to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 10.01.2023

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Αναγκαίο να πάμε στη Χάγη το ζήτημα των χωρικών υδάτων

«Είναι ανάγκη να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Δικαστήριο του Αμβούργου για το Δίκαιο της Θάλασσας για το βασικό ζήτημα της διευθέτησης των διαφορών μας για τα χωρικά ύδατα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 FM


«Το να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια είναι δικαίωμα που πηγάζει από το δίκαιο της θάλασσας. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το απεκδυθούμε. Κάποια στιγμή, τότε που θα θεωρήσουμε ότι μας συμφέρει ως χώρα, θα επεκτείνουμε τα 12 μίλια και στην Κρήτη και θα δούμε τι γίνεται στο Αιγαίο .

Το δικαίωμα που έχει ο κ. Ακάρ είναι να δεχτεί να υπάρξει ένα συνυποσχετικό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πάνω στο βασικό ζήτημα των χωρικών υδάτων και να πάμε σε ένα διεθνές δικαστήριο είτε της Χάγης είτε του Αμβούργου, να το λύσουμε και να δεχτούμε όλοι τη λύση που θα δώσει.

Σχετικά με το πώς εξελίσσεται η υπόθεση με τα F-16 φαίνεται πως η Τουρκία  θέλει δύο πράγματα, το ένα είναι να αναβαθμίσει ένα κομμάτι του υπάρχοντος στόλου των μαχητικών της σε VIPER και το δεύτερο να αγοράσει καινούργια F-16 στην ουσία VIPER, για να τα εντάξει στη δύναμή της.

Ως αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία, γιατί ακριβώς η Τουρκία λειτουργεί σε σχέση με την Ελλάδα και με την Κύπρο παράνομα.

Δηλαδή έχουμε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, έχουμε συνεχείς λεκτικές απειλές και έχουμε και ένα αφήγημα απειλητικό.

Όσο αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Συρίγου σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ σχετικά με τα F-16, προκαλεί απορία ότι ακόμα και αρκετές ημέρες μετά εξακολουθούν να μην αποδοκιμάζονται από την κυβέρνηση και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας

Η δήλωση του κου Συρίγου, ήταν λάθος διότι η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει μπλοκάρει την πώληση και την αναβάθμιση και ξαφνικά εμφανίζεται να είναι θετική» είπε σχετικά με τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)