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη που να  την υποχρεώνει να ζητήσει την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σχετικά με την επίκληση του Ισίδωρου Ντογιάκου στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για την ΕΥΠ και τα δικαιώματα των παρακολουθούμενων, η Αικατερίνη Παπανικολάου υπενθύμισε ότι «πρώτα κοιτάμε τι λέει το Σύνταγμα και μετά τι λένε οι νόμοι» και έκανε λόγο για μία νομική παρεξήγηση. Η ίδια παραδέχτηκε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ότι το δικαίωμα γνωστοποίησης σε όποιον έχει παρακολουθηθεί προβλέπεται μετά την πάροδο τριετίας αλλά όπως είπε η παρανόηση είναι ότι ο νόμος αφορά μόνο την ενημέρωση του θιγόμενου. «Πώς η ΑΔΑΕ θα γνωρίζει αν έχει παρέλθει τριετία αν δεν κάνει τον έλεγχο και πώς θα ξέρει αν η άρση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας ή άλλους», διερωτήθηκε η Αικατερίνη Παπανικολάου τονίζοντας ότι είναι άλλο πράγμα τα δικαιώματα του θύματος των υποκλοπών και άλλο πράγμα η υποχρέωση της ΑΔΑΕ να ελέγχει.

Ερωτηθείσα εάν ως μέλος της Αρχής φοβάται μετά την προειδοποίηση Ντογιάκου ακόμη και για κάθειρξη, η ίδια απάντησε αρνητικά. «Όσοι έχουμε βρεθεί σε δημόσιες θέσεις, η αναφορά μας είναι και πρέπει να είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι. Είμαι απολύτως πεπεισμένη για την δική μου νομική εκτίμηση, καθόλου δε φοβάμαι είναι αδιανόητο να φοβάται κανείς». «Είναι μελαγχολική η περιρρέουσα ατμόσφαιρα», παραδέχθηκε το μέλος της ΑΔΑΕ, σημειώνοντας ότι η επίκληση του απορρήτου θέτει ζητήματα για την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τέλος, η Αικατερίνη Παπανικολάου εκτίμησε ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου δεν δεσμεύει τους παρόχους και πως εκείνοι δεν βρίσκονται απέναντι στην ΑΔΑΕ, αλλά οφείλουν να συνεργάζονται μαζί της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)