to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:05 | 29.12.2022

Πολιτική

Κωμικές δηλώσεις Οικονόμου: Η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας

«Από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, οι επιδόσεις της χώρας μας είναι καλύτερες από τις επιδόσεις της Ισπανίας». Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χθεσινά δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου Τύπου που τονίζουν το χάος ανάμεσα στις πολιτικές των δύο χωρών.


   «Η Ισπανία μεταχειρίζεται μια σειρά από εργαλεία προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, οι επιδόσεις της χώρας μας είναι καλύτερες από τις επιδόσεις της Ισπανίας», υποστήριξε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε χθεσινά δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου Τύπου που τονίζουν το χάος ανάμεσα στις δύο χώρες.

   «Η ανεργία στην Ελλάδα έχει πέσει με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς απ' ό,τι στην Ισπανία. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτεροι απ' ό,τι στην Ισπανία. Η μείωση του χρέους στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην Ισπανία. Σε βασικά οικονομικά μεγέθη η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει πετύχει πολύ καλύτερες επιδόσεις για την πατρίδα και για την ελληνική κοινωνία από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας» πρόσθεσε.

   Ο Γ. Οικονόμου έκλεισε για ακόμα μία φορά την πόρτα στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, λέγοντας πως «υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες κατά πόσο θα απέδιδαν αυτού του είδους τα μέτρα, στο να περάσει αυτή η μείωση του ΦΠΑ στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή».

«Αν μειωθεί ο ΦΠΑ θα μπούμε σε μεγαλύτερες περιπέτειες»

 «Το έλλειμα των τριάμισι δισεκατομμυρίων που θα είχαμε αν μειωνόταν ο ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά όπως στην Ισπανία, θα μας έβαζε σε μεγαλύτερες περιπέτειες στις οποίες δε θέλουμε να επιστρέψουμε» τόνισε ο και δήλωσε ότι το έλλειμμα που θα προκύψει θα έπρεπε να καλυφθεί και αυτό σημαίνει «φόρους και επιβαρύνσεις για το σύνολο της κοινωνίας».

Επίσης υπεραμύνθηκε της επιταγής Market Pass λέγοντας πως το αποτύπωμα για τον καταναλωτή είναι μεγαλύτερο με το «Μarket pass» καθώς αν καταργούσαμε τον ΦΠΑ σε ορισμένα είδη το κέρδος για την τσέπη για παράδειγμα μιας οικογένειας με δύο παιδιά θα ήταν μικρότερο.

Δήλωσε δε ότι διατηρεί αμφιβολίες για το αν η ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ πράγματι θα περνούσε στην τσέπη του καταναλωτή, επιχείρημα που δεν ακούγεται πρώτη φορά από κυβερνητικό στέλεχος.

Αναφορικά με το καλάθι του νοικοκυριου, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «έχουμε πετύχει μείωση των τιμών».

Τέλος, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να λάβει μέτρα στήριξης, φορολογώντας τα υπερέσοδα από τον μεγάλο πλούτο, χωρίς να δημιουργεί επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτές θα γίνουν όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αρνούνται τη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μην βάλουν σε «περιπέτεια» τα υπερκέρδη λίγων

Τις πρωινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

«Ο κ. Οικονόμου προσπαθεί να πείσει πως η οικονομία θα μπει σε περιπέτειες αν μειώσει το ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως κάνουν μία σειρά από χώρες για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια με τελευταία την Ισπανία, αλλά δεν θα μπει σε περιπέτειες από το γαλάζιο πλιάτσικο με 8,5 δις. απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και φίλους της ΝΔ.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αδυνατεί να κατανοήσει την περιπέτεια επιβίωσης χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν βγάζουν πλέον ούτε το μισό μήνα με το εισόδημά τους. Το μόνο που κάνει είναι να αφήνει ανεξέλεγκτη εδώ και ενάμισι χρόνο την αισχροκέρδεια και να την επιδοτεί κιόλας με τα χρήματα των φορολογουμένων από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ. 

Αν λοιπόν ψάχνει πόρους η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να χρηματοδοτήσει τη μείωση του ΦΠΑ την ώρα που έρχονται νέες ανατιμήσεις ως και 20% στην αγορά, δεν έχει παρά να φορολογήσει τα πραγματικά υπερκέρδη δισεκατομμυρίων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων και των τραπεζών. 

Δεν θα το κάνει όμως, γιατί η πολιτική της είναι άδικη, υπέρ των λίγων και ισχυρών και σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση για δικαιοσύνη παντού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)