to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:19 | 06.01.2023

Διεθνή

Μακρόν: Τα επόμενα χρόνια θα ενταθούν τα προβλήματα στον τομέα της υγείας

Αντιμέτωπο με πολλά προβλήματα είναι το γαλλικό σύστημα υγείας σύμφωνα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τα οποία θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια - Η πανδημία έφερε παραιτήσεις υγειονομικού προσωπικού


(Ludovic Marin/AFP)

Τα προβλήματα στον τομέα της υγείας στη Γαλλία, που δίνει μάχη με γεμάτα από ασθενείς νοσοκομεία, αλλά και με την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στις αγροτικές περιοχές, είναι ενδεχόμενο να ενταθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια ενός πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του προς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν βρέθηκε, σήμερα, Παρασκευή, στο Centre Hospitalier Sud Francilien, στο Corbeil-Essonnes, για να εκφράσει τις ευχές του στους επαγγελματίες υγείας, τόσο στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο όσο και στους ιδιώτες. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά μετά την είσοδό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ωστόσο φαίνεται πως τον ανάγκασε να το κάνει η ανάγκη να καταλαγιάσει μια γενική γκρίνια, τόσο στα νοσοκομεία όσο και μεταξύ των πολιτών.

«Υπάρχουν αιτήματα που έχουν βάση, που έχουν τη δική τους νομιμότητα και που πρέπει να τα ακούσουμε», παραδέχτηκε ο αρχηγός του κράτους κατά την άφιξή του στην περιοχή, ενώ υπενθύμισε ότι έχουμε τη «συλλογική ευθύνη» να επιτρέψουμε στους Γάλλους να «βρουν μια απάντηση για τους εαυτούς τους, τα παιδιά τους, τους γονείς τους».

«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που θα γίνει χειρότερη αναφορικά με τα δημογραφικά δεδομένα στον τομέα της υγείας», είπε ο Μακρόν δίνοντας έμφαση στον γηρασμένο πληθυσμό της Γαλλίας, που σημαίνει ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών συνταξιοδοτούνται, χωρίς να γίνεται αντικατάστασή τους από έναν ίσο αριθμό καταρτισμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο τομέας της υγείας στη Γαλλία υποφέρει κατά τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία COVID-19 να έχει εντείνει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα ιατρεία. Στη διάρκεια της πανδημίας αρκετοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προτίμησαν να παραιτηθούν εντείνοντας το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε την οργάνωση του χρόνου εργασίας», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας την «υπερκαθυστερημένη» εφαρμογή του 35ωρου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας και ένα σύστημα που «λειτουργεί μόνο με υπερωρίες». Προς ικανοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι υπέρ του διαμοιρασμού της διοίκησης των νοσοκομείων, ενώ δέχτηκε ένα ακόμη αίτημά τους: την επιστροφή της υπηρεσίας ως κεντρικής μονάδας λήψης αποφάσεων, όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα και τα προγράμματα γιατρών και νοσηλευτών. «Μέχρι την 1η Ιουνίου, κάθε νοσοκομείο πρέπει να έχει προσαρμόσει την οργάνωσή του σε επίπεδο τμήματος», επέμεινε. Παρ' όλα αυτά, ο Μακρόν δεν πρόσφερε καμία λύση όσον αφορά το θέμα των μαζικών προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών, κάτι που θα έλυνε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων.

Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών της υγείας. Ενώ τα συνδικάτα και οι ασφαλιστικές εταιρείες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την ιατρική σύμβαση, περισσότεροι από χίλιοι ιδιώτες γιατροί διαδήλωσαν αυτή την Πέμπτη στο Παρίσι για να πετύχουν τον διπλασιασμό της αμοιβής των υπηρεσιών τους, μετά από κάλεσμα της συλλογικότητας «Γιατροί για το αύριο», που υποστηρίζεται από πολλά συνδικάτα.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του για τον τομέα της υγείας, ο Μακρόν είπε ότι η αύξηση των αποδοχών από μόνη της δεν επαρκεί ώστε η ιατρική και νοσηλευτική εργασία να γίνει πιο ελκυστική, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για την επίσπευση των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων παραγόντων στο σύστημα της υγείας στη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Libération

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)