to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 03.01.2023

Κοινωνία

Φρίκη στην Πάτρα: Έβαλαν φωτιά σε Ρομά αφού τον ανάγκασαν να πει τα κάλαντα στα γόνατα

Άγριο bullying υπέστη ένας άνδρας στην Πάτρα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς: τον έβαλαν να πει τα κάλαντα γονατιστός, τού έβαλαν φωτιά και τον βιντεοσκοπούσαν


Έρευνα διεξάγει η Ασφάλεια Πατρών μετά το ανατριχιαστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», σύμφωνα με το οποίο ένας 35χρονος Ρομά να αναγκάστηκε από ομάδα ατόμων, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του σε τοπική επιχείρηση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, να πει τα κάλαντα έχοντας πρώτα γονατίσει ενώ στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 35χρονο, ο οποίος κλήθηκε στην Ασφάλεια, προκειμένου να καταθέσει σχετικά με τα όσα ακριβώς έγιναν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Το περιστατικό, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», σημειώθηκε σε γνωστή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου, με τους δράστες να επιβάλλουν στον 35χρονο Ρομά που μπήκε στο κατάστημα για να τραγουδήσει το «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά», προκειμένου να δεχθούν να τους «τα πει», να γονατίσει πρώτα.

Στη συνέχεια και όπως φαίνεται και από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που κυκλοφόρησαν στα social media και δημοσίευσε η εφημερίδα, κάποιος από την ομάδα, έριξε εύφλεκτο υλικό στον αβοήθητο Ρομά και του έβαλε φωτιά, με τον ίδιο να παλεύει μόνος του για να σβήσει τις φλόγες. Ευτυχώς, τα κατάφερε, χωρίς να υποστεί εγκαύματα.

*Το left.gr δεν θα μεταδώσει το σχετικό video που διακινείται στο διαδίκτυο

Τι κατέθεσε στην Αστυνομία ο 35χρονος

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news ο ίδιος στην κατάθεσή του αρνήθηκε πως έπεσε θύμα επίθεσης με ρατσιστικά στοιχεία και μάλιστα τόνισε στους αστυνομικούς πως γνωρίζεται με τους καταγγελλόμενους έχοντας μαζί τους και επαγγελματική σχέση.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του tempo24.news διευκρίνισε, ως προς αυτό, πως προμηθεύεται από τη συγκεκριμένη επιχείρηση σίδερα τα οποία μεταπωλεί βγάζοντας όπως υποστήριξε μεροκάματο. Ως προς το επίμαχο περιστατικό ανέφερε οτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης πήγε στη συγκεκριμένη επιχείρηση για να πει τα κάλαντα. Πρόσθεσε πως γονάτισε όχι όπως υποστήριξε επειδή του το επέβαλλαν αλλά λόγω της αστάθειας που αισθανόταν συνεπεία της κατανάλωσης αλκοόλ. Παραδέχθηκε ωστόσο πως ένας εκ των παριστάμενων έτριξε στο έδαφος υγρό και έβαλε φωτιά, αλλά όπως είπε σε απόσταση 2,5 περίπου μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν ο ίδιος. Από την κατάθεση ωστόσο δεν διευκρινίζεται επιμελώς γιατί στις φωτογραφίες φαίνεται πως έχουν "αρπάξει" φωτιά σημεία του σώματός του. Για να διακριβωθεί αν φέρει τραυματισμό από φωτιά, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε νομότυπη έρευνα και σύμφωνα με πληροφορίες δεν προέκυψε πως έχει υποστεί εγκαύματα ή άλλου είδους τραυματισμό σε σημεία του σώματός του. Πρόσθεσε τέλος πως οι καταγγελλόμενοι του έδωσαν για τα κάλαντα 20 ευρώ. Κατέληξε δε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πως δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη κανενός εκ των καταγγελομένων.

Η Ασφάλεια Πατρών που διερευνά την υπόθεση θα αποστείλει σήμερα ή το αργότερο αύριο τη δικογραφία στον Εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει για το αν θα ασκηθεί δίωξη ως αυτεπάγγελτο αδίκημα.

ΕΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού»

Θέση για τη νέα αντιτσιγγανική βιαιότητα,  πήρε με ανακοίνωση η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. Στην ανακοίνωση η Συνομοσπονδία εκφράζει την οργή της, γίνεται λόγος για ρατσισμό και τονίζεται η ανάγκη η δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εδώ και κάποιες ώρες, μια φρικτή είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου:

Στην Πάτρα, 35χρονος Ρομ, που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα φαίνεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, δοκίμασε απλώς να πει τα κάλαντα σε επιχείρηση της περιοχής. Άτομα που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τον χλευάζουν, τον ανάγκασαν να γονατίσει, του πέταξαν εύφλεκτο υλικό και έπειτα έβαλαν φωτιά, ενώ παράλληλα τραβούσαν βίντεο τον βασανισμό του άτυχου Ρομ.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ.

Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο Ρομ ως άτομα και ως Συνομοσπονδία με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, έχει πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίζει να το κάνει, στηρίζοντας όσες και όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας και πέραν αυτής.

Ο αγώνας κατά του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων είναι ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά».

Αποτρόπαια η δημόσια διαπόμπευση του 35χρονου Ρομά

Αποτρόπαιο χαρακτήρισαν το περιστατικό οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε κοινή δήλωσή τους.

Ειδικότερα, ο Κώστας Μάρκου και η Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσαν πως «οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ  - ΠΣ θα παρακολουθούμε εντατικά την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης, γιατί είμαστε αξιωματικά αντίθετοι με τις ρατσιστικές συμπεριφορές και την ρατσιστική βία».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση: Βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ: Αποτρόπαια η δημόσια διαπόμπευση του 35χρονου Ρομά

tags: bullying

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)