to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 29.12.2022

Διεθνή

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο άρχισαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα

Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για να αποκλιμακωθεί η ένταση.


Οι Σέρβοι του Κοσόβου, που αποκλείουν δρόμους στο βόρειο τμήμα του επί 19 ημέρες, συμφώνησαν να αρχίσουν να αίρουν τα οδοφράγματα από το πρωί, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έπειτα από συνάντηση με σέρβους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου στη σερβική πόλη Ράσκα, επιβεβαίωσε πως η άρση των οδοφραγμάτων θα ξεκινήσει το πρωί.

«Είναι μακρά διαδικασία, θα πάρει χρόνο», σημείωσε ο Βούτσιτς.

Συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, που μεσολαβούν στις συνομιλίες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εγγυήθηκαν πως οι Σέρβοι που έστησαν τα οδοφράγματα δεν θα αντιμετωπίσουν ποινές διώξεις.

Για πάνω από 20 χρόνια, το Κόσοβο αποτελεί πηγή εντάσεων ανάμεσα στη Δύση, μεγάλο μέρος της οποίας υποστήριξε την ανεξαρτησία του, και τη Ρωσία, που υποστηρίζει τη Σερβία στην προσπάθειά της να εμποδίσει την ένταξη της Πρίστινας σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ, το NATO και η ΕΕ απαίτησαν τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, καθώς οι αρχές στο Κόσοβο έκλεισαν τρίτη συνοριακή διέλευση χθες Τετάρτη και οι εντάσεις με τους Σέρβους της περιοχής ανέβηκαν περαιτέρω.

Η KFOR, η νατοϊκή αποστολή στο Κόσοβο, διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει «τον διάλογο» των πλευρών για να αποκλιμακωθεί η ένταση, έπειτα από πολυήμερα επεισόδια.

Τη Δευτέρα, το Βελιγράδι έθετε τον σερβικό στρατό στον «υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη».

Το Κρεμλίνο διέψευσε την κατηγορία του υπουργείου Εσωτερικών του Κοσόβου πως επιδιώκει την «αποσταθεροποίησή του», ενώ έκρινε πως το Βελιγράδι υπερασπίζει τα δικαιώματα των Σέρβων της περιοχής.

Τα οδοφράγματα στο Κόσοβο στήθηκαν από εκατοντάδες εκ των 120.000 Σέρβων του Κοσόβου μετά τη 10η Δεκεμβρίου, μετά τη σύλληψη σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία. Δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση κατόπιν εισήγησης εισαγγελέα, προκαλώντας οργή κι αντιδράσεις στην Πρίστινα, ιδίως από τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι: «είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε», είπε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσόβου.

ΚΚΕ: Να αποχωρήσουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Κόσοβο  

Την εκτίμηση πως «δυναμώνει η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στα Βαλκάνια» κάνει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κόσοβο, ενώ ζητά να αποχωρήσουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από την περιοχή.

«Η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου και η γενικότερη αναταραχή στα Βαλκάνια, αποτελούν επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς, είναι συνέχεια της Ευρωατλαντικής επέμβασης, των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών και της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του '90, της δημιουργίας του προτεκτοράτου του Κοσόβου και της γενικότερης αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.

«Η σημερινή κλιμάκωση της έντασης Σερβίας - Κοσόβου, εν μέσω του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της προώθησης του σχεδίου της αποκαλούμενης "ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης" στα Δυτικά Βαλκάνια, εκφράζει των ανταγωνισμό των αστικών τάξεων και την αντιπαράθεση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα για την επέκταση των συμφερόντων τους στην περιοχή», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ και συνεχίζει.

«Η κοινή δήλωση των ΗΠΑ - ΕΕ, με την οποία εκφράζεται δήθεν η "ανησυχία" αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση, επιδιώκει να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των λαών. Κανείς δεν μπορεί να βασίζεται στις λεγόμενες "εγγυήσεις" των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στην περίπτωση του Κοσόβου ισοδυναμούν με το "σφάξιμο με το βαμβάκι" για την προώθηση των δικών τους αντιλαϊκών συμφερόντων και σχεδιασμών.

Η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει σε μεγάλες περιπέτειες το λαό μας.

Τώρα να δυναμώσει η πάλη για την απεμπλοκή, να αποχωρήσουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που εδρεύει στο Κόσοβο και από κάθε ιμπεριαλιστική αποστολή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)