to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:59 | 27.12.2022

Διεθνή

ΗΠΑ: Κακοκαιρία ιστορικών διαστάσεων – Νεκροί, εγκλωβισμένοι, πλιάτσικο (video -photos)

Εξήντα μέχρι στιγμής οι νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς ρεύμα, αποκλεισμένοι αυτοκινητόδρομοι και αεροδρόμια - Σύμφωνα με την υπηρεσία FlightAware, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης είχαν ακυρωθεί περισσότερες από 2.800 πτήσεις, ενώ είχαν καθυστερήσει ακόμη 600 - Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και τα «τελευταία χιόνια» βλέπουν μετεωρολόγοι


(JOSH THERMIDOR/EPA)

Στο έλεος της σφοδρής κακοκαιρίας και του χιονιά βρίσκονται οι βόρειες ΗΠΑ και ο νότιος Καναδάς, με το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης να έχει «παραλύσει» από τη «θύελλα του αιώνα», που πλήττει αρκετές περιοχές και έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους.

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας μετά τη φονική χιονοθύελλα

Χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης απομακρύνουν τους μεγάλους όγκους χιονιού έξω από τα σπίτια και τα καταστήματά τους, μετά τη φονική χιονοθύελλα των Χριστουγέννων.

«Εξακολουθεί να χιονίζει. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες», λέει ο μετεωρολόγος Μπομπ Όραβετς.

Το δυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την «αρκτική εισβολή» που σάρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας των ΗΠΑ.

«Αυτά είναι πιθανότατα τα τελευταία χιόνια», σύμφωνα με τον Όραβετς, ο οποίος διαβεβαιώνει πως η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά: «Από την Πέμπτη θα ανέλθει στους 8°C και το Σάββατο θα φτάσει τους 12°C». Σήμερα εξακολουθούσε να επικρατεί δριμύ ψύχος σε αρκετά σημεία της Νέας Υόρκης, με τον υδράργυρο να δείχνει –2°C.

60 νεκροί από την κακοκαιρία

Το μπάχαλο στις μεταφορές και όχι μόνο, έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ μετρούν ήδη 60 νεκρούς από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας.

(Joseph Cooke/The Buffalo News via AP)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος στη Νέα Υόρκη, καθώς η ακραία χιονοθύελλα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους μόνο στην περιοχή της πόλης Μπάφαλο, της δεύτερης μεγαλύτερης της πολιτείας, και άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Δευτέρας, τοπική ώρα.

Με το χιόνι να συνεχίζει να πέφτει πάνω σε περισσότερα από 1,2 μέτρα που έχουν ήδη πέσει στο Μπάφαλο από τότε που άρχισε η χιονοθύελλα την Παρασκευή, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Υόρκης αποτέλεσε το επίκεντρο μιας καταιγίδας που ο κυβερνήτης της πολιτείας χαρακτήρισε «επική, που συμβαίνει μια φορά μέσα στη ζωή» καιρική καταστροφή.

Θάνατοι που σχετίζονται με την κακοκαιρία έχουν καταγραφεί επίσης στο Βερμόντ, στο Οχάιο, στο Μιζούρι, στο Ουισκόνσιν, στο Κάνσας και στο Κολοράντο. Οι θερμοκρασίες στη Νότια Φλόριντα έπεσαν τόσο χαμηλά, που τα ιγκουάνα πάγωσαν και έπεσαν από τα δέντρα. Η πολιτεία Μοντάνα στα δυτικά ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο από το κρύο, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους -45 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια ηπα 1

(JOSH THERMIDOR/EPA)

Πλιάτσικο σε καταστήματα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το BBC, καταστηματάρχες στις ΗΠΑ ανέφεραν πως κλάπηκε ο εξοπλισμός τους κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης ενός μικρού οικογενειακού καταστήματος στο Ανατολικό Μπάφαλο, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στο βρετανικό μέσο ότι κλέφτες διέρρηξαν το κατάστημά του την ημέρα των Χριστουγέννων.

«Πήραν τα πάντα. Από παιχνίδια, ηλεκτρονικά είδη μέχρι ηχεία», είπε, προσθέτοντας πως κλάπηκε εξοπλισμός αξίας έως και 50.000 δολαρίων.

Μάλιστα ο ίδιος κάλεσε την αστυνομία, ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν πως «είναι απασχολημένοι με την διάσωση ηλικιωμένων».

Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει τις ΗΠΑ

Το απόλυτο χάος στις μετακινήσεις - Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν

Περίπου 2.900 πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ είχαν ακυρωθεί στη χώρα την Τρίτη από τις 6 π.μ. ET, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Περισσότερες από 2.500 από αυτές τις ακυρωμένες πτήσεις ήταν της εταιρείας Southwest Airlines, σύμφωνα με το NBC News.

Χτες ακυρώθηκαν ακόμη 4.000 πτήσεις στις ΗΠΑ και καθυστέρησαν περισσότερες από 8.500.

«Η ειλικρινής συγγνώμη μας είναι μόνο η αρχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα η Southwest Airlines, προσθέτοντας ότι εργάζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πάντως το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εξετάσει το θέμα της Southwest, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για το «απαράδεκτο ποσοστό ακυρώσεων και καθυστερήσεων» της αεροπορικής εταιρείας και τις αναφορές για κακή εξυπηρέτηση των πελατών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)