to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 28.12.2022

Οικονομία

Υστερα από τέσσερα χρόνια: Ο ΥΠΟΙΚ αγνοεί πώς προέκυψε το «μαξιλάρι»;

Διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει ότι τα ελεύθερα ταμειακά διαθέσιμα που είχε αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν λίγα, γιατί επαρκούσαν μόνο για 4-5 μήνες κάλυψης του lockdown. Σκληρή απάντηση και μιλώντας για στροφή 180 μοιρών στο θέμα, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος


Συνέχεια στην αλλαγή «γραμμής» σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που πρωτοεμφανίστηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση του Προϋπολογισμού, δια στόματος πρωθυπουργού, φαίνεται πως θέλησε να δώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Έτσι, λίγες ημέρες μετά τα «εγκαίνια» των «ταμειακών διαθεσίμων από την κυβέρνηση της ΝΔ» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Χρ. Σταϊκούρας, ενθυμούμενος «τις πιο δύσκολες μέρες της σημερινής του θητείας», ανέφερε πως 20 μέρες μετά το πρώτο lockdown, το 2020, «τα χρήματα που η κυβέρνηση μπορούσε να χρησιμοποιήσει επαρκούσαν για 4-5 μήνες», καθώς τα υπόλοιπα «ήταν κλειδωμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση στον ESM».

Σκληρή απάντηση στη στροφή 180 μοιρών που επιχειρεί η κυβέρνηση σχετικά με το «μαξιλάρι» που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα.

«Να τα μετρήσουμε όσες φορές θέλει. Και να μετρήσουμε και τα κλειδωμένα στον ESM για μια δύσκολη στιγμή, και ας έρθει να μας πει ότι αν δεν του φτάνανε τα δις που είχαμε αφήσει δεν ήταν ικανός να διαπραγματευτεί ότι οι αποπληρωμές του χρέους έπρεπε να γίνουν με το λεγόμενο σκληρό μαξιλάρι. Και ας παραδεχτεί ότι δεν ήταν ικανός γιατί δεν μπορούσε να δομήσει το επιχείρημα ότι ο Covid ήταν μια έκτακτη περίπτωση», επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 «Να του εξηγήσουμε ακόμα το πως προέκυψε το μαξιλάρι, αν και το ότι δεν το έχει καταλάβει μετά από 4 χρόνια στη θέση του Υπουργού δεν μας δημιουργεί ελπίδες. Θα βοηθούσε πάντως να διαβάσει για παράδειγμα την απόφαση του Eurogroup που ξεκάθαρα λέει για την εκταμίευση 9,5 δις που πήραμε για το μαξιλάρι και να πάψει να παπαγαλίζει τα περί υπερφορολόγησης, λες και μας είχε παραδώσει την χώρα σε κανονική κατάσταση» υπογραμμίζει. 

«Μας εγκαλούν εκείνοι που δεν παρέδωσαν καν το Μαξίμου γιατί δεν είχαν τίποτα να παραδώσουν.

Σύντομα θα παραδώσει ο κ. Σταϊκούρας. Να δούμε τότε τι θα έχει αφήσει. Να δούμε τα έσοδα, τα έξοδα, το από που πήρε και που έδωσε.

Να δούμε τις απευθείας αναθέσεις, τις ευνοϊκές φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, να δούμε πως χειρίστηκε τα χρήματα των φορολογουμένων», καταλήγει μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ο κ. Σταϊκούρας βγαίνει τώρα και δηλώνει ότι τα ελεύθερα ταμειακά διαθεσιμα που είχαμε αφήσει ήταν λίγα, γιατί επαρκούσαν μόνο για 4-5 μήνες κάλυψης του lockdown, χωρίς έσοδα, με έκτακτα έξοδα, και μάλιστα όταν είχαμε εξασφαλίσει απρόσκοπτη έξοδο στις αγορές.

Να τα μετρήσουμε όσες φορές θέλει. Και να μετρήσουμε και τα κλειδωμένα στον ESM για μια δύσκολη στιγμή, και ας έρθει να μας πει ότι αν δεν του φτάνανε τα δις που είχαμε αφήσει δεν ήταν ικανός να διαπραγματευτεί ότι οι αποπληρωμές του χρέους έπρεπε να γίνουν με το λεγόμενο σκληρό μαξιλάρι. Και ας παραδεχτεί ότι δεν ήταν ικανός γιατί δεν μπορούσε να δομήσει το επιχείρημα ότι ο Covid ήταν μια έκτακτη περίπτωση.

Να του εξηγήσουμε ακόμα το πως προέκυψε το μαξιλάρι, αν και το ότι δεν το έχει καταλάβει μετά από 4 χρόνια στη θέση του Υπουργού δεν μας δημιουργεί ελπίδες. Θα βοηθούσε πάντως να διαβάσει για παράδειγμα την απόφαση του Eurogroup που ξεκάθαρα λέει για την εκταμίευση 9,5 δις που πήραμε για το μαξιλάρι και να πάψει να παπαγαλίζει τα περί υπερφορολόγησης, λες και μας είχε παραδώσει την χώρα σε κανονική κατάσταση.

Μας εγκαλεί παρότι είχαμε θωρακίσει την χώρα όπως δεν την είχε θωρακίσει ποτέ καμία κυβέρνηση.

Μας εγκαλεί δηλαδή ότι το μαξιλάρι ήταν μικρο εκείνος που ήταν σε μια κυβέρνηση που δεν άφησε τίποτα. Που άφησε άδεια ταμεία, αρρύθμιστο χρέος, αδυναμία πρόσβασης στις αγορές.

Μας εγκαλεί ο προϊστάμενος του κ. Σκυλακάκη που μας έλεγε ότι το μαξιλάρι ήταν γκάφα.

Μας εγκαλούν εκείνοι που δεν παρέδωσαν καν το Μαξίμου γιατί δεν είχαν τίποτα να παραδώσουν.

Κοντός ψαλμός αλληλούια που λένε και στη Λαμία. Σύντομα θα παραδώσει ο κ. Σταϊκούρας. Να δούμε τότε τι θα έχει αφήσει. Να δούμε τα έσοδα, τα έξοδα, το από που πήρε και που έδωσε.

Να δούμε τις απευθείας αναθέσεις, τις ευνοϊκές φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, να δούμε πως χειρίστηκε τα χρήματα των φορολογουμένων.

Θα τα δούμε όλα. Αλλά στην θέση του θα ήμουν λίγο πιο μετρημένος. Και σίγουρα λιγότερο αλαζόνας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)