to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 09.01.2023

Πολιτική

Λάσπη και χυδαιότητες Πλεύρη μετά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους Φαρμακοποιούς

Τεράστια η ενόχληση του Θάνου Πλεύρη από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής


Βαθύτατα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Θάνος Πλεύρης από τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με επικεφαλής τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Λουράντο. Ο υπουργός Υγείας κατέφυγε σε φτηνές δικαιολογίες για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα στη χώρα, ενώ εξαπέλυσε χυδαία επίθεση μέχρι και στον Κωνσταντίνο Λουράντο.

Προσπαθώντας να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα –ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα– ο υπουργός επανέλαβε τα γνωστά περί εισαγόμενης κρίσης και εξαπέλυσε ξανά επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Πλεύρης επέλεξε να απαντήσει με υψηλούς τόνους στον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως «είναι κατώτερος των περιστάσεων» και πως «λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση». Δήλωσε επίσης πως «σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν  μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα δεν υπήρξε ανεύθυνη αντιπολίτευση να προσπαθεί και από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα να κερδίσει μικροκομματικά».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πλεύρης λησμονεί πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αυτή που καλείται να δώσει λύση σε ένα φλέγον θέμα που αφορά χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που έχουν ανάγκη.

«Το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων μαστίζει το σύνολο των κρατών και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. με πολύ πιο ακριβά φάρμακα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα. Η απουσία πρώτων υλών έχει υποχρεώσει χώρες να απαγορεύσουν πώληση συγκεκριμένων δραστικών, να βάλουν πλαφόν στην αγορά φαρμάκων και να βρίσκεται σε κίνδυνο η  επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία τους», δήλωσε καταρχάς ο υπουργός. 

Αναφερόμενος στη χώρα μας και τις ενέργειες της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα «αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά και χάρη στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Ήδη από το καλοκαίρι νομοθετήσαμε για τη διασφάλιση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, διατάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.  Έχουμε διασφαλίσει την πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας και μέσω έκτακτων εισαγωγών και υποκατάστασης με τα ελληνικά γενόσημα αντιμετωπίζουμε και τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία. Παράλληλα έχουμε επιβάλλει την μεγαλύτερη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έχουμε ήδη κλείσει φαρμακαποθήκες που δεν συμμορφώνονται και οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συνεχίζονται».

Σε ανάλογο ύφος ισχυρίστηκε πως «λαμβάνουμε λοιπόν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των πολιτών και την ομαλοποίηση της αγοράς».

Επικεντρώνοντας στα πυρά του προς τον Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Προκαλεί δε εντύπωση ότι αναφέρεται σε κερδοσκοπία, τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο ίδιος ως κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προς όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα μέτρο εξοικονόμησης από τα ακριβά φάρμακα που εξασφάλισαν για το δημόσιο πάνω από 450 εκατ. εκπτώσεις. Η επιλογή του να συναντηθεί όχι με το σύνολο των θεσμικών εταίρων, αλλά με τον απερχόμενο πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών δείχνει ότι αναπολεί τους ανθρώπους που του υπόσχονταν ότι τα φαρμακεία θα είναι εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κομματικό του όφελος σε βάρος της δημόσιας υγείας».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δείχνει ανοχή στην κερδοσκοπία των φαρμακαποθηκών και τις παράλληλες εξαγωγές. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες που καταγράφεται τόσο μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι το πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με:

  • ελέγχους στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες

  • με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο φάρμακο.

Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Πλεύρη:

«Το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων μαστίζει το σύνολο των κρατών και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ με πολύ πιο ακριβά φάρμακά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα.

Η απουσία πρώτων υλών έχει υποχρεώσει χώρες, να απαγορεύσουν πώληση συγκεκριμένων δραστικών, να βάλουν πλαφόν στην αγορά φαρμάκων και να βρίσκεται σε κίνδυνο η επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία τους

Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και χάρη στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Ήδη από το καλοκαίρι νομοθετήσαμε για τη διασφάλιση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, διατάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.

Έχουμε διασφαλίσει την πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας και μέσω έκτακτων εισαγωγών και υποκατάστασης με τα ελληνικά γενόσημα αντιμετωπίζουμε και τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Παράλληλα έχουμε επιβάλλει την μεγαλύτερη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έχουμε ήδη κλείσει φαρμακαποθήκες που δεν συμμορφώνονται και οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συνεχίζονται.

Λαμβάνουμε λοιπόν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των πολιτών και την ομαλοποίηση της αγοράς.

Σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα δεν υπήρξε ανεύθυνη αντιπολίτευση να προσπαθεί και από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα να κερδίσει μικροκομματικά.

Ο κ. Τσίπρας για μία ακόμη φορά είναι κατώτερος των περιστάσεων. Λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση.

Προκαλεί δε εντύπωση ότι αναφέρεται σε κερδοσκοπία, τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο ίδιος ως κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προς όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα μέτρο εξοικονόμησης από τα ακριβά φάρμακα που εξασφάλισαν για το δημόσιο πάνω από 450 εκ. εκπτώσεις.

Η επιλογή του να συναντηθεί όχι με το σύνολο των θεσμικών εταίρων αλλά με τον απερχόμενο πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών δείχνει ότι αναπολεί τους ανθρώπους που του υπόσχονταν ότι τα φαρμακεία θα είναι εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κομματικό του όφελος σε βάρος της δημόσιας υγείας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)