to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 07.01.2023

Πολιτική

Εξαγγέλλουν φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου: Κυβέρνηση και Θεοδωρικάκος ζηλέψανε τον Τραμπ

Δεν έμαθε τίποτα η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού - Από τα πλωτά φράγματα του Μηταράκη μέχρι τον φράχτη του Θεοδωρικάκου στον Έβρο, το «μπλοκ» Μητσοτάκη «στολίζει» την αναποτελεσματικότητά του με επικοινωνιακά σόου, επενδύοντας στο δόγμα της αποτροπής και του θανάτου στα ελληνικά σύνορα


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αποκάλυψε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κατασκευάσει φράκτη σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου.

«Έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ και είναι ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να το υλοποιήσει, να κατασκευαστεί φράχτης σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, δηλαδή στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία, το οποίο είναι ένα μήκος συνολικό που μπορεί να κατασκευαστεί ο φράχτης, ακόμα 140 χιλιόμετρα» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας: «Η άμεση απόφαση που υπάρχει είναι η κατασκευή των πρώτων 35 χιλιομέτρων στο κεντρικό σημείο με προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας [...] Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, είμαστε απολύτως έτοιμοι και περιμένουμε την τυπική έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να κάνουμε έναν γρήγορο και άμεσο διαγωνισμό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν, απορρίπτει με ψυχραιμία και απόλυτη αποφασιστικότητα τις προκλήσεις. Η τουρκική ηγεσία γνωρίζει ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πατρίδα μας έχει ενισχυθεί σε καθοριστικό βαθμό στρατηγικά, στρατιωτικά, είναι αξιοσέβαστη και κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να απειλήσει, ούτε ένα χιλιοστό ελληνικής γης, αέρα ή θάλασσας. Επομένως, όπου και αν πάνε τις προκλήσεις τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να κάνουν το παραμικρό».

Λίγο πριν τις εκλογές αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξανασχοληθεί με το προσφυγικό, τη στιγμή που τα τελευταια τέσσερα χρόνια το Υπουργείο Μετανάστευσης βγάζει διθυραμβικές ανακοινώσεις για μειώσεις των μεταναστευτικών ροών.

Ενδεικτικά, λίγες από τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Μετανάστευσης. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, λοιπόν, δεν υπάρχει πλέον μεταναστευτική κρίση. Ο φράχτης στον Έβρο έρχεται σαν αντιπερισπασμός που θα ικανοποιήσει προεκλογικά το ακροδεξιό ακροατήριο της κυβέρνησης. 

Να σημειωθεί ότι η  πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ακολουθεί τον «δρόμο» της αποτροπής και της καταστολής στα σύνορα, εντείνει τα φαινόμενα βίας, δημιουργώντας ένα «πεδίο δόξης λαμπρό» για επαναπροωθήσεις και θανατηφόρα ατυχήματα. 

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η λογική αυτή συγκροτεί ένα πρόβλημα που οδήγησε μέχρι και στην παραίτηση του επικεφαλής της Frontex πριν λίγο καιρό. Τα δεδομένα αυτά δεν «συγκινούν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία την ίδια στιγμή που «υφαίνει» το succes story της για την διαχείριση της στο προσφυγικό, αποφασίζει να αντιγράψει ένα από τα πιό αντιδραστικά σχέδια του ακροδεξιού Τραμπ, επισφραγίζοντας την αναποτελεσματικότητα της. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)