to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 06.01.2023

Πολιτική

Θεανώ Φωτίου: «Η παιδική κακοποίηση απαιτεί αφύπνιση της κοινωνίας»

«Η νέα κυβέρνηση θα έχει πολλή δουλειά στον τομέα του παιδιού» δήλωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και μίλησε για «μετατόπιση από ένα αστυνομοκεντρικό και ποινικό σε ένα κοινωνικό μοντέλο που θα βασίζεται στην εκπαίδευση»


Καλεσμένη στο Κόκκινο (105,5) και τον δημοσιογράφο Θανάση Λαζαρίδη, η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου, τόνισε τα εξής:

«Η κυβέρνηση κάνει ζημιά σε πολλά πράγματα, κάποια εκ των οποίων δημιουργούν αόρατα ρήγματα στην κοινωνία. Έχουν διαρραγεί στην κοινωνία οι αναστολές. Έχει υπονομευτεί το αίσθημα ότι υπάρχει ελπίδα και ότι το κακό θα τιμωρηθεί» επισήμανε η κ. Φωτίου για να προσθέσει: «Και από την άλλη, ποια μηνύματα παίρνει η κοινωνία όταν βλέπει μια επίδειξη θράσους και καπηλείας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Σπίτι του Παιδιού, που το πολέμησε λυσσαλέα; Πρέπει να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαιοσύνης. Ότι υπάρχει δικαιοσύνη για όλους, ότι το καλό θα θριαμβεύσει και το κακό θα τιμωρηθεί».

Η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι η διάρρηξη της συλλογικής ευθύνης είναι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα και αναρωτήθηκε: «Πώς γίνεται κάθε φορά που ακούμε για ένα περιστατικό κακοποίησης, πολλές φορές της διπλανής πόρτας, να πέφτουμε από τα σύννεφα; Έχουμε κλείσει ερμητικά τα μάτια και τα αυτιά μας και έχουμε βυθιστεί στην ιδιωτικότητά μας. Αυτό είναι ο νεοφιλελευθερισμός: ιδιωτικότητα, ιδιωτικοποίηση των πάντων, έλλειψη συλλογικότητας».

Είναι λοιπόν αναγκαίο τόνισε «μια προοδευτική κυβέρνηση να ξαναφέρει στο φως την ελπίδα, να δημιουργηθούν νέες συλλογικότητες. Και να τελειώσει αυτή η υπερπροβολή της κακοποίησης που γίνεται από τα ΜΜΕ, είτε αφορά ιδρύματα, είτε το παιδί του Κολωνού, ή το βιασμό του 15χρονου από τους συμμαθητές του. Η υπερπροβολή δημιουργεί αίσθηση κανονικότητας τέτοιων φαινομένων στα νέα παιδιά».

Για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, η αναπλ. τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης υποστήριξε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έφερε Εθνικό Σχέδιο κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων με fast truck διαδικασίες στη Βουλή επειδή η υπόθεση της 12χρονης απασχολούσε την κοινωνία».

Αναφορικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ζητήματα που αφορούν το παιδί, η κ. Φωτίου είπε ότι «η νέα κυβέρνηση θα έχει πολλή δουλειά στον τομέα του παιδιού. Εμείς προτείνουμε μετατόπιση από ένα μοντέλο αστυνομοκεντρικό και ποινικό σε ένα κοινωνικό μοντέλο που βασίζεται στην εκπαίδευση, σε καμπάνια ότι το παιδί της διπλανής πόρτας είναι και δικό μας παιδί.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει ότι ένα ολοκληρωμένο Εθνικό σχέδιο δράσης για την Κακοποίηση Ανηλίκων περιλαμβάνει πέντε πεδία πολιτικών: α) Πρόληψη, β) Έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση και διάγνωση περιστατικών. Είχαμε φτιάξει 100 Κέντρα Στήριξης Οικογένειας το 2018 που είχαν χρηματοδοτηθεί από ΕΣΠΑ και ήταν αναπόσπαστο μέρος της κοινότητας στους Δήμους ώστε να απευθύνονται οι οικογένειας με προβλήματα σε ειδικούς - τα πάγωσε η ΝΔ, γ) Προστασία του παιδιού θύματος κατά τη νομική διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών, δ) Ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση του παιδιού θύματος και ε) Ειδικά μέτρα για παιδιά σε φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και αναπηρία. Στις ρωγμές της αθλιότητας εμφυλοχωρεί η παιδική και σεξουαλική κακοποίηση.

»Τέλος, θα κάνουμε 300 ανεξάρτητες διεπιστημονικές μονάδες αναφοράς και ανίχνευσης περιστατικών κακοποίησης, που θα λειτουργούν τουλάχιστον μία ανά Δήμο. Για όλα τα παραπάνω όμως, είναι απαραίτητο να υπάρχει Εθνικός Ψηφιακός Μηχανισμός ώστε να παρακολουθούνται τα περιστατικά κακοποίησης σε πραγματικό χρόνο και να μη χάνονται ανάμεσα στις υπηρεσίες».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)