to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 04.01.2023

Οικονομία

Στ. Αραχωβίτης: Απαιτείται άμεση και δίκαιη εκτίμηση κάλυψη της ζημιάς των ελαιοπαραγωγών από το γλοιοσπόριο

Το γλοιοσπόριο, ευνοούμενο από τις καιρικές συνθήκες, τη σχετική αποτυχία των προγραμμάτων δακοκτονίας και από την καθυστέρηση στη συγκομιδή, που οφείλεται στην έλλειψη εργατικών χεριών, λόγω των χειρισμών και των ιδεοληπτικών εμμονών της κυβέρνησης, προσβάλλει τις αμάζευτες ελιές σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου (Μεσσηνία και Λακωνία), της Κρήτης αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας.


Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης, τονίζει συγκεκριμένα:

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, η παρατεταμένη ανομβρία, η έντονη υγρασία που επικρατούν και η σχετική αποτυχία του προγράμματος δακοκτονίας, λόγω της αβλεψίας της κυβέρνησης να προμηθευτεί ευρύτερη γκάμα φαρμάκων τη φετινή περίοδο συγκομιδής της ελιάς, έρχονται να υπενθυμίσουν την κλιματική κρίση που επελαύνει και να ανατρέψουν τις προβλέψεις  για μια καλή ελαιοκομική χρονιά, με ιδιαίτερα υψηλές τιμές στο λάδι και την ελιά.

Το γλοιοσπόριο, ευνοούμενο από τις παραπάνω συνθήκες και από την καθυστέρηση στη συγκομιδή, που οφείλεται στην έλλειψη εργατικών χεριών, λόγω των χειρισμών και των ιδεοληπτικών εμμονών της κυβέρνησης, προσβάλλει τις  αμάζευτες ελιές σε αρκετές περιοχές τόσο της Πελοποννήσου (Μεσσηνία και Λακωνία), της Κρήτης αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας. Αναφορές μιλούν ακόμη και για ελιές που έχουν ήδη μουμιοποιηθεί, ενώ η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου υποβαθμίζεται όσο προχωρά η συγκομιδή και αυξάνεται η προσβολή.

Είναι αποκλειστική ευθύνη του ΥπΑΑΤ ν' αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να εκτιμηθεί έγκαιρα το μέγεθος της ζημιάς από το γλοιοσπόριο και να ενεργοποιηθούν τα κατάλληλα εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, εθνικά ή ευρωπαϊκά, για να καλυφθεί η οικονομική ζημιά.

Υπενθυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία ότι οι παραγωγοί προσέβλεπαν ακριβώς στην ικανοποιητική ποιότητα λαδιού και την αντίστοιχη τιμή για να ορθοποδήσουν από την οικονομική κατάρρευση, στην οποία οδηγούνται, χάρις στις ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές επιλογές της Κυβέρνησης για τον έλεγχο της ακρίβειας και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Την καλούμε να μην οδηγήσει σε οικονομική εξόντωση τους ελαιοπαραγωγούς, και έστω αυτή τη φορά, να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να εκτιμηθεί και να καλυφθεί σωστά και δίκαια η ζημιά των παραγωγών από το γλοιοσπόριο.

Η δήλωση του Στ. Αραχωβίτη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)