to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:31 | 27.12.2022

Διεθνή

Ένταση στο Κόσοβο: Η Σερβία έστειλε στρατό - Σε επαγρύπνηση το ελληνικό ΥΠΕΞ

Κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας - Οι κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας - Η Σερβία έστειλε 3.500 στρατιώτες


(φωτ.: AP)

Λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με την Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στην Πρίστινα καθώς και με στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος KFOR, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις με τη Σερβία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω και των συχνών επισκέψεών του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκάνιων, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα πριν την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα.

Για τον σκοπό αυτό, έχει ορίσει και την Πρέσβυ, Σοφία Γραμματά, Ειδική Απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και υποστηρίζει τη συνέχιση του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας τασσόμενη υπέρ μιας αμοιβαίως συμπεφωνημένης επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, οριστικής και νομικά δεσμευτικής.

Επιπλέον 3.500 στρατιώτες στέλνει η Σερβία

Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, διευκρίνισε πως ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διέταξε να ενισχυθεί κατά 1.500 στρατιώτες η σερβική στρατιωτική παρουσία, στους 5.000.

Εκατοντάδες από τους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Λίγο πριν από την αναχώρηση του στρατηγού Μοϊσίλοβιτς για τη μεθοριακή ζώνη, σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί και υποστήριξαν πως πρόκειται για "μάχες" που σημειώθηκαν όταν οι κοσοβαρικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν ένα οδόφραγμα.

Η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε αμέσως από την αστυνομία του Κοσόβου, η οποία υποστηρίζει στη σελίδα της στο Facebook πως τα στελέχη της δεν συμμετείχαν σε καμιά ανταλλαγή πυρών.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα υποστήριξαν αντίθετα πως στη ζώνη των πυρών βρισκόταν μια περίπολος της Δύναμης του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης στο Κόσοβο (KFOR).

Ο κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών Τζελάι Σβέτσια υποστήριξε πως η περίπολος της KFOR δέχθηκε επίθεση.

Από την πλευρά της, η KFOR ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα για πυρά "στις 25 Δεκεμβρίου κοντά σε μια περίπολο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο".

"Δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε υλικές ζημιές", ανέφερε η KFOR στην ανακοίνωση.

Στις αρχές Νοεμβρίου, εκατοντάδες σέρβοι αστυνομικοί που είναι ενσωματωμένοι στην αστυνομία του Κοσόβου, καθώς και δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, εγκατέλειψαν μαζικά τις θέσεις τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης -η οποία έχει πλέον ανασταλεί- της κυβέρνησης της Πρίστινας να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία.

Η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται "στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης", είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.

Έκκληση για ειρήνη στο Κόσοβο απηύθυνε ο Πατριάρχης των Σέρβων, Πορφύριος

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφτηκε τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο με τον οποίο συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στο Κόσοβο.

Αφορμή για την επίσκεψη αυτή αποτέλεσε η απαγόρευση εισόδου στο Κόσοβο του Σέρβου Πατριάρχη. Σημειώνεται ότι εχθές, Δευτέρα, οι συνοριακές αρχές, στην διάβαση "Μερνταρε" δεν επέτρεψαν στον προκαθήμενο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να εισέλθει στο Κόσοβο βάση σχετικής απαγόρευσης που εξέδωσε η κυβέρνηση στην Πρίστινα. Σχολιάζοντας το γεγονός ο Πατριάρχης Πορφύριος ανέφερε: «Απλώς θα πω ότι το Πατριαρχείο του Πεκίου στο Κόσοβο (σ.σ. αποτελεί την επίσημη έδρα του σερβικού Πατριαρχείου) είναι για τον λαό μας, για την Εκκλησία μας ό,τι είναι το Βατικανό για τον Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Φανταστείτε λοιπόν τι θα συνέβαινε αν κάποιος χωρίς λόγο και με κάποιου είδους κωμικές εξηγήσεις, μόνο και μόνο επειδή έτσι θέλει, απαγόρευε στον Πάπα να εισέλθει στο Βατικανό».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη στο Κόσοβο «ντροπή» που βαραίνει όχι μόνο την Πρίστινα αλλά και τον διεθνή παράγοντα που δεν αντέδρασε.

Σχετικά με την ένταση που επικρατεί στο Κόσοβο ο Πατριάρχης Πορφύριος απηύθυνε έκκληση σε όλους να επιδείξουν σύνεση για να αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρηθεί η ειρήνη με κάθε κόστος, ζήτησα προσωπικά από τον πρόεδρο, καθώς και από ολόκληρη την κυβέρνηση να κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση της ειρήνης , να δώσει ο Θεός να μην υπάρξουν ένοπλες συγκρούσεις, γιατί δεν θα φέρουν σε κανέναν καλό», δήλωσε ο Πατριάρχης των Σέρβων μετά από την συνάντηση του με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Παράλληλα ο Σέρβος Πατριάρχης κάλεσε την Πρίστινα αλλά και τις υπερδυνάμεις του πλανήτη να βοηθήσουν για να διατηρηθεί η ειρήνη επισημαίνοντας ότι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί το ύψιστο συμφέρον από όλα τ άλλα συμφέροντα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)