to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:17 | 03.01.2023

Διεθνή

Εισήγηση για υποχρεωτικά τεστ για τους Κινέζους πανευρωπαϊκά

Πρόταση για αρνητικό τεστ για όσους Κινέζους ταξιδέψουν προς χώρες της Ε.Ε. από την Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Ένωσης - Αντίμετρα προαναγγέλλει το Πεκίνο - Σε τροχιά σύγκρουσης Ε.Ε.-Κίνα, εν μέσω αποκαλύψεων για τα αυξημένα κρούσματα


Πρόταση για αρνητικό τεστ για όσους Κινέζους ταξιδέψουν προς χώρες της Ε.Ε. κάνει η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Ένωσης, καθώς η αλλαγή πλεύσης του Πεκίνου μετά την «πολιτική μηδενικών κρουσμάτων», έφερε έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού και, πλέον, όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν μέτρα κατά των Κινέζων ταξιδιωτών.

Πρόταση για διενέργεια τεστ σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Αύριο είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Ε.Ε., καθώς τα κράτη-μέλη δεν έχουν καταφέρει, ακόμη, να βρουν κοινή γραμμή για το ζήτημα.

Ωστόσο, σήμερα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε. για τον κορονοϊό με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάσσεται υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν την αναχώρησή τους από την Κίνα με προορισμό την Ένωση. Τονίστηκε, παράλληλα, η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση, αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά τα τεστ και τους εμβολιασμούς, συζήτηση σχετικά με την ανάγκη αρνητικού τεστ για τους επιβάτες από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων θα δοθεί αύριο στην προγραμματισμένη συνάντηση της ομάδας έκτακτης ανάγκης του Συμβουλίου (IPCR) για την ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του COVID-19 στην Κίνα και τη συζήτηση πιθανών μέτρων της Ε.Ε. που πρέπει να ληφθούν με συντονισμένο τρόπο. Ο IPCR είναι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων του Συμβουλίου, πρόκειται για ένα «εργαλείο» που διαθέτει η Προεδρία για το συντονισμό της πολιτικής δράσης για την αντιμετώπιση σημαντικών διατομεακών και πολύπλοκων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών πράξεων.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνοντας ότι «η ενότητα της Ε.Ε. παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της Covid».

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι οι δράσεις για τις οποίες υπήρξε σύγκλιση είναι:

  • Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα
  • Ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων
  • Αυξημένη εσωτερική επιτήρηση

Τελευταία χώρα που μπήκε στη συγκεκριμένη λίστα είναι η Μεγάλη Βρετανία, που θα αρχίσει να ζητά από αύριο αρνητικό τεστ covid για τους Κινέζους που θέλουν να μπουν στη χώρα. Ανάμεσα στα κράτη που έχουν επιβάλει ή θα επιβάλλουν κάποιο είδος περιορισμού σε ταξιδιώτες από την Κίνα βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Κατάρ, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.

Αντίμετρα προαναγγέλλει το Πεκίνο

Σήμερα, πάντως, ήρθε η πρώτη αντίδραση από την Κίνα στις τελευταίες εξελίξεις, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να κάνει εκφράζει την αντίθεση της χώρας του σε αυτά τα μέτρα, χαρακτηρίζοντάς τα παράλογα. Παράλληλα, προανήγγειλε αντίμετρα από την Κίνα.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις προσπάθειες χειραγώγησης των μέτρων COVID για πολιτικούς σκοπούς και θα λάβουμε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάο Νινγκ.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν.. συμμερίζεται την ανησυχία που εκφράζεται σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμώντας πως η κατάσταση δεν είναι τόσο τρομακτική, όμως έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τα αποτελέσματα σε κρούσματα και θανάτους που ανακοινώνουν. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι την Πρωτοχρονιά δεν ανακοινώθηκε κανένας θάνατος, ενώ την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε μόλις μία απώλεια.

Εκτιμήσεις για εκατομμύρια κρούσματα στην Κίνα

Ωστόσο ξένα δημοσιεύματα παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την κατάσταση αναφορικά με τα κρούσματα Covid-19 στην Κίνα και την ιλιγγιώδη αύξησή τους την περίοδο αυτή. 

Η κατακόρυφη αύξηση των λοιμώξεων ήρθε μετά την απότομη χαλάρωση των επί χρόνια σκληρών περιορισμών τον περασμένο μήνα, με ελάχιστη προειδοποίηση ή προετοιμασία από την πλευρά της πολιτείας. Ο Τσεν Ερζέν, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Ρουιτζίν της Σαγκάης και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων της πόλης μπορεί να έχει μολυνθεί.

«Τώρα η εξάπλωση της επιδημίας στη Σαγκάη είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να έχει φτάσει στο 70% του πληθυσμού, δηλαδή 20 έως 30 φορές περισσότερο από ό,τι τον Απρίλιο και τον Μάιο», δήλωσε στο στούντιο Dajiangdong, που ανήκει στο People's Daily. Η Σαγκάη υπέστη ένα εξαντλητικό δίμηνο lockdown από τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου πάνω από 600.000 κάτοικοι μολύνθηκαν και πολλοί μεταφέρθηκαν σε κέντρα μαζικής καραντίνας.

Ωστόσο τώρα, η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλη την πόλη και οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι μολύνσεις θα κορυφωθούν στις αρχές του 2023. Σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, η Τιαντζίν, η Τσονγκίνγκ και η Γκουανγκζού, οι Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας έχουν υποδείξει ότι το κύμα έχει ήδη κορυφωθεί.

Ο Τσεν πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο του στη Σαγκάη έβλεπε καθημερινά 1.600 εισαγωγές έκτακτης ανάγκης -διπλάσιος αριθμός από τον αριθμό πριν από την άρση των περιορισμών- με το 80% από αυτούς να είναι ασθενείς με Covid.

«Περισσότερα από 100 ασθενοφόρα φτάνουν στο νοσοκομείο κάθε μέρα», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι περίπου οι μισές από τις επείγουσες εισαγωγές είναι ευάλωτα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Στο νοσοκομείο Tongren στο κέντρο της Σαγκάης, οι δημοσιογράφοι του AFP αναφέρουν ότι ασθενείς δέχονται ιατρική φροντίδα έξω από την είσοδο της του κτηρίου, το οποίο είναι αποκλεισμένο.

Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί ο κορονοϊός στην Κίνα;

Όχι πολύ αξιόπιστα στοιχεία, τμηματικές εκτιμήσεις και ανησυχία για την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών: η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια έξαρση της covid-19 μετά την άρση των αυστηρών υγειονομικών περιορισμών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε πολλές χώρες.

Το Πεκίνο το έχει παραδεχθεί: μετά την κατάργηση στις αρχές Δεκεμβρίου των διαγνωστικών τεστ για την covid, τα οποία μέχρι τότε γίνονταν σε μεγάλη κλίμακα, είναι πλέον «αδύνατο» να καταγραφεί με ακρίβεια ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας έπαψε να δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους από covid. Έκτοτε, το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έχει αναλάβει να το πράττει, αλλά από την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώνει τα στοιχεία μία φορά τον μήνα.

Οι αρχές πρόσφατα τροποποίησαν τα κριτήρια για τους θανάτους που οφείλονται σε covid. Έτσι από τις 7 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί μόνο 15 θάνατοι από τη νόσο, σε σύνολο 1,4 δισ. κατοίκων.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό ασθενών από covid και νεκρών.

Οι κινεζικές αρχές παραδέχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι συγκεντρώνουν «πολύ λιγότερα» στοιχεία σε σχέση με την περίοδο που διεξάγονταν διαγνωστικά τεστ σε μεγάλη κλίμακα.

Για να «καλύψουν τα κενά» των στατιστικών στοιχείων, οι αρχές βασίζονται σε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις, στον αριθμό των επισκέψεων σε νοσοκομεία, στη ζήτηση για αντιπυρετικά φάρμακα και στις κλήσεις προς τη γραμμή άμεσης επέμβασης, όπως δήλωσε ο Γιν Ουενγού αξιωματούχος υπεύθυνος για τον έλεγχο των ασθενειών.

Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς, επικαλούνται την έλλειψη διαφάνειας στα κινεζικά δεδομένα για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να ζητούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ PCR.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)