to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 05.01.2023

Πολιτική

Μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα και στην Ελλάδα

Στην κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε να εφαρμοστούν οι συστάσεις της ΕΕ και θα απαιτούνται από τους ταξιδιώτες από την Κίνα αρνητικά τεστ 48 ωρών πριν την αναχώρηση, ενώ θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας.


Όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το 48ωρο τεστ θα απαιτείται από όσους έρχονται από την Κίνα είτε με απευθείας είτε με transit πτήσεις. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που ξεκίνησε στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα προστασίας από την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συσκέφθηκε ειδικότερα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά και τις αποφάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Μηχανισμού αντιμετώπισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IPCR).

Αποφασίστηκε η Ελλάδα να εφαρμόσει τις συστάσεις της ΕΕ.

Δεν θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος στα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς κάτι τέτοιο έχει πολλές τεχνικές δυσκολίες (δεν υπάρχουν πια ξενοδοχεία καραντίνας, δεν υπάρχει σύστημα monitoring κ.λπ.) ενώ και στην στην Ιταλία που εφαρμόζεται το μέτρο, αποδεικνύεται ανεφάρμοστο στην πράξη.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως, ύστερα από μία συνεδρίαση… θρίλερ του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η ισχυρή σύσταση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, να κάνουν τεστ κορονοϊού 48 ωρών και να φορούν μάσκα.

Οι διαβουλεύσεις, το απόγευμα της Τετάρτης (04.01.2023), διήρκησαν περίπου έξι ώρες. Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας της ΕΕ κατέληξαν σε ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ από τους επιβάτες 48 ώρες πριν από την αποχώρησή τους από την Κίνα. Σύμφωνα με το Associated Press, «η ΕΕ αναφέρει ότι τα 27 κράτη – μέλη “ενθαρρύνονται έντονα” να επιβάλουν προ της αναχώρησης επιβατών από την Κίνα, τεστ COVID-19».

Την Τρίτη είχε προηγηθεί ακόμα μία συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων του τομέα της Υγείας, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τάχθηκαν υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση.

Κυρίαρχο το νέο στέλεχος στις ΗΠΑ, ανησυχία για την Κίνα

Σημειωτέον ότι παγκόσμια ανησυχία προκαλεί και η νέα άκρως μεταδοτική υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 της Όμικρον, που εξαπλώνεται ραγδαία, ιδίως στις ΗΠΑ. Η παραλλαγή αυτή όμως δεν είναι κυρίαρχη στην Κίνα, όπου οι περισσότερες μολύνσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον.

Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό - αν και όχι βέβαιο - ότι η ΧΒΒ.1.5 θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα Covid-19 έως το τέλος Ιανουαρίου. Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, όπως δήλωσε στο BBC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΧΒΒ.1.5 μπορεί να διασπάσει μαζικά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νόσου Covid-19.

Την ίδια στιγμή, η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στην Κίνα των 1,41 δισεκ. κατοίκων έχει προκαλέσει ανησυχία στον κόσμο ολόκληρο κι ενέτεινε τον σκεπτικισμό για τα δεδομένα που ανακοινώνονται, καθώς οι επίσημοι αριθμοί ελάχιστα έχουν αυξηθεί παρότι νοσοκομεία, νεκροτομεία και γραφεία τελετών έχουν κατακλυστεί.

Αναφορικά με τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19, ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε χθες πως αυτά δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από τη νόσο.

Οι δύο λόγοι που απειλεί την Ελλάδα ο κορονοϊός από την Κίνα

Ο πρώτος είναι τα φάρμακα. Μπορεί σήμερα οι ελλείψεις φαρμάκων να εντοπίζονται σε μερικά παιδιατρικά σκευάσματα, όμως ας μην ξεχνάμε ότι αυτό προκλήθηκε λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις λοιμώξεις γρίπης και κορονοϊού στα παιδιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τι θα γίνει αν νοσήσει εκατονταπλάσιος αριθμός, όχι μόνο παιδιών, αλλά και ενηλίκων στην Κίνα;

Το πιθανότερο σενάριο είναι να εξαφανιστούν πάρα πολλά φάρμακα και αυτή τη φορά όχι μόνο από τα ράφια των φαρμακείων, αλλά και από τα νοσοκομεία.

Κι αυτό διότι η Κίνα θα κρατήσει τις πρώτες ύλες που παράγει για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση εντός της χώρας.

Ως εκ τούτου, τα εργοστάσια φαρμάκων στην Ευρώπη θα μείνουν χωρίς πρώτες ύλες και δεν θα μπορούν να παρασκευάσουν, ούτε απλά φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη, ούτε σύνθετα, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Και αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρουμε να το αποφύγουμε.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο τουρισμός. Όχι, κανένας επιστήμονας δεν φοβάται την υπερμετάδοση, διότι υπάρχει επαρκές επίπεδο συλλογικής ανοσίας.

Το πρόβλημα αναμένεται να προκαλέσουν οι τουρίστες από την Κίνα με κορονοϊό που θα εκδηλώσουν βαριά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας ευρωπαϊκής χώρας, και θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ακόμη και αν είναι ασφαλισμένοι, δεν υπάρχει ικανός αριθμός κλινών για να νοσηλευτούν.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας το 50% των κλινών Covid και non-Covid είναι κατειλημμένο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να χτυπήσει τους ενηλίκους το σφοδρό κύμα της εποχικής γρίπης.

Άρα, αν σε αυτή τη φάση νοσηλευτούν μαζικά τουρίστες που έρχονται με κορονοϊό στη χώρα μας, ενδέχεται να καταρρεύσει το ΕΣΥ.
______________________

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)