to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 10.01.2023

Πολιτική

Απάλλαξαν την Τουλουπάκη από νέα εκδικητική δίωξη μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Το αυτονόητο. Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε η προσπάθεια της μεθοδευμένης δίωξης για τα ίδια πραγματικά περιστατικά για τα οποία είχαν αθωωθεί οι πρώην εισαγγελείς Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης μέσω του αμετάκλητου βουλεύματος που είχε εκδώσει το δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου.


Το Documento την περασμένη Κυριακή αποκάλυψε ότι σε βάρος των τριών ανώτερων δικαστικών λειτουργών, είχε ήδη περατωθεί κύρια ανάκριση από το Πρωτοδικείο Πειραιά κι αναμενόταν η απόφαση του Συμβουλίου Πρωτοδικών Πειραιά –έπειτα από θετική σχετική εισαγγελική πρόταση του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Δημήτρη Σακελλαρόπουλου-, αναφορικά με το αν τελικά θα παραπεμφθούν σε δίκη. Μετά το δημοσίευμα του Documento, σήμερα ανακοινώθηκε το προφανές: το Συμβούλιο Πρωτοδικών Πειραιά, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα και για τους τρεις πρώην εισαγγελείς Διαφθοράς, καθώς έκρινε πως δεν συντρέχουν λόγοι δίωξης.

Η απαλλαγή των τριών πρώην εισαγγελέων Διαφθοράς πρόκειται για μια μεγάλη νίκη εναντίον όσων επιχείρησαν να εργαλοποιήσουν την Δικαιοσύνη, επιχειρώντας να εκφοβίσουν για ακόμη μια φορά τους δικαστικούς λειτουργούς που… τόλμησαν να ασχοληθούν με τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Κι αυτό γιατί όπως αποκάλυψε το Documento την περασμένη Κυριακή, ήταν τόσο εξόφθαλμη η απόπειρα της εκδικητικής εκ νέου δίωξής των τριών ανώτερων δικαστικών λειτουργών, που ως νέο στοιχείο για την ανάσυρση της υπόθεσης είχε χρησιμοποιηθεί μια νέα ένορκη κατάθεση που είχε δώσει στις 16-3-2022 ο Νίκος Μανιαδάκης.

Ο άνθρωπος δηλαδή, που σύμφωνα με το αμετάκλητο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του ειδικού δικαστηρίου είχε κινηθεί εκδικητικά εναντίον των τριών πρώην εισαγγελέων διαφθοράς. Ο άνθρωπος που αποκαλύφθηκε ότι ήταν η βασική πηγή του Documento. Ο άνθρωπος που, όπως προκύπτει και από την ανάκριση που διεξάχθηκε από το Πρωτοδικείο Πειραιά, δεν εισέφερε κάτι καινούργιο μέσω της επίμαχης κατάθεσής του.

Κι όμως, το Πρωτοδικείο Πειραιά υποβάθμισε την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου, το οποίο είχε συγκροτηθεί από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και το οποίο είχε κρίνει μέσω αμετάκλητου βουλεύματος ότι οι τρείς πρώην εισαγγελείς Διαφθοράς είναι αθώοι για τα ίδια πραγματικά περιστατικά για τα οποία απειλούνται και πάλι με δίωξη.

Η ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο

Πιο συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών Πειραιά Δημήτρης Σακελλαρόπουλος απέστειλε εισήγηση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά στις 23 Δεκεμβρίου 2022, βάσει της οποίας απέρριψε την αίτηση που είχε καταθέσει ο πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Στ. Μανώλης να κηρυχθεί άκυρη η προδικασία. Στην εισαγγελική πρότασή του ο Δ. Σακελλαρόπουλος αναφέρει ότι είχε ασκηθεί εναντίον των τριών πρώην εισαγγελέων κατά της διαφθοράς ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με παραγγελία για διενέργεια κύριας ανάκρισης για τις πράξεις «της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων με τη μορφή της επέμβασης σε σύστημα προσωπικών δεδομένων, ανακοίνωσης και γνωστοποίησης σε μη δικαιούμενα πρόσωπα». Στην αρχή η δίωξη αφορούσε μόνο την Ελ. Τουλουπάκη καθώς η δικογραφία που αφορούσε τους άλλους δύο δικαστικούς λειτουργούς είχε μπει στο αρχείο βάσει των δύο ξεχωριστών πορισμάτων που εξέδωσαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης. Οχι για πολύ όμως.

Η δικογραφία στάλθηκε στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία έκρινε ότι οι επίμαχες κατηγορίες δεν αφορούσαν πολιτικό αδίκημα. Εκρινε δηλαδή ότι για τις επίμαχες κατηγορίες δεν εμπλεκόταν ως συμμέτοχος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, άρα το ειδικό δικαστήριο δεν είχε αρμοδιότητα να τις εξετάσει. Έτσι η Κ. Αλεβιζοπούλου απέστειλε το επίμαχο σκέλος της δικογραφίας στην τακτική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ακόμη μια μικρή λεπτομέρεια: ενώ η Κων. Αλεβιζοπούλου θα μπορούσε να προβεί σε αυτή την ενέργεια από την πρώτη στιγμή, περίμενε περίπου ενάμιση χρόνο μέχρι να αποστείλει το συγκεκριμένο σκέλος της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στη συνέχεια ο 12ος τακτικός ανακριτής Αθηνών απέστειλε έγγραφο προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγ. Ζαχαρή στις 8 Απριλίου 2022 ζητώντας την ανάσυρση της υπόθεσης, επικαλούμενος «ως νέο στοιχείο την από 16-3-2022 ένορκη κατάθεση του Νικόλαου Μανιαδάκη». Ο Ευάγγ. Ζαχαρής έκανε δεκτό το αίτημα διότι «από την εξέταση των νεότερων στοιχείων εκρίθη ότι δικαιολογείται η επανεξέταση της υπόθεσης».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ουδέν σχετικό ερώτημα απεστάλη στον κ. Σοφουλάκη.

Τελικώς η ποινική δίωξη που αρχικά αφορούσε μόνο την Ελ. Τουλουπάκη επεκτάθηκε και στους δύο επίκουρους. Μετέπειτα η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά λόγω του κανονισμού αρμοδιότητας.

Ο… αξιόπιστος μάρτυρας Μανιαδάκης

Στις 6 Δεκεμβρίου 2022 η Ελ. Τουλουπάκη απέστειλε ενώπιον της ανακρίτριας του Β΄ ανακριτικού τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά Ευφροσύνης-Μαρίας Ντόρτου υπόμνημα επικαλούμενη λόγους απόλυτης ακυρότητας της δίωξής της. Το υπόμνημα αυτό –σε αντίθεση με του Στ. Μανώλη– ο αντεισαγγελέας Δ. Σακελλαρόπουλος δεν το απάντησε και γι’ αυτό τον λόγο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά θα πρέπει να γυρίσει πίσω τη δικογραφία, αφού δεν απαντήθηκαν οι ενστάσεις της Ελ. Τουλουπάκη.

Αξίζει παρ’ όλα αυτά να αναφερθεί ότι στην εισήγηση που είχε αποστείλει προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ο αντεισαγγελέας Δ. Σακελλαρόπουλος, ζητώντας την παραπομπή σε δίκη και των τριών πρώην εισαγγελέων διαφθοράς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν παραβιάσθηκε το δεδικασμένο», επικαλούμενος τα νέα στοιχεία, δηλαδή την κατάθεση του Ν. Μανιαδάκη.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Σακελλαρόπουλος στην επίμαχη εισήγηση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι τρεις εισαγγελείς «δεν εξέταζαν τον ανωτέρω μάρτυρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΠΔ, με υποβολή ερωτήσεων από τους εισαγγελείς και καταχώρηση απαντήσεων του εξεταζόμενου, αλλά αυτός εισέφερε το κείμενο της κατάθεσής του με USB σε αυτούς… Επίσης, οι κατηγορούμενοι, ως εκ της θέσεώς τους έχοντας πρόσβαση στα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία οι ίδιοι συνέλεγαν, γνωστοποίησαν στον Βαξεβάνη Κωνσταντίνο το περιεχόμενο των από 27/11/2018 και 28/11/2018 καταθέσεων του μάρτυρα υπό την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης, με τις οποίες ο τελευταίος ενέπλεκε, ως μεσάζοντα, σε δωροδοκία πολιτικών προσώπων τον προστατευόμενο μάρτυρα Νικόλαο Μανιαδάκη, που αποτελούσαν προσωπικά δεδομένα που αφορούσαν τον Νικ. Μανιαδάκη».

Μόνο που πρόκειται για τα ίδια πραγματικά περιστατικά βάσει των οποίων το δικαστικό συμβούλιο εξέδωσε το αμετάκλητο βούλευμά του και αρχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες εναντίον των τριών πρώην εισαγγελέων διαφθοράς. Δηλαδή οι επίμαχες κατηγορίες είχαν στην πραγματικότητα ήδη κριθεί από ανώτατους δικαστές.

Οσα συγκλονιστικά αποκάλυψε το Documento την περασμένη Κυριακή αναφορικά με το πώς επιχειρήθηκε να διωχθούν εκδικητικά και πάλι οι τρείς πρώην εισαγγελείς Διαφθοράς, οδήγησαν στην ανακοίνωση ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά δεν δέχθηκε την εισαγγελική πρόταση και απήλλαξε τους κατηγορούμενους.

Για ακόμη μια φορά, η τρομοκράτηση αυτών που τόλμησαν να ερευνήσουν το τεράστιο σκάνδαλο Novartis, έπεσε στο κενό…

Πηγή: Documento

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)